Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschil tussen de inboedel- en opstalverzekering

Ben je van plan binnenkort te verhuizen naar een nieuw huis of appartement? Dan is het belangrijk je toekomstige onderkomen goed te verzekeren. Tijd dus om je hierin te verdiepen. Wat zijn bijvoorbeeld de meest gehoorde verschillen bij de inboedel- en opstalverzekering?

Inboedelverzekering voor je spullen

Met de ANWB Inboedelverzekering zijn je spullen die in je huis staan, verzekerd tegen onder andere schade door brand, water of diefstal. Dit geldt ook voor schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt. Spullen in je schuur of tuinhuis vallen ook standaard onder je inboedelverzekering.

Ook krijg je bij ons een garantie tegen onderverzekering. Onderschat de noodzaak van een inboedelverzekering niet. De totale waarde van je spullen is vaak hoger dan gedacht. Denk alleen al aan de verschillende smartphones, tablets, laptops en tv’s die een gezin in huis heeft.

Opstalverzekering voor je woning

Je spullen in huis verzekeren is belangrijk, maar vergeet de woning zelf niet. Daarvoor bieden we de ANWB Opstalverzekering. Zo zijn ook je huis - en alles wat daaraan vastzit - en bijgebouwen als een schuur, garage en terreinafscheiding, goed beschermd.

Het verschil

Wat is nu kort samengevat het verschil tussen deze verzekeringen? De inboedelverzekering is er voor de spullen in en om je huis die je kunt verplaatsen. Let wel op, om je spullen buiten de woning te verzekeren, heb je de buitenhuisdekking nodig. De opstalverzekering is er voor de woning zelf, alle bijgebouwen en alles wat hieraan aard- en nagelvast zit.

Heb ik beide verzekeringen nodig?

Niet iedereen heeft zowel een inboedel- als opstalverzekering nodig. De inboedelverzekering is voor iedereen verstandig die zijn of haar spullen goed wil beschermen.

Opstal afhankelijk van type woning

Dit ligt anders bij de opstalverzekering. Heb je een huurwoning? Dan is de verhuurder hiervoor verantwoordelijk. Voor een eigen koopwoning moet je dit zelf regelen en is dit bij hypotheekverstrekkers zelfs verplicht.

Is er bij je woning sprake van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan moet je de opstalverzekering alleen zelf regelen als dit door de VvE niet voor het hele gebouw is gedaan. Of als jouw huis door een verbouwing meer waard is en de waarde niet volledig gedekt wordt door de gezamenlijke opstalverzekering. Denk daarbij aan een zelf geplaatste keuken of badkamer.

Meer over de ANWB Woonverzekeringen

Wil je meer weten over de ANWB Inboedelverzekering of ANWB Opstalverzekering? Bekijk meer informatie over de dekkingen en de premie van onze woonverzekeringen.

Goed verzekerd op vakantie 

Heb je vakantieplannen? Zorg dan dat je goed verzekerd op pad gaat. Hier vind je alle informatie op een rij.

Schade en diefstal voorkomen 

Met een ANWB Verzekering ben je verzekerd van goede hulp. Toch is het beter om schade of diefstal te voorkomen. Lees onze tips.

Wat te doen bij schade? 

Als je te maken krijgt met schade, dan is dat nooit leuk. Lees de tips om juist te handelen in geval van schade en diefstal.

Thuis goed verzekerd 

Het is fijn om te weten dat je woning en je spullen goed zijn verzekerd. Met deze info weet je waarop je moet letten.