Naar artikel

14 tips om de kans op woninginbraak te verkleinen

Veilig je huis achterlaten

Of je nu familie bezoekt, gauw boodschappen doet of lang op vakantie gaat: de voordeur moet altijd op slot. Inbrekers komen namelijk al binnen 3 minuten binnen via een slecht beveiligde deur. De meeste inbrekers gaan echter voor een snelle buit, dus hoe langer ze bezig zijn om binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat inbreken in je woning lastiger wordt.

1. Sluit ramen en deuren goed af

Hoe vaak trek je niet de deur achter je dicht zonder deze op slot te draaien? Een inbreker is echter sneller binnen dan je denkt. Draai je voor- en achterdeur dus altijd op slot, ook als je maar even weggaat, en doe al je ramen dicht.

2. Leg kostbare apparatuur uit het zicht

Laptops, iPads en andere kostbaarheden die vanaf de stoep zichtbaar op tafel liggen, zijn als lokaas voor de dief die op zoek is naar een snelle buit. Geef hem/haar die kans niet en zorg dat dit soort spullen zijn opgeborgen.

3. Zorg voor verlichting in en rondom je huis

Dieven werken het liefst in het donker. Zorg dus voor (automatische) verlichting om je huis. Laat ook lampen aan wanneer je weggaat, liefst op een timer, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. Komt iemand je planten water geven of de post opruimen tijdens je vakantie? Vraag die persoon steeds een andere lamp aan te laten in het huis.

4. Zorg voor geluid of zelfs lawaai in huis

Dieven houden niet van lawaai. Kun je wellicht op afstand je Google Home of Amazon Alexa muziek laten afspelen? Of gewoon de radio of tv aanzetten? Het is een manier om insluipers af te schrikken.

5. Maak afspraken met je buren: de ideale beveiliging van je huis

Beter een goede buur ... Juist tijdens de vakantieperiode kunnen jij en je buren veel voor elkaar betekenen. Inbraakpreventie die slechts een bakkie koffie kost. Het weghalen van de post, even de auto op jouw oprit zetten, de gordijnen af en toe open- en dichtdoen: het wekt een bewoonde indruk. En zo hebben we nog een paar tips op een rij gezet hoe je buren kunnen helpen bij inbraakpreventie.

6. Denk aan de ingang via de achtertuin

Doe de poort bij de achtertuin ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.

7. Kortwiek de struiken rondom je huis

Zorg ervoor dat de struiken om je huis kort en laag zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.

8. Zet trap en container goed vast

Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij je woning staan. Zet je container gewoon vast in je tuin en de ladder in je schuur of berging. Zo kan een dief die niet gebruiken om op je dak te komen of bij dat raam op de eerste verdieping dat per ongeluk toch open is blijven staan.

9. Verstop je huissleutels niet buiten je huis

Leg je sleutels niet buiten onder de plantenpot. Het lijkt gemakkelijk en fijn voor het geval dat je jouw sleutels bent vergeten, maar je maakt het inbrekers ook erg makkelijk om je huis in te komen. Dieven vinden ook de geheime sleutelplekjes echt wel.

10. Monteer anti-inbraakstrips en dievenklauwen

Dieven kunnen met een (bank)pasje tussen de deur en het kozijn het slot – de dagschoot – indrukken en openen. Deze manier van inbreken wordt flipperen genoemd. Draai dus altijd deur op slot en haal de sleutel eruit. En monteer een anti-inbraakstrip op ramen en deuren om het een inbreker nog lastiger te maken.

Maak het lastiger om met een een koevoet of schroevendraaier een raam of deur open te wrikken door grendels met sloten, een oplegslot of speciale dievenklauwen te monteren.

11. Koop een alarm of beveiligingscamera

Als inbrekers zien dat een woning een alarmsysteem of beveiligscamera heeft, zijn ze snel weg!


12. Voorkom hengelen via de brievenbus

Dieven kunnen het deurslot opentrekken via de brievenbus. Als de voordeur niet op slot zit, kan een inbreker, met behulp van bijvoorbeeld een kleerhangertje, de slothaak opentrekken. Draai dus altijd de deur op slot en haal de sleutel eruit. Plaats eventueel een kap over je brievenbus zodat niemand via de brievenbus binnen kan komen.

13. Zorg voor een goed slot

Kijk of je slot een SKG keurmerk heeft; dan weet je dat het slot door Stichting Kwaliteit Gevelbouw is getest op sterkte en duurzaamheid. En zorg dat het slot is verzonken in de deur. Dieven kunnen de deur dan niet openen met de cilinder trekmethode. Voor deze methode gebruiken inbrekers een tang, schroef of schroevendraaier om de cilinder van het deurslot af te breken en eruit te trekken. Zonder cilinder is de deur zó te openen.

14. Informeer dieven niet dat je weggaat

Ook inbrekers zitten op social media. Zet dus niet op Facebook, Instagram of Twitter dat je met vakantie gaat. Dan kun je net zo goed een uitnodiging op je deur hangen. En let ook op met inpakken voor je vakantie. Pak niet in het volle zicht de caravan/auto in voor je woning.

Verdachte situatie?

Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. Je kent je eigen buurt toch het best, dus als je het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.

Goed verzekerd op vakantie 

Heb je vakantieplannen? Zorg dan dat je goed verzekerd op pad gaat. Hier vind je alle informatie op een rij.

Schade en diefstal voorkomen 

Met een ANWB Verzekering ben je verzekerd van goede hulp. Toch is het beter om schade of diefstal te voorkomen. Lees onze tips.

Wat te doen bij schade? 

Als je te maken krijgt met schade, dan is dat nooit leuk. Lees de tips om juist te handelen in geval van schade en diefstal.

Thuis goed verzekerd 

Het is fijn om te weten dat je woning en je spullen goed zijn verzekerd. Met deze info weet je waarop je moet letten.