14 tips om de kans op woninginbraak te verkleinen

Veilig je huis achterlaten

Of je nu familie bezoekt, boodschappen doet of op vakantie gaat: inbrekers komen sneller je huis binnen dan je denkt. Al binnen 3 minuten komen ze via een slecht beveiligde deur binnen. De meeste inbrekers gaan echter voor een snelle buit, dus hoe langer ze bezig zijn om binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat inbreken in je woning lastiger wordt.

1. Sluit ramen en deuren goed af

Deze tip ligt er voor de hand, maar hoe vaak trek je niet de deur achter je dicht zonder deze op slot te draaien. Een inbreker is echter sneller binnen dan je denkt. Draai je deur dus altijd op slot, ook als je maar even weggaat, en doe je ramen dicht.

2. Leg kostbare apparatuur uit het zicht

Leg laptops, iPads en andere kostbaarheden uit het zicht. Een dief gaat meestal voor een snelle buit. Geef hem/haar die kans niet.

3. Zorg voor verlichting in- en rondom je huis

Dieven werken het liefst in het donker. Dus zorg voor (automatische) verlichting om je huis. Laat ook lampen aan wanneer je weg gaat, het liefst op een timer, dan lijkt het alsof er iemand thuis is. Komt iemand je planten water geven of de post opruimen tijdens je vakantie? Vraag die persoon steeds een andere lamp aan te laten in het huis.

4. Zorg voor geluid / lawaai in huis

Dieven houden niet van lawaai. Kun je wellicht je Google Home of Amazon Alexa muziek laten afspelen? Of gewoon de radio of TV aan zetten?

5. Je buren: de ideale beveiliging van je huis

Beter een goede buur... Juist tijdens de vakantieperiode kunnen jij en je buren veel voor elkaar betekenen. Inbraakpreventie die slechts een bakkie koffie kost! Het weghalen van de post, even de auto op jouw oprit zetten of de gordijnen af en toe open en dicht doen wekt namelijk een bewoonde indruk. En zo hebben we nog een paar tips op een rij gezet waardoor je buren kunnen helpen bij inbraakpreventie.

6. Heb je een achteruin?

Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.

7. Heb je struiken rondom je huis?

Zorg ervoor dat ze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.

8. Zet trap en container goed vast

Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij je woning staan. Zet je container gewoon vast in je tuin en de ladder in je schuur of berging. Zo kan een dief die niet gebruiken om op je dak te komen of bij dat open raam op de 1e verdieping.

9. Verstop je huissleutels niet buiten je huis

Het lijkt gemakkelijk en fijn voor het geval dat je jouw sleutels bent vergeten, maar je maakt het inbrekers ook erg makkelijk om je huis in te komen. En dieven vinden ook de “geheime” sleutelplekjes echt wel.

10. Monteer anti-inbraakstrips en dievenklauwen

Dieven kunnen met een (bank)pasje tussen de deur en het kozijn het slot - de 'dagschoot' – indrukken en openen. Deze manier van inbreken wordt flipperen genoemd. Draai dus altijd deur op slot en haal de sleutel eruit. En monteer een anti-inbraakstrip op ramen en deuren om het de dief nog lastiger te maken.

Maak het boeven lastiger om met een een koevoet of schroevendraaier een raam of deur open te wrikken door grendels met sloten, een oplegslot of speciale dievenklauwen te monteren.

11. Koop een alarm of beveiligingscamera

Als inbrekers zien dat een woning een alarmsysteem of beveiligscamera heeft, zijn ze snel weg. Met de ANWB Beveiligingscamera kijk je eenvoudig op afstand in je woning. Gewoon via de app op je telefoon. Zo zie je heel snel of er geen indringers binnen willen komen.

Lees meer over ANWB Beveiligingscamera

12. Voorkom “hengelen” via de brievenbus

Dieven kunnen het deurslot opentrekken via de brievenbus. Als de voordeur niet op slot zit kan een inbreker, met behulp van bijvoorbeeld een kleerhangertje, de slothaak open trekken. Draai dus altijd de deur op slot en haal de sleutel eruit. Plaats eventueel een kap over je brievenbus zodat niemand via de brievenbus binnen kan komen.

13. Zorg voor een goed slot

Kijk of je slot een SKG keurmerk heeft. Zo weet je zeker dat het slot door Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) is getest op sterkte en duurzaamheid. En zorg dat het slot is verzonken in de deur. Dieven kunnen de deur dan niet openen met de cilinder trekmethode. Voor deze methode gebruiken inbrekers een tang, schroef of schroevendraaier om de cilinder van het deurslot af te breken en eruit trekken. Zonder cilinder is de deur zó te openen.

14. Informeer dieven niet dat je weg gaat

Ook inbrekers zitten op Instagram. Zet dus niet op Facebook, Instagram of Twitter dat je met vakantie gaat. Dan kun je net zo goed een uitnodiging op je deur hangen. En let ook op met inpakken voor je vakantie. Pak niet in het volle zicht de caravan/auto in voor je woning.

Verdachte situatie?

Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. Je kent je eigen buurt toch het beste, dus als je het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.

Hoe denkt een dief?

Het klinkt misschien gek, maar het is ook een idee om je in te leven in de dief. Bekijk je huis door de ogen van een inbreker en ontdek zo de zwakke plekken. Wil je weten wat de meest beproefde methoden zijn en welke mogelijkheden dieven hebben? De politie heeft hier een handig dossier van gemaakt.

ANWB Woonverzekering mét Veilig van Pakket

Met een ANWB Woonverzekering ben je goed verzekerd, ook bij inbraak. Wist je trouwens dat je deze kunt uitbreiden met het Veiilg van Huis Pakket? Een slim beveiligingspakket met camera en sensoren waarmee je altijd zicht hebt op je huis. Je krijgt direct een melding in de app als er mogelijke schade of inbraak wordt gesignaleerd. Zo is je woning beveiligd en houd je je huis in de gaten, ook als je er niet bent.

Meer over de ANWB Woonverzekering