Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lekkage in huis

Voorkomen en oplossen van waterschade in jouw woning

Lekkage in huis kan ernstige gevolgen hebben. Denk aan ondergelopen kelders of natte muren en vloeren in de woonkamer. Het kan worden veroorzaakt door lekkende leidingen, overstromingen, verstopte afvoeren of problemen op het dak. Het is belangrijk om lekkage snel aan te pakken om schade te voorkomen. Wat kan de oorzaak hiervan zijn en hoe kun je dit voorkomen?

Hoe voorkom je lekkage?

Natuurlijk wil je waterschade voorkomen. Om je hierbij te helpen, hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet:

 1. Controleer regelmatig of afvoerleidingen en sifons vies zijn of verstopt beginnen te raken om opgehoopte viezigheid te verwijderen.
 2. Gooi geen etensresten, olie of vet door de gootsteen. De afvoer kan hierdoor verstopt raken.
 3. Controleer af en toe de kwaliteit van kit- en voegwerk. Lekkage hierdoor is namelijk niet verzekerd.
 4. Ga je klussen en boren? Controleer voor het boren waar de leidingen lopen. 
 5. Je CV-ketel heeft jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig door een gerenommeerd bedrijf. Een CV-ketel die niet regelmatig onderhouden wordt, kan voor overlast zorgen.
 6. Koop een waterslot voor je wasmachine of vaatwasser. Een waterslot zorgt ervoor dat er maar een maximaal aantal liter water uit de kraan stroomt. Gebruik je het apparaat langere tijd niet? Draai dan de waterkraan dicht. 
 7. Draai in de winterperiode de buitenkraan dicht en tap resterend water af. Zo voorkom je dat de waterleiding kan springen.
 8. Zorg dat je weet waar de waterhoofdkraan in huis zit. Als het nodig is kun je deze snel dichtdraaien.

Oorzaken lekkage

Bij de ANWB zien we dat lekkage voornamelijk ontstaat in:

 • het inbouwreservoir van toiletten
 • de koppelingen in wateraanvoerleidingen
 • flexibele waterslangen onder het aanrecht of de wastafel
 • afvoerleidingen of sifons
 • kit- en voegwerk

Wat te doen bij lekkage in huis?

Krijg je onverhoopt toch een keer te maken met lekkage? Dan is het handig om te weten wat je moet doen.

 1. Draai de hoofdkraan dicht
  Als het lek in een waterleiding zit, stroomt er in ieder geval geen nieuw water meer in je leidingen. Je vindt de hoofdkraan onder de watermeter. Deze zit in de meeste woningen in de meterkast of kelder.
 2. Plaats emmers en leg handdoeken nee. Dweil het water op. Daarmee voorkom en/of beperk je eventuele verdere waterschade.
 3. Maak foto’s van de lekkage en eventuele waterschade. Om voor een schadevergoeding in aanmerking te komen, is het belangrijk dat je een aantal duidelijke foto’s maakt van de lekkage en de eventuele waterschade.
 4. Meld de lekkage bij je verzekeraar. De meeste lekkages vallen namelijk onder de dekking van je inboedel- of opstalverzekering. Weet je niet waar het lek zit? Veel verzekeraars kunnen je door het inschakelen van erkende lekdetectiespecialisten helpen met het opsporen van de lekkage.

Is waterschade verzekerd?

Heb je schade in of rondom huis die veroorzaakt is door een lekkage? Met de ANWB Woonverzekering ben je goed verzekerd voor schade aan je huis of spullen door elke van buiten komende oorzaak (zoals storm, neerslag of brand) die plotseling en onvoorzien is ontstaan. Schade die is ontstaan door achterstallig onderhoud of slijtage valt niet onder de dekking. Lees onze voorwaarden door om te kijken of een schade wel of niet verzekerd is en of je een eigen risico hebt. De kosten die je maakt om een lekkage te verhelpen moet je wel zelf betalen.

De ANWB kan je helpen

Wist je dat in je dit soort situaties snelle en betrouwbare hulp in kunt schakelen van ANWB Noodherstel Thuis? We zoeken bij jou in de buurt een vakkundige en betrouwbare vakspecialist met een eerlijke prijs vooraf. Na jouw akkoord op de prijs gaat hij zo snel mogelijk aan de slag. Je kunt Noodherstel Thuis ook inschakelen voor bijvoorbeeld als je jezelf buiten hebt gesloten, rioolverstopping of kortsluiting.

Hulp nodig? Neem contact op

Heb je schade en wil je een betrouwbare vakspecialist van Noodherstel Thuis inschakelen? Neem contact op met een van onze collega's.