Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB stopt voorlopig met het verzekeren van fatbikes

21 augustus 2023

ANWB/Unigarant stopt vanaf 6 september met het verzekeren van fatbikes. De redenen hiervoor zijn de extreem hoge diefstalcijfers en de trend om fatbikes technisch aan te passen. Om fietsverzekeringen betaalbaar te houden is deze maatregel noodzakelijk. De komende tijd gaat de ANWB onderzoeken hoe fatbikes in de toekomst toch op een verantwoorde manier verzekerd kunnen worden. Bestaande klanten krijgen bericht per wanneer de lopende verzekering wordt beëindigd.

Diefstal

Het aantal verzekerde fatbikes bij de ANWB is sinds de invoering van de helmplicht voor snorfietsen snel gegroeid. De fiets met dikke banden is voor veel mensen een goed alternatief. De keerzijde van de populariteit is grote diefstalgevoeligheid. In sommige delen van Nederland is de kans op diefstal zelfs zo groot, dat het niet de vraag is óf, maar wanneer je fatbike gestolen wordt. 

Reactie Floor van Workum, CEO ANWB Verzekeren: 

“We vinden het spijtig dat we dit besluit moeten nemen. Op dit moment hebben we echter geen andere keuze. De diefstalcijfers van fatbikes zijn torenhoog en om fietsverzekeringen voor eenieder betaalbaar te houden zijn we gedwongen om dit besluit te nemen. 

Het diefstalprobleem beperkt zich niet alleen tot fatbikes. Om te voorkomen dat we in de toekomst dit soort beslissingen vaker moeten nemen, hebben we als ANWB het initiatief genomen tot een branchebrede systeemaanpak fietsdiefstal. Hierin werken stakeholders samen op meerdere fronten tegelijk aan oplossingen van registratie, data-uitwisseling en beveiliging.”

Fatbikes vaak aangepast en opgevoerd

Daarnaast worden veel fatbikes na de verkoop aangepast, bijvoorbeeld door een gashendel aan te brengen, de fatbike op te voeren of beide. Dit vergroot het risico op schade en onveilige verkeerssituaties. Door de toevoeging van een gashendel of het opvoeren, krijgen deze fietsen de kenmerken van een snorfiets en mogen ze zonder kenteken niet de openbare weg op. Ongevallen met zulke motorrijtuigen zijn niet verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering van de bestuurder en kunnen daardoor grote financiële impact hebben.

Reactie Floor van Workum:

“Vanuit de ANWB vinden we het massaal opvoeren en ombouwen van fatbikes een gevaarlijke trend. Want buiten de financiële aansprakelijkheidsrisico’s die het met zich meebrengt, zorgt het ook voor gevaarlijke situaties op de weg. Het remmen van deze trend is dan ook een nadrukkelijk uitgangspunt als we de voorwaarden voor de nieuwe fatbikeverzekering gaan ontwikkelen."

Aangepaste verzekering

De komende tijd gaat de ANWB onderzoeken hoe fatbikes toch op een verantwoorde manier verzekerd kunnen worden. Denk daarbij niet alleen aan een passende premie, maar bijvoorbeeld ook aan beveiligings- en stallingseisen.

Zie ook

Shop nu
Tweede slot nodig? 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.