Dé fietsdiefstal-hotspots van Nederland

Zet je fiets op een veilige plek

De fiets is onlosmakelijk verbonden met Nederland. Ons land telt zelfs meer fietsen dan inwoners. En wist je dat alle Nederlanders gezamenlijk al meer dan ruim 15 miljard kilometer in de benen hebben zitten?  

Fietsen zijn helaas altijd in trek bij dieven. Jaarlijks worden er meer dan een half miljoen fietsen gestolen. Als je fiets gestolen wordt, is het fijn als je goed verzekerd bent. Zo rijd je snel weer rond op een nieuwe fiets. Bij de ANWB kun je niet alleen een fiets leasen, maar ook je fiets verzekeren. Over deze ANWB Fietsverzekering hebben we een aantal feitjes op een rij gezet.

Bekijk de infographic in volledig formaat

Waar worden de meeste fietsen gestolen?

Amsterdam, Rotterdam en Maastricht zijn de meest onveilige plekken voor je fiets. Hier is de kans groter dat je je fiets niet terugvindt op de plek waar je hem hebt achtergelaten. Andere steden met hoge diefstalpercentages zijn Utrecht en Schiedam. Van alle provincies in Nederland loop je in Noord-Holland de grootste kans op fietsdiefstal. In Zeeland worden de minste fietsen gestolen.

De stadsfiets is nog steeds de meest populaire fiets in Nederland, ook onder fietsendieven. De gemiddelde waarde van een gestolen fiets bedraagt €1.250.

Fietsdiefstal-hotspots

Even snel de winkel in en uit, maar waar is nou je fiets gebleven? Winkelgebieden zijn bij uitstek de plekken waar fietsendieven hun slag slaan. Ook het station en uitgaansgebieden zijn fietsdiefstal-hotspots waar veel meer fietsen worden gestolen dan op andere plekken. Probeer altijd om je fiets in een bewaakte fietsenstalling te zetten. Lukt dit niet, zet je fiets dan op een verlichte en vooral niet te afgelegen plek en zorg voor een extra slot. Met dit tweede slot kun je je fiets bijvoorbeeld vastzetten aan een fietsenrek, paal of hek. Hierdoor kan de dief jouw fiets niet wegtillen naar een andere locatie, en daar proberen het slot open te breken.

Je fiets even snel in de voortuin parkeren lijkt zo onschuldig, maar hiermee maak je het dieven erg gemakkelijk om jouw fiets te stelen. In een ongezien moment kan een dief zo jouw fiets meenemen. Zet daarom je fiets altijd in een afgesloten garage of schuur en zet ‘m ook op slot.

Populaire fietsmerken

Onder onze verzekerden blijkt Gazelle het meest populaire fietsmerk gevolgd door Sparta en Batavus. Bij het dievengilde zijn vooral de fietsmerken Cortina, Gazelle en Cube populair.

ANWB Fietsverzekering

Met de ANWB Fietsverzekering krijg je na diefstal van je fiets het aankoopbedrag vergoed of je krijgt je oude fiets terug als hij wordt gevonden. Je kunt alle soorten fietsen verzekeren, van e-bike tot stadsfiets, nieuw en gebruikt. Je hebt de keuze uit twee verzekeringen: de aflopende fietsverzekering van 3 of 5 jaar of de doorlopende fietsverzekering met track&trace-zender.