Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De fietsdiefstal-hotspots van Nederland

Zet je fiets op een veilige plek

Fietsdiefstal is een groeiend probleem in Nederland, vooral in stedelijke gebieden. De afgelopen jaren is het aantal gestolen fietsen sterk toegenomen, met steden als Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam als hotspots. Deze steden, met hun drukke stationsgebieden en levendige uitgaans- en winkelgebieden, vormen een aantrekkelijk doelwit voor fietsendieven. Waar worden de meeste fietsen gestolen en welke merken zijn het populairst onder fietsendieven?

We hebben een aantal feitjes over fietsdiefstal en de ANWB Fietsverzekering op een rij gezet.

Klik om de afbeelding te vergroten.

Populaire fietsen onder dieven

Het type fiets dat het meest gestolen wordt, varieert, maar elektrische fietsen en gewone stadsfietsen behoren tot de meest gewilde doelwitten. Bepaalde merken zoals Gazelle, Cortina en Giant bakfietsen bijzonder populair onder dieven vanwege hun reputatie en waarde op de tweedehandsmarkt. Ook fietsen van Urban Arrow lopen een hoger risico op diefstal. Deze bakfietsen worden veel gebruikt in grote steden, waar niet altijd ruimte is om ze binnen te zetten. Daarom verzekeren wij fietsen van Urban Arrow alleen als de fiets is voorzien van een track&trace zender. Ga voor de montage van een zender naar Urban Arrow-dealers die samenwerken met de ANWB.

Waar worden de meeste fietsen gestolen?

Binnen steden is het stationsgebied typisch een plek waar fietsendieven toeslaan. Maar ook in uitgaans- en winkelgebieden worden veel fietsen gestolen. Juist doordat mensen hun fiets hier vaak maar heel even achterlaten. Ze zetten de fiets dan minder goed vast.

Als je je fiets thuis parkeert loop je ook kans op fietsdiefstal. Veel fietsen worden bijvoorbeeld gestolen uit de voortuin. Heb je thuis een schuur of garage? Dan is het veiliger om je fiets hierin te parkeren. 
Lees meer tips tegen fietsdiefstal.

Bescherm je fiets effectief

Om fietsdiefstal te voorkomen, is het belangrijk om effectieve beveiligingsmaatregelen te nemen. Een fietsslot met een ART-keurmerk van minimaal 2 sterren is een goede investering en verplicht om te voldoen aan de voorwaarden van de ANWB Fietsverzekering. Voor e-bikes geldt een tweede slotverplichting. Ook dit slot moet ART goedgekeurd zijn en minimaal 2 sterren hebben. Alleen dan heb je recht op uitkering na diefstal van jouw fiets. Let op! Een insteekketting geldt niet als tweede slot. De tweede-slotverplichting geldt niet voor e-bikes die vezekerd zijn voor 1 maart 2024. Een ART-gecertificeerd slot kun je gemakkelijk online aanschaffen, bijvoorbeeld via de webwinkel van de ANWB.

ANWB Fietsverzekering

Met de ANWB Fietsverzekering kun je een stuk geruster zijn over je fiets. Stel de verzekering samen die bij jou past. Kies uit de dekkingen diefstal of beschadiging of maak een combinatie. Daarnaast kun je je aanvullend verzekeren voor Pechhulp, Ongevallen en Verhaalsrechtsbijstand.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.