Naar artikel

De fietsdiefstal-hotspots van Nederland

Zet je fiets op een veilige plek

De fiets is onlosmakelijk verbonden met Nederland. Ons land telt zelfs meer fietsen dan inwoners. Geen wonder dat ze ook vaak worden gestolen! Waar worden de meeste fietsen gestolen en welke merken zijn het populairst onder fietsendieven?

Fietsen zijn helaas altijd in trek bij dieven. Jaarlijks worden er meer dan een half miljoen fietsen gestolen. Als je fiets gestolen wordt, is het fijn als je goed verzekerd bent. Zo rijd je snel weer rond op een nieuwe fiets. Bij de ANWB kun je niet alleen een fiets leasen, maar ook je fiets verzekeren. Over deze ANWB Fietsverzekering hebben we een aantal feitjes op een rij gezet.

Bekijk hier de volledige grootte

Welke fiets wordt het meest gestolen?

In 2021 zijn er minder dan 1 miljoen fietsen verkocht, dit komt door problemen bij het leveren van fietsen en onderdelen. Er zijn in 2021 wel meer e-bikes verkocht dan gewone fietsen. De vraag is: hoeveel zijn er nog bij de rechtmatige eigenaar? Want fietsen stelen is een dagelijkse misdaad: jaarlijks veranderen zo’n half miljoen fietsen onvrijwillig van eigenaar. En dat komt neer op een schadepost van 600 miljoen euro, zo heeft onderzoeksbureau Bureau Beke uit Arnhem berekend. Wat kun je er zelf tegen doen, behalve je trots van meerdere goede sloten voorzien? Uiteraard goed verzekeren, zeker als je een aardige som voor je e-bike, ATB of je racefiets hebt betaald. De ANWB heeft een verzekering met een track & trace optie, waardoor je fiets kan worden terug gevonden. En anders rijd je zo weer rond op een nieuwe fiets of krijg je geld terug. In dit artikel een overzicht van fietsendiefstal in Nederland en opvallende feiten over de ANWB Fietsverzekering.

De risicosteden

Het zal niemand verbazen dat in wereldstad Amsterdam de eerste plaats bezet van de meeste gestolen fietsen. Uit de onderzoekscijfers blijkt dat, bij de ANWB verzekerde fietsen, meer zijn ontvreemd dan vorig jaar. Diemen volgt op de tweede plaats, op de hielen gezeten door Utrecht. Op de vierde plaats staat Rotterdam en als laatste in de top vijf staat Lent.

Wat zijn de fietsdiefstal-hotspots?

De treinstations staan erom bekend: dé plek om je fiets kwijt te raken. Veel dieven hebben even een ‘taxi’ nodig en lenen jouw fiets om thuis te komen. Of ze verkopen hem door. En het valt ook vaak niet op als iemand een iets uit de enorme rijen trekt. Toch is het winkelgebied de meest risicovolle hotspot. Ook niet verwonderlijk, want veel mensen laten hun fiets open om snel even een brood te halen. Of ze gebruiken alleen het slot op de fiets zelf en laten de kabel om de lantaarnpaal maar even zitten; om van een bewaakte fietsenstalling maar te zwijgen. Ook dan is het een makkie voor de oplettende fietsendief om toe te slaan. Dit geldt ook voor het parkeren rond het huis. Fiets in de voortuin? Niet doen! Even een biertje in de kroeg of een hapje in een restaurant – voor zover toegestaan – kan ook voor een kater zorgen. Overigens laat 20% van de leden de (kostbare) fiets thuis uit angst dat hij ontvreemd wordt.

Welke merken zijn populair?

‘Ga zelf fietsen’, klonk ooit een reclameslogan. Het dievengilde neemt deze aanbeveling wel erg letterlijk, want Urban Arrow is met voorsprong het meest favoriete merk. Deze bakfietsen worden veel gebruikt in grote steden, hier is niet altijd de mogelijkheid om de fiets in een schuurtje te plaatsen. Ook zijn de fietsen zeer gewild en is de waarde van de fiets hoog waardoor ze interessant zijn voor dieven. Onder onze verzekerden zijn ook de merken Gazelle en Cortina heel populair. Dec Santos staat juist op de laatste plaats, die maar 1 keer door onze verzekerden werd aangegeven.

De buit wordt groter

De gemiddelde waarde van de gestolen fiets stijgt. Dat lijkt ook logisch aangezien er steeds meer en duurdere e-bikes op de markt komen. En net als vorig jaar is de e-bike het meest gewild. Er zijn schrikbarend meer elektrische fietsen gestolen dan het jaar ervoor. Sterker nog; de e-bike wordt het meest gestolen, gevolgd door de ‘gewone’ stadsfiets.

ANWB Fietsverzekering

Met de ANWB Fietsverzekering kun je een stuk geruster zijn over je fiets. Stel je verzekering samen die bij jou past. Kies voor Diefstal, Beschadiging of maak een combinatie. Daarnaast kun je je aanvullend verzekeren voor Pechhulp, Ongevallen en Verhaalsrechtsbijstand.

Kies je voor diefstal, dan is de schade aan je fiets bij (poging tot) diefstal meeverzekerd. Maak je een combinatie? Dan krijg 5 jaar nieuwwaardedekking en ben je natuurlijk ook goed verzekerd bij schade.