Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Laat je fiets niet stelen

Maak de fietsendief werkloos

Het liefst zien we alle fietsendieven werkloos. Onmogelijk? We kunnen het proberen, zeker nu e-bikediefstal sinds begin 2020 met maar liefst 74 procent toegenomen is. Tijd voor actie! Met dit stappenplan, van eenvoudig tot hightech, maak je fietsendieven het leven zuur(der).

Steeds meer e-bikes gestolen

In absolute cijfers worden inmiddels zo'n 22.593 aangiften per jaar gedaan van een gestolen elektrische fiets. En helaas lijken de aantallen toe te nemen. Zo erg zelfs, dat fietsverzekeraar Unigarant inmiddels heeft besloten geen verzekeringen meer af te sluiten voor zogenaamde fatbikes: de financiële schade is vele malen hoger dan de ontvangen verzekeringspremie, dat is niet vol te houden.

De meeste aangiften hebben betrekking op e-bikediefstal op straat, maar ze worden ook gestolen uit woningen, garages, schuren en kantoorpanden. Dit betekent dat fietsendieven actief observeren waar we onze e-bikes stallen. Een tool die fietsendieven vaak gebruiken is de Poolse sleutel. 

Tips: voorkom een gestolen fiets

De eerste stappen, gratis en zo gebeurd

 • Noteer merk, model en framenummer van je fiets.
 • Nog makkelijker: maak foto’s van het framenummer, merk/model en van de fiets zelf, met eventuele accessoires erop. Zo kun je beter aantonen dat een fiets van jou is als hij ooit gestolen wordt en je aangifte doet.
 • Berg de gegevens met de aankoopbon ergens op waar je ze terug kunt vinden.
 • Waar je het framenummer van jouw fiets vindt? Kijk op de site van centrumfietsdiefstal.nl Staat jouw merk er niet bij? Kijk dan op de meest voor de hand liggende plekken, zoals die in de lijst staan. 
 • Haal bij een e-bike altijd de accu (wanneer deze uit- of afneembaar is) uit je fiets als je die onbewaakt achterlaat. Ook is het raadzaam om je fietsdisplay mee te nemen als deze afneembaar is. 

Gratis en goedkope slimmigheidjes

Een goed uitgangspunt als fietsbeveiliging niet al te veel mag kosten: er is altijd wel een fiets in de buurt die aantrekkelijker is om te stelen dan de jouwe. Dat bereik je zo:

 • Gebruik een onopvallende, oude fiets voor korte, diefstalgevoelige ritjes.
 • We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: gebruik altijd twee sloten. Een ring- én een kettingslot. Zet je fiets met het kettingslot vast aan de omgeving, zoals bijvoorbeeld het fietsenrek. Het is meestal niet toegestaan om de fiets vast te zetten aan straatmeubilair, een verkeersbord of brug. Bekijk de do's en don'ts en check altijd wat is toegestaan in jouw gemeente 
 • Koop een goedgekeurd ART-slot. De ART-kwalificatie van een slot geeft de diefstalbestendigheid aan. In sommige gevallen stellen verzekeraars een ART-2-slot zelfs verplicht. Een ART-3-slot is natuurlijk nog beter, maar vaak ook zwaarder en duurder.
 • Kies altijd voor een binnenstalling, zoals een bewaakte dagstalling én zet ’m op slot.
 • Op de fietsendrager van de auto moet-ie ook op slot.
 • Geen schuur? Hang de fiets aan haken in de gang of in het trappenhuis, eventueel takel je hem omhoog. Of zet ’m op het achterwiel, met het voorwiel in een haak hoog in de muur. Ga altijd eerst na of dit in jouw woning of wooncomplex is toegestaan in verband met brandveiligheid.

Bekijk alle fietssloten in de webwinkel of oriënteer je eerst met de ANWB Fietsslotentest.

Dit is effectief, maar wel duurder

Elektrische fietsen zijn zo populair dat ze op bestelling worden gestolen, zelfs uit schuren en garages. 

 • Zet de fiets met een kettingslot vast aan of in de schuur. Plaats bijvoorbeeld een muuranker of beugels met anti-inbraakschroeven. Meer tips voor het thuis stallen van je fiets.
 • Huur, bij gebrek aan een eigen schuur of garage, een plek in een bewaakte buurtstalling of fietstrommel én maak de fiets vast aan het fietsenrek.
 • Sluit een verzekering af en voorkom dat je achteraf te maken krijgt met onverwachte kostenposten.


Je fiets toch gestolen? Doe altijd aangifte. 

 • Aangifte doen van je gestolen fiets kan online op de website van de politie.
 • Na aangifte komen de gegevens van jouw fiets in het Fietsdiefstalregister, dat geraadpleegd wordt door onder meer politie, boas en fietsverkopers. Zeven procent van de gestolen fietsen wordt teruggevonden. Ook fijn: de fietsendief kan dan opgepakt worden. Beter nog, politie en justitie kunnen een criminele bende oprollen als deze aantoonbaar in bezit is van gestolen spullen.
 • Door aangiftes krijgen gemeenten en de politie een beter beeld van fietsendieven en hun werkwijze. Ze kunnen dan ingrijpen, bijvoorbeeld met betere stallingsruimte of surveillance op plaatsen waar veel fietsen gestolen worden.

Track & tracezender? Ook aangifte doen!

Een track & trace-zendertje dat een gps-signaal verstuurt zorgt ervoor dat je fiets makkelijker is terug te vinden. Dieven hebben dan vaak maar kort plezier van jouw fiets, weet Peter van den Brink van opsporingsdienst FRIS. ‘Zodra een melding binnenkomt, bepalen we  de locatie van de fiets. Hoe sneller de melding bij ons binnen is, hoe beter. Bij 77 procent van de meldingen kunnen we de gestolen fiets traceren en terugbezorgen bij de eigenaar.'


Ook zo maak je de fietsendief werkloos

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!