Fiets gestolen, wat nu?

Vervelend, je (elektrische) fiets is gestolen. Wat nu? Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen. Zo vergroot je de kans dat je je (elektrische) fiets weer terugkrijgt. 

1. Controleer eerst of je (elektrische) fiets is geruimd

Het kan wel eens gebeuren dat je je fiets niet in een fietsenrek kan plaatsen en je hem neerzet waar dat eigenlijk niet is toegestaan. Bijvoorbeeld op het plein voor het station of voor de deur van een winkel in een drukke winkelstraat. De gemeente mag je fiets dan weghalen (ruimen). Op veel plekken geldt namelijk: fiets fout = fiets weg. Het is niet fijn dat je je fiets op deze manier kwijtraakt, maar geruimde fietsen kun je wel makkelijk terugkrijgen via het gemeentelijk fietsdepot. Om te controleren of je fiets hier staat, kijk je op verlorenofgevonden.nl.

2. Fiets echt gestolen? Doe aangifte van fietsdiefstal

Aangifte doen kan online op de website van de politie. Daar staat ook een telefoonnummer vermeld voor het maken van een afspraak als je liever persoonlijk aangifte wilt doen. Als je aangifte gaat doen, is het belangrijk om het framenummer en andere kenmerken van je fiets door te geven. De fietsregistratiekaart is een makkelijk hulpmiddel om je daarbij te helpen.

Belang aangifte

Aangifte doen van je gestolen (elektrische) fiets is erg belangrijk. Je maakt je fiets dan herkenbaar als een gestolen fiets in het fietsdiefstalregister. Dit register kan door iedereen (fietshandelaren, politie en jijzelf) bekeken worden en is belangrijk om dieven, helers én gestolen fietsen op te sporen. En misschien wel de belangrijkste reden om aangifte te doen: zonder aangifte krijg je je fiets niet terug als hij gevonden wordt. Dat zou toch zonde zijn? Je gestolen (elektrische) fiets tegenkomen en hem niet terugkrijgen, omdat je geen aangifte hebt gedaan?

3. Neem contact op met je verzekeraar

Als je een fietsverzekering hebt, dan is het belangrijk dat je de fietsdiefstal gelijk meldt bij je verzekeraar. In je polisvoorwaarden staat vermeld welke gegevens zij nodig hebben om de schade zo snel mogelijk voor je af te handelen. Heb je een fietsverzekering van de ANWB? Dan kun je de fietsdiefstal hier melden.

4. Nieuwe fiets? Voorkom diefstal!

Nieuwe fiets gekregen van de verzekering? Of zelf een nieuwe fiets gekocht? Volg dan onze tips om je fiets zo veilig mogelijk te stallen.

Zo maak je het fietsendieven lastig

Speciaal voor jou geselecteerd