Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wordt schade door vuurwerk vergoed?

De meeste Nederlanders kijken gelukkig terug op een geslaagde jaarwisseling. Champagne, oliebollen en vuurwerk. Toch zorgt vuurwerk jaarlijks voor circa 15 miljoen euro schade aan auto's of woningen. Of deze schade vergoed wordt door je verzekering hangt onder meer af van de vraag of de schade met opzet is toegebracht en wat voor verzekering je hebt afgesloten.

Schade aan auto door vuurwerk

De periode rond de jaarwisseling zorgt voor veel schade aan auto’s door rondvliegend vuurwerk, harde knallen (ruitschade) of brandstichting. Als vuurwerk leidt tot brandschade, en er is geen sprake van opzet, dan krijg je de schade vergoed als je een WA autoverzekering met beperkt of volledig casco (all risk) hebt. Brandschade heeft meestal geen gevolgen voor je no-claimkorting.

Lakschade aan je auto door vuurwerk wordt alleen vergoed als je een allrisk verzekering hebt, en dit heeft gevolgen voor je no-claimkorting. Ruitschade wordt vergoed als je beperkt of volledig casco verzekerd bent. Dit geldt alleen voor barsten in de ruit. Sterretjes en andere kleine beschadigingen zijn niet verzekerd. Ruitschade heeft geen gevolgen voor je no-claimkorting.

Als je alleen een WA verzekering hebt, dan komt de schade aan je auto voor eigen rekening.

Schade aan je auto door vandalisme

Is je auto met oud en nieuw opzettelijk beschadigd geraakt door vandalisme, bijvoorbeeld doordat iemand een rotje in de uitlaat heeft gestopt, dan wordt deze schade alleen vergoed als je een allrisk verzekering hebt.

Als je deze schade wilt claimen op je autoverzekering, dan heeft dit echter wel gevolgen voor je no-claimkorting. Als de daders bekend zijn, dan kun je de schade op hen verhalen via je verzekeraar. Als dat lukt blijft je no-claimkorting intact.

Als je een WA of een WA met beperkt casco verzekering hebt, dan moet je de schade zelf zien te verhalen, eventueel via een rechtsbijstandverzekering.

Schade aan je woning door vuurwerk

Ontploft vuurwerk dat leidt tot brandschade in huis wordt gedekt door de opstalverzekering. Andere schade die ontstaat door ontploft vuurwerk zoals schroeiplekken, verkleuringen en het smelten van voorwerpen wordt niet vergoed. 

Schade aan je kleding

Schade aan kleding als gevolg van het afsteken van vuurwerk, zoals schroeiplekken of een brandgat in je jas, wordt gedekt door de inboedelverzekering. Dit geldt alleen als je op dat moment op je eigen erf stond of je moet hiervoor een aparte dekking meeverzekerd hebben.

Zelf schade veroorzaakt?

Als je zelf schade hebt veroorzaakt aan de auto of woning van een ander, dan kan deze op jouw aansprakelijkheidsverzekering verhaald worden. Dit geldt ook voor de schade die je kinderen (tot 14 jaar) hebben veroorzaakt.

Schade melden

Wil je schade melden die door vuurwerk is ontstaan? Regel dit dan direct online.