Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veilig remmen

Verbeter je rijstijl met onze tips om te remmen

We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat de bestuurder voor ons ineens op zijn rem stond. Of dat je zelf plotseling ergens voor moest remmen. Hoe kun je op een goede en rustige manier remmen? We geven je een aantal tips.

Snel naar 
Houd veilige afstand | Kijk ook om je heen | Rem geleidelijk | Let op gevaren | Bepaal jouw remweg

Blijf op een veilige afstand

Het heeft meerdere voordelen om op veilige afstand van de auto's voor én achter je te blijven. Je geeft je medeweggebruikers zo de kans om te kunnen remmen indien nodig. En met meer afstand houd je zelf ook meer overzicht op de weg en alles daaromheen. Zo blijf je goed voorbereid op wat er kan gebeuren.

Als je in langzaam rijdend verkeer rijdt, zorg dan dat je de banden van de auto én het asfalt voor je kan zien. Zo heb je voldoende reactietijd mocht er iets met de auto voor je gebeuren.

Kijk vooruit, maar ook om je heen

Blijf verder kijken dan alleen naar de auto die voor je rijdt. Vaak doet een gebeurtenis zich voor ongeveer 3 of 4 auto’s voor je. Door verder te kijken, kun je plotselinge veranderingen zien aankomen en kun je er sneller op reageren. Zie je voor je bijvoorbeeld veel auto’s rijden met hun remlichten aan? Dan is er zeer waarschijnlijk iets aan de hand. Of het nu gaat om wegwerkzaamheden, een ongeluk of een andere gebeurtenis: jij kunt meteen gepast reageren.

Rem geleidelijk

Als je goed vooruitkijkt, zie je op tijd of je bijvoorbeeld een kruising of rotonde nadert. In zo’n geval kun je alvast je snelheid verminderen, zonder dat je heel hard hoeft te remmen. Rem vervolgens zachtjes en zet je auto in de tweede versnelling. Als je bij de kruising of rotonde bent aangekomen, druk je de rem helemaal omlaag om volledig tot stilstand te komen als dat nodig is.

Let goed op mogelijke gevaren

Je kunt makkelijker met een gevaar omgaan als je het al zag aankomen. Als je ergens een potentieel gevaar ziet, is het verstandig om alvast een beetje af te remmen. Je kan bijvoorbeeld letten op waar een andere bestuurder naar kijkt of in welke richting hun wielen staan. Door hierop te letten, kun je inschatten wat een andere bestuurder gaat doen, en of dit een gevaar vormt voor jou.

Schat je eigen remweg in

Weet jij hoe snel je met jouw auto tot stilstand kunt komen als je een bepaalde snelheid rijdt? Het is belangrijk om te weten hoe lang jouw remweg is. Dit is de afstand die je nodig hebt om tot stilstand te komen vanaf het moment dat je begint met remmen.
 
Je remweg is afhankelijk van 2 factoren: je snelheid en de gemiddelde remvertraging. De remvertraging is het aantal km/u waarmee jouw snelheid elke seconde vermindert. De remweg neemt toe met het kwadraat van jouw snelheid. Voorbeeld: als jij 2 keer harder gaat rijden, dan is jouw remweg 2 x 2 = 4 keer langer dan daarvoor. Houd er rekening mee dat deze berekening geldt bij een normaal wegdek en goede weersomstandigheden. Bij een slecht wegdek en slecht weer is de remweg langer.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.