Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veilig optrekken

Lees hoe je goed optrekt met jouw auto en verbeter je rijstijl

De manier waarop je optrekt met jouw auto draagt bij aan de verkeersveiligheid. Vooral rustig optrekken is erg belangrijk. Zo houd je zelf het overzicht op de weg en voorkom je onverwachte situaties voor jou en je medeweggebruikers. Hoe trek je veilig op? We vertellen je er meer over.

Snel naar 
Trek rustig op | Schakel op tijd door | Stel de bestuurdersstoel af | Geef niet te hard gas

Trek rustig op

Door rustig op te trekken, zorg je ervoor dat je beter op anderen kunt reageren en anderen ook op jou. Als je rustig optrekt creëer je namelijk meer overzicht voor jezelf. Maar je geeft ook meer duidelijkheid over wat je gaat doen aan andere weggebruikers. Pas je snelheid na het optrekken zo vlot mogelijk aan aan het overige verkeer, tot aan de maximum toegestane snelheid.

Optrekken op een kruising

Je staat te wachten bij een rood stoplicht op een kruising. Veel mensen zijn geneigd om als het licht op groen springt zo snel mogelijk weg te rijden. Maar als je op hoge snelheid wegrijdt, kun je minder goed de situatie om je heen inschatten. Zeker als je rijdt op een kruising waar het verkeer van drie kanten kan aankomen. Trek daarom ook altijd rustig op bij een kruising. Dit geeft meer overzicht over de situatie om je heen.

Denk aan je medeweggebruikers

Als jij heel snel optrekt en wegrijdt, kan dat een schrikreactie bij je medeweggebruikers veroorzaken. Zeker als er weggebruikers in de buurt zijn die moeite hebben jouw snelheid in te schatten. Houd hier rekening mee en trek rustig op.

Houd rekening met het weer

Te hard accelereren kan ertoe leiden dat je gaat slippen, vooral bij ijzige of natte omstandigheden. Wees daarom extra voorzichtig als het weer wat minder is.

Schakel op tijd door

Het heeft veel voordelen om op tijd door te schakelen. Je rijdt veiliger, je brandstofverbruik gaat omlaag en je auto slijt minder hard. Door al deze dingen gaat de impact van jouw auto op het milieu omlaag. Let goed op je toerenteller om te zien of het tijd is om op- of af te schakelen. 

Kies voor de juiste versnelling

Als je de verkeerde versnelling kiest kan de auto te snel of te langzaam bewegen. Dat kan problemen veroorzaken voor andere bestuurders. Als je hebt ingeschat dat je genoeg tijd hebt om je in het verkeer te verplaatsen, maar je kunt niet versnellen in de juiste snelheid dan ben je een gevaar voor jezelf en anderen op de weg. 

Stel de bestuurdersstoel goed af

Zorg ervoor dat de bestuurdersstoel goed is afgesteld. Als je in de juiste positie zit, kun je de pedalen gemakkelijker gebruiken en zit je ook nog eens comfortabeler. Controleer of je stoel ver genoeg naar voren staat om je pedalen te kunnen gebruiken zonder dat je jouw benen te veel moet strekken. Als je te ver van de gaspedalen zit, kan je niet snel genoeg reageren wanneer dit nodig is.

Geef niet te hard gas

Zorg ervoor dat je niet meer druk uitoefent op het gaspedaal dan nodig is om de auto te verplaatsen. Met te veel toeren verspil je brandstof en is het moeilijker om controle over je voertuig te houden. Daarnaast leidt het andere bestuurders af.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.