Autorijden na een operatie
Wat een operatie betekent voor je rijvermogen en verzekering
Vaak kan je na een operatie een tijdje geen autorijden. Je lichaam moet eerst herstellen van de ingreep. Wanneer mag je weer in de auto stappen, en wat betekent een operatie voor je autoverzekering? We vertellen je er meer over.
Snel naar
Hoe lang wachten | Je verzekering | Aangeraden herstelperiodes | Gips of brace | Contact & Service
Hoe lang wachten met rijden
Ben je tijdens je operatie onder narcose geweest? Dan mag je wettelijk minstens 24 uur geen autorijden. En zit je na een operatie in het gips of heb je een drukverband? Wacht dan met autorijden tot dit verwijderd is. Hoelang het daarna precies duurt voordat je weer veilig een auto kan besturen, verschilt per persoon en situatie. Het hangt bijvoorbeeld af van het type operatie, maar ook van je persoonlijke conditie. Overleg daarom altijd met je behandelend arts en volg medische adviezen.
Hersteltijd en je verzekering
Afgezien van de 24 uur na een operatie onder narcose, is het wettelijk niet verboden om auto te rijden na een operatie. Maar een operatie heeft wel gevolgen voor je lichaam en daarom ook voor je rijvermogen. Een stijve arm stuurt niet lekker, en een rijgordel kan pijnlijk drukken op nieuwe littekens. Grote kans dat je na een operatie een tijdlang niet veilig deel kan nemen aan het verkeer, of sneller gevaarlijk rijgedrag vertoont.
Gevaarlijk rijgedrag
Gevaarlijk rijgedrag is verboden. In geval van schade ben je dan ook niet verzekerd. Ook schade die je toebrengt aan een ander door gevaarlijk rijgedrag, is voor eigen rekening. Daarom raden we je aan om de tijd te nemen voor herstel na een operatie.
Verstandig de weg op
Je gezondheid heeft grote invloed op je rijgedrag. Wees daarom alert voordat je de auto instapt. Voel je je vermoeid, of heb je ergens pijn? Wacht dan liever met autorijden, of vraag iemand anders als chauffeur. Bouw langzaam op met korte ritten en stap nooit in de auto als je je nog niet fit genoeg voelt. Luister naar je lichaam en volg medische adviezen op. Zo voorkom dat je gevaar veroorzaakt in het verkeer.
Aangeraden herstelperiodes
Hieronder vind je een overzicht van de aangeraden herstelperiodes voor veelvoorkomende operaties. Let op: dit zijn standaard adviezen. Overleg altijd met je arts voor je persoonlijke situatie.
Na een knie-operatie of heupoperatie wordt aangeraden om pas na zes weken weer langzaam te beginnen met rijden. Om veilig te rijden is volledige controle over je benen heel belangrijk. Wees extra voorzichtig en raadpleeg je arts of fysiotherapeut.
Na een operatie aan je voet, zoals een hallux valgus-operatie, kan je een tijdlang gips of drukverband om je voet houden. Wacht met autorijden tot je voet weer vrij is.
Heb je een oogoperatie gehad, zoals een staaroperatie of laserbehandeling? Bij het besturen van een auto is scherp zicht van groot belang. Daarom is het advies: wacht met autorijden tot je gezichtsscherpte weer voldoende is. Wanneer dit precies is overleg je met je (oog)arts.
Een halsslagaderoperatie verkleint de kans op een herseninfarct. Er is geen algemeen advies voor de herstelperiode voordat je weer auto mag rijden. Stem jouw situatie af met een neuroloog of je behandelend arts.
Na een operatie aan een hernia of een operatie tegen stenose (laminectomie) kan je minstens drie tot zes weken geen autorijden. Bouw hierna langzaam op, want vaak kan je nog niet lang stilzitten. Ga pas weer rijden als het gevoel in je rug helemaal goed is en raadpleeg je arts voor advies.
Ben je geopereerd aan je hand, bijvoorbeeld voor triggerfinger, het carpaal tunnel syndroom (CTS) of aan de quervain? Vaak heb je na afloop een drukverband of hechtingen in je hand. Wacht met autorijden tot je hand weer helemaal vrij is. De herstelperiode verschilt verder per operatie. Overleg met je arts wanneer je weer kan opbouwen met rijden.
Een galblaasoperatie, keizersnede en bevalling zijn allemaal vormen van buikoperaties. De hersteltijd verschilt, maar over het algemeen zijn dit ingrijpende operaties onder narcose. Wees daarom voorzichtig met je herstel, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Volg de adviezen van je arts en ga pas weer rijden als je je fit genoeg voelt. En wees je ervan bewust dat het dragen van een veiligheidsgordel vervelende druk kan geven op je litteken.
Autorijden met gips of een brace
Heb je een blessure of een gebroken arm, pols of enkel? Grote kans dat je in het gips moet of een brace krijgt. Het is niet wettelijk verboden om te rijden met gips of met een brace. Maar ook hier geldt dat je geen gevaar mag veroorzaken in het verkeer. Maak zelf de inschatting of je veilig kan rijden. En vraag een arts om advies.
Deel deze pagina