Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autorijden na een operatie

Wat een operatie betekent voor je rijvermogen en verzekering

Vaak kan je na een operatie een tijdje geen autorijden. Je lichaam moet eerst herstellen van de ingreep. Wanneer mag je weer in de auto stappen, en wat betekent een operatie voor je autoverzekering? We vertellen je er meer over.

Snel naar 
Hoe lang wachten | Je verzekering | Aangeraden herstelperiodes | Gips of brace | Contact & Service

Hoe lang wachten met rijden

Ben je tijdens je operatie onder narcose geweest? Dan mag je wettelijk minstens 24 uur geen autorijden. En zit je na een operatie in het gips of heb je een drukverband? Wacht dan met autorijden tot dit verwijderd is. Hoelang het daarna precies duurt voordat je weer veilig een auto kan besturen, verschilt per persoon en situatie. Het hangt bijvoorbeeld af van het type operatie, maar ook van je persoonlijke conditie. Overleg daarom altijd met je behandelend arts en volg medische adviezen.

Hersteltijd en je verzekering

Afgezien van de 24 uur na een operatie onder narcose, is het wettelijk niet verboden om auto te rijden na een operatie. Maar een operatie heeft wel gevolgen voor je lichaam en daarom ook voor je rijvermogen. Een stijve arm stuurt niet lekker, en een rijgordel kan pijnlijk drukken op nieuwe littekens. Grote kans dat je na een operatie een tijdlang niet veilig deel kan nemen aan het verkeer, of sneller gevaarlijk rijgedrag vertoont.

Gevaarlijk rijgedrag

Gevaarlijk rijgedrag is verboden. In geval van schade ben je dan ook niet verzekerd. Ook schade die je toebrengt aan een ander door gevaarlijk rijgedrag, is voor eigen rekening. Daarom raden we je aan om de tijd te nemen voor herstel na een operatie.

Verstandig de weg op

Je gezondheid heeft grote invloed op je rijgedrag. Wees daarom alert voordat je de auto instapt. Voel je je vermoeid, of heb je ergens pijn? Wacht dan liever met autorijden, of vraag iemand anders als chauffeur. Bouw langzaam op met korte ritten en stap nooit in de auto als je je nog niet fit genoeg voelt. Luister naar je lichaam en volg medische adviezen op. Zo voorkom dat je gevaar veroorzaakt in het verkeer.

Aangeraden herstelperiodes

Hieronder vind je een overzicht van de aangeraden herstelperiodes voor veelvoorkomende operaties. Let op: dit zijn standaard adviezen. Overleg altijd met je arts voor je persoonlijke situatie.

Autorijden met gips of een brace

Heb je een blessure of een gebroken arm, pols of enkel? Grote kans dat je in het gips moet of een brace krijgt. Het is niet wettelijk verboden om te rijden met gips of met een brace. Maar ook hier geldt dat je geen gevaar mag veroorzaken in het verkeer. Maak zelf de inschatting of je veilig kan rijden. En vraag een arts om advies.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.