Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto total loss, wat nu?

Wat gebeurt er als je auto total loss is?

De term total loss betekent letterlijk 'totaal verlies' van je auto. Door een ongeval is je auto onherstelbaar beschadigd en je kunt hem niet meer gebruiken. Maar wat nu..? Hoe zit dit precies met je autoverzekering?

Auto total loss verklaard

Je auto kan op twee manieren total loss worden verklaard:

Economisch total loss: de reparatiekosten zijn duurder dan de dagwaarde van je auto vóór de schade. Gezien de kosten heeft je auto laten repareren dus eigenlijk geen zin.

Voorbeeld

De waarde van je auto vóór het ongeval is € 6.000,- (dagwaarde). De waarde van de auto ná het ongeval is € 1.000,- (restwaarde). Het verschil is € 5.000,-.

Als de reparatiekosten minder zijn dan €5.000,-, dan zal de verzekeraar deze kosten vergoeden. Zijn de reparatiekosten hoger dan € 5.000,- dan wordt je auto economisch total loss verklaard. Je krijgt dan € 1.000 van de garage die jouw auto opkoopt. En de verzekeraar keert de dagwaarde min de restwaarde aan je uit. Zo heb je €6.000,- euro voor de aanschaf van een nieuwe auto.

Technisch total loss: het is technisch gezien niet meer mogelijk om de schade aan je auto te herstellen. De verzekeraar keert in dit geval de dagwaarde van vlak voor het ongeval aan je uit. Als je een aanvullende cascoverzekering hebt, wordt de nieuwwaarde of vervangingswaarde vergoed.

Total loss en vergoeding autoverzekering

Wat een verzekeraar aan je uitkeert bij total loss, hangt af van de dekking die je hebt afgesloten en de polisvoorwaarden van je autoverzekering. Ook het eigen risico beïnvloedt de hoogte van de uitkering. Heb je een eigen risico? Dan wordt dit eigen risico in mindering gebracht op het uit te keren bedrag.

WA autoverzekering

De WA verzekering vergoedt alleen de schade die jij hebt toegebracht aan anderen. Je eigen schade krijg je dus niet vergoed. Verhaal de schade op de tegenpartij wanneer iemand anders het ongeluk heeft veroorzaakt.

Beperkt Casco autoverzekering

De Beperkt Casco verzekering vergoedt total loss in enkele bijzondere gevallen. Zoals bij hagel, brand, storm of overstromingen. Is het ongeluk je eigen schuld? Dan krijg je niets vergoed.

Volledig Casco autoverzekering

De Volledig Casco biedt de meest uitgebreide dekking en vergoedt total loss in alle gevallen. Alleen bij rijden onder invloed kun je geen aanspraak maken op een vergoeding.

Nieuwwaarderegeling

Veel verzekeraars bieden bij de Volledig Casco (allrisk) autoverzekering een nieuwwaarderegeling van één jaar. Rijd je binnen een jaar je auto total loss, dan krijg je de nieuwwaarde van je auto vergoed. Met dit bedrag kan je dan weer een soortgelijke auto kopen. De regeling geldt vaak voor nieuwe auto’s (tot 3 jaar) en jonge occasions. Wil je langer profiteren van deze regeling? Bij sommige verzekeraars kun je kiezen voor een aanvullende dekking waarmee je 3 jaar lang gebruik kunt maken van deze regeling.

Hoe is total loss geregeld bij de ANWB Autoverzekering?

De ANWB Autoverzekering biedt je een ruime dekking bij total loss. Heb je een Beperkt Casco dekking, dan wordt bij total loss de waarde conform de ANWB Koerslijst uitgekeerd plus 10% extra. Heb je een Volledig Casco dekking, dan vergoedt de autoverzekering bij total loss:

  • de nieuwwaarde als de auto nog geen 1 jaar oud is;
  • de aanschafwaarde van de auto als de auto ouder is dan 1 jaar én als de auto binnen 12 maanden na aankoop total loss wordt verklaard. Bij een vergoeding van de aanschafwaarde geldt de verplichting van het tonen van de aankoopnota (bij een Nederlandse KvK aangesloten autobedrijf). Heb je gekozen voor de 3 jaar aanschafwaarderegeling? Dan geldt er een termijn van 3 jaar in plaats van 1 jaar;
  • na dit termijn de waarde conform de ANWB Koerslijst plus 10% extra.

Melden van total loss bij eigen verzekeraar

Directe Schadeafhandeling is een extra mogelijkheid bij het verhalen van schade waarbij je zelf geen schuld (of gedeelde schuld) hebt. Wij zoeken namens jou contact met de verzekering van de tegenpartij en zorgen dat de schade alsnog (deels) vergoed wordt. Je hoeft alleen de schade bij ons te melden en onze medewerkers nemen het proces van je over.

Je kan er nog steeds voor kiezen om schade door een tegenpartij in te dienen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Je bepaalt zelf of je gebruik maakt van Directe Schademelding.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.