De 10 mooiste Nationale Parken in de Verenigde Staten

Spuitende geisers, zinderende zoutmeren, hongerige alligators, en majestueuze canyons. Het is allemaal te zien in de Nationale Parken van de Verenigde Staten. Zo’n park is in de regel groter dan pakweg de provincie Noord-Brabant, maar dan wild, woest, rijk aan bijzondere flora & fauna én spectaculaire natuurwonderen. REIZEN Magazine selecteerde de tien mooiste.

Amerikaans dieptepunt

Californië/Nevada, 13.647 km²

Death Valley National Park, in 1994 gecreëerd, is een van de meest recente parken. En een van de grootste, de helft van België past er in. Heet en droog. En dit tot in het extreme, want 10 juli 1913 steeg het kwik tot een nog nooit verbroken record van 56 graden Celsius. En dat het er droog is blijkt wel uit het gemiddelde aantal centimeters regen dat per jaar in het park neerdaalt: dat zijn er precies twee. Maar: valt er meer dan een centimeter met één bui, dan resulteert het in bloemenvelden vol gele Desert Gold en roze Desert Five Spot bloemen. In Amerika heet dat een super bloom.

Ook het laagste punt van de Verenigde Staten ligt in het park: Badwater Basin, op 86 meter onder zeeniveau. Death Valley wordt vaak bezocht bij een rondje Californië en ligt tussen Los Angeles en Las Vegas. Het desolate landschap met rollende zandduinen en het uitzicht over de badlands vanaf Zabriskie Point inspireerden menig kunstenaar. Ook de verlaten spookstadjes als Leadfield of Ballarat, waar goudzoekers sliepen en die nu door de tijd verworden zijn tot monumenten van roest en verval, dragen bij aan de schoonheid van Death Valley. In het park worden hiking tours aangeboden met een parkwachter. De afstanden zijn vaak aangepast aan Amerikanen en dus niet al te lang. Wél interessant, want die parkwachters zijn een bron van informatie en kunnen je alleen al over de meer dan duizend plantensoorten van alles vertellen.

REIZ& tip: Zoek de Death Valley pupvis, een beschermd visje niet groter dan je duim, dat in de Salt Creek zwemt.

Lees meer over Death Valley

De natste

Washington, 3.734 km²

Olympic National Park ligt op een schiereiland aan de Stille Oceaan en kent een enorme variëteit aan ecolandschappen. Waar Death Valley extreem droog is, breekt Olympic National Park records qua regenval. Gemiddeld valt er in een jaar 3,6 meter regen uit de lucht, het meeste van continentaal Amerika.
Het bijzondere aan het park, dat in het uiterste noordwesten van de staat Washington ligt, is de grote variatie in landschappen. Vaak wordt gezegd dat het Olympic National Park eigenlijk drie parken in één zijn; met een kuststrook van 92 kilometer, de regenwouden en de bergen, waarvan Mount Olympus de hoogste is met 2428 meter.

Aan de kust vind je naast veel getijdenpoelen ook veel verschillende vogelsoorten waaronder de bald eagle. De regenwouden vol grillige, met mos begroeide bomen, in mist gehuld, ogen mysterieus. Alleen hier leeft de naar de president vernoemde Roosevelt-eland. En in de bergen zijn vier verschillende typen bossen: gematigd regenwoud, laagland bos, bergbos en het subalpiene bos. Sinds 1981 staat het park op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Toch kun je er veel doen. Hiken natuurlijk, er zijn hiking trails van verschillende afstanden (check bij het Visitor Center de conditie van de trails). Maar ook kanovaren, raften en op de twee meren Lake Crescent en Ozette Lake kan gewaterskied worden. Van eind december tot eind maart kun je met een ranger sneeuwschoenwandelen.

REIZ& tip: Combineer vanaf het ranger station Lake Ozette de Cape Alava Trail en de Sand Point Trail. Een hike van 15 kilometer over het strand.

Lees meer over het Olympic National Park

Naar de beren!

Montana, 4.102 km²

Glacier National Park in Montana heeft beren, elanden en poema’s, met de bergen en gletsjers van de Rocky Mountains als achtergrond. In het uiterste noorden van de staat Montana spreidt het Waterton-Glacier National Park zich uit over de Verenigde Staten en Canada. In Canada gaat het over in het Waterton Lakes National Park. Met de Rocky Mountains als achtergrond telt het park 26 gletsjers - Grinnell Glacier is de grootste, en 130 meren. Bijzonder aan dit bloemrijke park is het enorme aantal verschillende bomen, meer dan duizend. En ook aan beschermde zoogdieren is geen gebrek, in het Glacier N.P. leven o.m. lynx, poema, witstaarthert, wapiti, eland, dikhoornschaap, en het symbool van park, de sneeuwgeit.

Voor wie The Revenant heeft gezien: er lopen ook 300 grizzlyberen door het park. Hopelijk heb je goed opgelet hoe Oscarwinnaar Leonardo DiCaprio zo’n dier te slim af was. Van de kleinere dieren verdienen de vismarter, de steenotter en de das een vermelding. Er zijn maar weinig reptielen, twee soorten slangen en de Amerikaanse sierschildpad. Van de vogels die er rond vliegen is de Amerikaanse zeearend, met een spanwijdte tot bijna tweeënhalve meter, het spectaculairst. Opmerkelijk is dat het mannetje 25% kleiner is dan het vrouwtje. Het park kent veel bergtoppen, minstens 150 gaan over de 2400 meter en zes gaan over de 3000 meter, met Mount Cleveland van 3190 meter als hoogste punt. De meeste watervallen vind je in Two Medicine District, de grootste is Bird Woman Falls van 150 meter.

REIZ& tip: De Going-to-the-sun Road wordt vaak genoemd als de mooiste snelweg van de VS. Tachtig kilometer lang prachtige uitzichten, zodat het loont deze tweebaansweg in beide richtingen te rijden.

Lees meer over Glacier National Park

It's big!

Arizona, 4.927 km²

De Grand Canyon is een gigantische, mijlenbrede en kleurrijke kloof, uitgeschuurd door de Colorado River. Een van de bekendste nationale parken is het Grand Canyon National Park, in het noordwesten van Arizona. De South Rim is bereikbaar vanuit het zuiden en het oosten en het hele jaar toegankelijk. De North Rim is alleen gedurende de zes zomermaanden open. De South Rim kent verschillende uitzichtpunten en bestaat uit drie delen: Grand Canyon Village, Hermits Rest Route en Desert View Drive. Grand Canyon Village heeft het Visitor Center en verschillende voorzieningen als restaurants en een supermarkt. De Hermits Rest Route van 12 kilometer voert langs acht viewpoints. Alleen indecember, januari en februari kun je met je eigen auto deze route rijden, in de andere maanden ben je aangewezen op de (gratis) rode shuttlebus.

Hoewel de North Rim hemelsbreed slechts 16 kilometer van de South Rim is verwijderd, moet je er 322 kilometer voor rijden om er te komen. De North Rim, op 2400 meter boven de zeespiegel, ligt 300 meter hoger dan de South Rim en van alle bezoekers aan het Grand Canyon National Park bezoekt slechts 10% de North Rim. De Grand Canyon is dus een kloof (435 km lang en tussen de 15 en 29 km breed) die eeuwenlang is uitgeschuurd door de Colorado-rivier. Het rode gesteente is ongeveer twee miljard jaar oud en is op haar mooiste net na zonsopgang of vlak voor zonsondergang.

REIZ& tip: Niet goedkoop, wél spectaculair: een rondvlucht per helikopter of vliegtuigje. Maar wat ook kan: in een raft stuiterend door de gigakloof. Hoe vaak ben je in je leven in de Grand Canyon?

Lees meer over de Grand Canyon

Holy hoodoos!

Utah, 1.450 km²

Bryce Canyon National Park in Utah heeft honderden door erosie gevormde zandstenen hoodoos. Bryce Canyon National Park ligt in het zuidwesten van de staat Utah en kent een groot aantal unieke rotsformaties. Het park is vernoemd naar Ebenezer Bryce, een Mormoonse pionier die in de 19de eeuw aan de voet van de canyon woonde. In het Visitor Center is een permanente tentoonstelling met meer info over de geologische en natuurhistorische achtergronden van het park, heel nuttig als voorbereiding op je bezoek.

Het meest bijzonder zijn de honderden hoodoos. Kalkstenen pilaarvormige formaties die door vorstverwering en regenerosie zijn gevormd. Een leuk spelletje is om iets te herkennen in de vorm. Zo is er een hoodoo die Queen Victoria wordt genoemd. Daarnaast zijn er zogenaamde amfitheaters, door de natuur ontstaan en met wanden van zand-, kalk- en leisteen. Tien trails van verschillende lengte voeren langs de meest bijzondere rotsformaties. Informeer als altijd bij het Visitor Center naar de staat van de trails. Ook een aanrader: een rit per paard of muilezel langs de formaties. Houd er rekening mee dat het park op 2700 meter hoogte ligt en dat het dus zeker in de wintermaanden erg koud kan worden. Het meest bijzondere dier van het park is de Utahprairiehond, een beschermde eekhoornsoort van 45 centimeter lengte met een hoog schattigheidsgehalte. Het dier lijkt een beetje op een stokstaartje.

REIZ& tip: Hike naar Rainbow Point, het hoogste punt van het park, voor een uitzicht over het Aquarius Plateau, het Bryce-amfitheater, de Henry-bergen en de Vermilion Cliffs.

Lees meer over Bryce Canyon

Lesje geologie

Utah, 5.933 km²

Zion National Park biedt canyons, tafelbergen en vier verschillende ecosystemen. Zion National Park ligt in het zuidwesten van de staat Utah, daar waar het Colorado Plateau, de Great Basin en de Mojave-woestijn samenkomen. Las Vegas ligt op drie uur rijden. Het park kent vier routes: de Zion-Mount Carmel Highway, de Zion Canyon Scenic Drive, Kolob Canyons Road en Kolob Terrace Road. De (gratis) Zion Canyon Shuttlebus rijdt vanaf zes uur ’s ochtends door het park vanaf het Visitor Center en stopt op acht plaatsen. Je bent vrij in en uit te stappen wanneer je wilt. Naast verschillende hiking trails zijn er ook canyoneering trips. De sport combineert abseilen met hiken, zwemmen en klimmen.

Voor beginners is The Narrows boven de Tempel van Sinawava een goede kennismaking. Voor de meer technische canyoneering trips, zoals The Subway en Orderville Canyon, is een vergunning vereist. Een bedrijf dat zowel canyoneering als bergklimpakketten aanbiedt is Zion Adventures. Een niet al te lange maar beroemde hike voert naar de top van Angels Landing, 454 meter hoog. Het pad omhoog stamt uit 1926, het uitzicht vanaf de top over de canyon is ronduit spectaculair. Bijzondere flora en fauna zijn er volop: 800 soorten planten, vijfenzeventig zoogdieren en 271 vogels, waaronder de gevlekte bosuil en de wilgenfeetiran, een zangvolgeltje.

REIZ& tip: Houd rekening met de extreme hitte tijdens het hiken. Drink veel water, draag een hoed of pet, smeer je meermaals in met zonnebrand en vermijd de heetste uren van de dag.

Lees meer over Zion

 

Zandsteenboogbruggen

Utah, 3.097 km²

Arches National Park in Utah heeft een woestijnklimaat. Erosie van miljoenen jaren creëerde hier prachtige rotsformaties. Arches National Park ligt ook in Utah, in het oosten, nabij de grens met Colorado. De naam dankt het park aan de meer dan 2000 door de natuur gevormde zandstenen bogen. Arches heeft vaak als filmlocatie gediend, menig John Wayne-western is er opgenomen maar ook Thelma and Louise werd hier gedraaid. De beroemdste boog is de Delicate Arch, die ook op het kenteken van de auto’s in Utah staat. De route ernaartoe kent weinig schaduw, houd daar rekening mee. Net als met het hoogteverschil, je klimt 150 meter. In totaal is de Delicate Arch Trail een kleine vijf kilometer.

Probeer een zonsondergang mee te maken, dan is het uitzicht nóg mooier. Andere beroemde bogen zijn Sand Dune Arch, Skyline Arch en Landscape Arch. Maar er zijn ook pilaarvormige rotsen, grote balancerende blokken of bruggen. Vaak met poëtische namen, zoals Parade of Elephants, Balanced Rock of Courthouse Towers. Het extreme woestijnklimaat van Arches National Park, waarbij op één dag het verschil tussen de laagste en de hoogste temperatuur vijftig graden kan bedragen, betekent dat veel van de dieren nachtdieren zijn, zoals de kangoeroerat, de rode lynx of de poema.

REIZ& tip: Loop over de Park Avenue van anderhalve kilometer. Een Flintstones-versie van de naamgenoot in New York.

Lees meer over Arches

Rare klemtoon

Californië, 3.081 km²

Yosemite National Park in Californië uit 1890 heeft kliffen en watervallen, waaronder de grootste van de VS, de Yosemite Falls van 739 meter. Yosemite (spreek uit: Josèmuttie) National Park trekt na de Great Smoky Mountains de meeste bezoekers van alle parken, meer dan 4 miljoen per jaar. Het ligt in de Sierra Nevada, in het oosten van Californië, ter hoogte van San Francisco. Wat het park zo bijzonder maakt is Yosemite Valley. Door gletsjers is een dal ontstaan met hoge, granieten wanden. Van deze rotsformaties zijn de Half Dome en El Capitan het bekendst. De laatste heeft een steile wand van 900 meter die ook ervaren alpinisten achter hun oren doet krabben. De bekendste route naar de top van El Capitan is The Nose. Voor het eerst in 1958 gebruikt en toen hadden drie klimmers hiervoor 47 dagen nodig. Lynn Hill volgde in 1994 de route als ‘freeclimber’ en zette het record op 23 uur. Het algemene snelheidsrecord staat sinds 2012 op 2 uur en 23 minuten.

Van het park is 95% beschermd wildernisgebied met hooggebergte, bergrivieren en watervallen. Er is een groot verschil in hoogte, Yosemite ligt tussen 648 en 3997 meter en kent vijf verschillende vegetatiezones: chaparal en eikenbos, lagere bergbossen, hogere bergbossen, de subalpiene zone en de alpiene toendra. Tot de bijzondere dieren van het park, er zijn meer dan 250 gewervelde diersoorten, behoren de zwarte beren. Tegenwoordig zijn afvalcontainers bearproof om de dieren niet gewend te laten raken aan de bezoekers. Voorheen werden ze met eten gelokt voor de ultieme vakantiekiek.

REIZ& tip: Download de documentaire Valley Uprising uit 2014 als je meer wilt weten over rotsklimmen in Yosemite.

Lees meer over Yosemite

De oudste

Wyoming/Montana/Idaho, 8.983 km²

Yellowstone National Park is verdeeld over drie staten En heeft meer dan zestig diersoorten, waaronder de bizon. Yellowstone National Park is het eerste nationale park ter wereld (1872) en strekt zich uit over de staten Wyoming, Montana en Idaho. Het bekendst is het park om zijn meer dan tweehonderd geisers. Old Faithful is de beroemdste, met gemiddeld elk uur een eruptie tot vijfenvijftig meter. In Yellowstone zijn ook modderpotten en heetwaterbronnen met felle, bijna psychedelische kleuren, zoals de Grand Prismatic Spring, die een temperatuur van vijfentachtig graden heeft. Het Yellowstone Lake, het hoogst gelegen meer in de VS van 352 vierkante kilometer, is geschikt om te bevaren met een kano of een kajak en om er te vissen. Andere meren in het park zijn Jackson Lake, Jenny Lake en Leigh Lake.

Tot de grotere dieren in het park behoren de grootste kudde bizons, wolven, elanden en verschillende berensoorten. Zowel de zwarte beer als de grizzlybeer loopt rond. In totaal telt het Yellowstone 67 verschillende zoogdieren. In het Yellowstone National Park kun je paardrijden en ’s winters bestaat de mogelijkheid met een snowmobiel door het park te rijden, een prachtige manier om bizons in de sneeuw te zien (www.twotopsnowmobile.com). De noordelijke toegangspoort is vernoemd naar de president die zoveel betekend heeft voor de Nationale Parken van de VS, Theodore Roosevelt. In de vijftien meter hoge boog staan zijn beroemde woorden: ‘For the benefit and enjoyment of people’.

REIZ& tip: De Flying Pig Adventure Company biedt whitewater rafting trips op de Yellowstone rivier, www.flyingpigrafting.com

Lees meer over Yellowstone

Tropische wildernis

Florida, 6.105 km² 

Everglades National Park bestaat uit tropisch regenwoud en savannes. In en rond de mangroven leven verschillende beschermde diersoorten. Het Everglades National Park is de grootste tropische wildernis in het zuidelijke puntje van Florida, niet ver van Miami. In 1947 geopend als National Park ging het bij de Everglades om de bescherming van flora en fauna, beide in overvloed aanwezig. Er zijn meer dan tweehonderd verschillende vissen, 350 vogelsoorten, 120 verschillende bomen en duizend planten. Tot de bijzondere dieren behoren de Amerikaanse alligator, de Floridapanter en de Caribische lamantijn, de grootse der zeekoeien. Het landschap is een mengeling van zoetwaterprairie, mangroven, moerasland en bossen vol pijnbomen en cipressen.

Het Everglades National Park laat zich op verschillende manieren ontdekken. De Anhinga Trail voert over houten vlonders en biedt de mogelijkheid alligators en schildpadden te spotten en vogels als de grote zilverreiger en de anhinga, een slangenhalsvogel. De Shark Valley-observatietoren biedt een geweldig uitzicht. En in de Everglades kun je kanoën – er zijn zeven verschillende trails, of spring op een fiets. De Shark Valley Trail is een rondje van vierentwintig kilometer en dus prima te doen. Een andere mogelijkheid is het maken van een tocht met het beroemdste vervoermiddel in het park, de propellerboot, waarmee je door de mangroven kunt varen. Bedenk dat er airboats en airboats zijn; sommige bedrijven hebben boten die doofheid en een whiplash bijna garanderen. En zoek kortingcoupons, er vallen grote discounts te scoren.

REIZ& tip: Ga je in de zomermaanden, denk dan aan een muggenstift met DEET, als je niet lek geprikt wilt worden.

Lees meer over Everglades


Handig: huur een auto in de Verenigde Staten

Omdat de nationale parken ontzettend groot zijn, is een huurauto handig. Zo kun je op je gemak en in je eigen tempo de omgeving ontdekken. Boek vooraf online een huurauto in de Verenigde Staten met de all-inclusive formule van Sunnycars

Bekijk huurauto's Amerika

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie Verenigde Staten
Tips voor een vakantie in New York