De 8 mooiste bezienswaardigheden in Madrid

Madrid is een van de meest dynamische steden van heel Spanje: ‘de stad die nooit slaapt’. Je kunt hier niet alleen drie van de beroemdste musea ter wereld bezoeken en prima shoppen, maar ook heerlijk eten en uitstekend uitgaan. Madrid swingt!

1. Plaza Major

In Spanje leeft men buiten. Met name op de pleinen. Op de Plaza Major is dat al sinds de Middeleeuwen het geval. Toen werd het gebruikt als marktplein, later maakte het promotie tot stadsplein. Er werden stierengevechten gehouden, ruitertoernooien, toneelopvoeringen, alsook zittingen van de Inquisitie en de voltrekking van executies, die daar dikwijls op volgden. Thans gaat het wat luchtiger toe op de Plaza Major. Er vinden zomerconcerten en stadsfeesten plaats, het biedt ruimte aan een reeks aangename (doch niet heel goedkope) terrassen, je treft er portretschilders, straatkunstenaars en onder de bogen bevindt zich hier en daar nog een charmant traditioneel winkeltje.

2. Barrio de los Austrias: de oude stad

De benaming ‘Wijk van de Oostenrijkers’ verwijst naar de tijd dat de Habsburgers het in Spanje voor het zeggen hadden. In deze wijk rond het Plaza Major kun je je een beeld vormen van hoe Madrid er in de Middeleeuwen uitzag. In deze straatjes zaten vroeger de handwerkgildes die werkten voor het koningshuis, de adel en de gegoede burgerij. De Cava de San Miguel is een van de meest schilderachtige straatjes de oude binnenstad: hoge, in diverse pasteltinten uitgevoerde huizen met souterrains waarin sfeervolle restaurants en tavernes zijn gevestigd. Ook de Cava Baja is rijk aan restaurants. Het Museo de los Origines vertelt meer over de middeleeuwse stadgeschiedenis.

3. Palacio Real en omgeving

Het Koninklijk Paleis is niet de woning van de koning (hij woont buiten de stad). Wel wordt het gebruikt bij officiële gelegenheden. Daarnaast is het toegankelijk als museum. In de directe omgeving bevinden zich de kathedraal en de opera. Tezamen vormen ze een majestueus ensemble aan de westrand van de oude binnenstad.

4. Gran Vía

Toen de ontwerpers begin 20ste eeuw hun plannen voor de Gran Vía (‘Grote Weg’) ontvouwden, hadden ze de grote boulevards van Parijs in gedachten. De aanleg van de weg duurde echter zó lang, dat de inspiratiebron gaandeweg verschoof richting New York. De Parijse invloeden zie je onder meer terug in het statige Metropolisgebouw, de Amerikaanse in het Télefonicagebouw, de eerste wolkenkrabber van Europa. De Gran Vía wordt wel de Spaanse Broadway en ‘de straat die nooit slaapt’ genoemd en is befaamd om zijn fraaie winkels, hotels en bioscopen.

5. Chueca: jong en trendy

Nee, de wijk Chueca is zelf niet echt jong: hij stamt uit de tweede helft van de 19de eeuw. Maar de sfeer is hier uitgesproken jeugdig, want de bevolking is hier veelal jong. Vandaar dat we wijk rijk is aan kleine, op jongeren gerichte winkeltjes, restaurants en nachtclubs. Hart van de wijk is de Plaza de Chueca: een intiem plein vol bars, cafés en restaurants en tevens het trefpunt van de gay scene.

6. Ontspannen in El Retiro

El Retiro is een sfeervol en levendig stadspark met klassieke ingrediënten als wandelaars, joggers en allerlei soorten straatartiesten, van muzikanten tot handlezers. Het is 120 hectare groot, heeft een grote vijver met roeibootverhuur, er zijn terrassen en fonteinen, en in het Palacio de Cristal zijn kunsttentoonstellingen te zien.

7. El Rastro: de vlooienmarkt

Elke zondag trekken duizenden bezoekers – zowel Madrilenen als toeristen – naar de reusachtige vlooienmarkt van El Rastro. Er zijn hier letterlijk duizenden kraampjes, waar van alles te koop is. Van echt antiek tot toeristenkitsch, van deftig tafellinnen tot sportkleding, van goedkoop echt leer tot tweedehands meubilair. De sfeer is gezellig en authentiek. Maar let op: zoals overal trekt de drukte hier ook zakkenrollers.

8. Modeparadijs Calle de Serrano

De Calle de Serrano ligt in de chique en statige wijk Salamanca. Hier vind je winkels van alle topmodemerken ter wereld: Dior, Yves Saint Laurent, Versace, Louis Vuitton, Chanel, Gucci… Maar ook betaalbaarder merken als H&M, Zara en Mango hebben hier kun winkels. Kortom: een ideale locatie om te kijken, kijken en misschien zelfs wel kopen.

Een stedentrip naar Madrid boeken

Wil je Madrid met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk de top 10 stedentrips Madrid

Speciaal voor jou geselecteerd