Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden van Madrid

Madrid bruist op alle fronten: met een Gouden Driehoek aan kunstmusea, indrukwekkende pleinen zoals Puerta del Sol, Plaza Mayor en de reusachtige vlooienmarkt El Rastro. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Madrid.

Wat te doen in Madrid?

Hoewel de hoofdstad van Spanje soms wat in de schaduw van Barcelona lijkt te staan, heeft Madrid bezoekers veel te bieden. Ondanks dat de stad ruim drie miljoen inwoners telt, heeft Madrid zijn intieme karakter weten te behouden. Bewonder de meesterwerken van Goya en Velásquez in het Prado-museum, maak een romantisch roeitochtje door stadspark El Retiro of strijk neer op een terras voor Spaanse tapas met een karaf ijskoude sangria. Met een gemiddelde temperatuur van 20 graden een heerlijke bestemming voor een stedentrip. ‘Bienvenida en Madrid’: dit zijn de leukste bezienswaardigheden!

1. Op de eerste rang: Plaza Mayor

De Spanjaarden leven buiten, met name op de pleinen. Op Plaza Mayor is dat al sinds de Middeleeuwen het geval. Het plein van 120 meter lang en 90 meter breed was vanaf de aanleg in 1577 het toneel van stierengevechten, ruitertoernooien, zittingen van de inquisitie en de voltrekking van executies.

Tegenwoordig gaat het er wat luchtiger aan toe op Plaza Mayor. Er is geen gemotoriseerd verkeer toegestaan, waardoor het plein een rustige plek vormt in de drukte van Madrid. Met zomerconcerten, straatartiesten, gezellige terrassen en onder de bogen die het plein omringen, hier en daar een charmant boetiekje. Tip van de Madrilenen: haal een broodje calamares in een van de zijstraatjes. Toeristisch, maar zeker niet overgewaardeerd.

2. Bezoek een flamenco-show in een Madrileense tablao

Voor de flamenco hoef je niet helemaal naar de zuidelijker gelegen regio Andalusië: Madrid is de plek waar flamencoartiesten hun naam vestigen. De muziekvorm is ontstaan in de 19e eeuw en uitgegroeid tot een ware kunstvorm. Beïnvloed door een mix van verschillende culturen, onder andere vanuit de Gitanos, ook wel de zigeuners van de Spaanse cultuur.

De basis van de flamenco wordt gevormd door de ‘cante flamenco’, zang die in de meest basale uitvoering wordt aangevuld door ritmisch geklop op tafels, met stokken op de grond of handgeklap. Tegenwoordig vaak begeleid door de Spaanse gitaar. Bezoek een van de talloze ‘tablaos’, oftewel flamencocafés rondom Plaza Mayor. Hier geniet je van een traditionele, vaak intieme show op een klein podium: een iconisch avondje uit in Madrid.

3. Pracht en praal in het Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis van Madrid, gelegen aan Plaza de la Armería, werd in de 18e eeuw gebouwd in opdracht van koning Filips V, nadat zijn vorige paleis (Alcazar) in 1734 afbrandde. Het paleis beschikt over meer dan drieduizend kamers, die gevuld zijn met pracht en praal uit voorgaande eeuwen. Tot 1931 diende het paleis als thuisbasis van de Spaanse vorsten, waarvan Alfonso XIII de laatste was. Nu wordt het enkel nog gebruikt voor officiële ceremonies en staatsgelegenheden.

Voor bezoekers is het paleis de rest van het jaar toegankelijk als museum. Gluur tijdens een rondleiding door de koninklijke kapel en de troonzaal waar barokke kroonluchters, marmeren beelden en fresco’s de zalen sieren. Het is raadzaam om vooraf een online kaartje aan te schaffen, om lange rijen voor de ingang (in de brandende zon) te voorkomen.

4. Gran Vía: de straat die nooit slaapt

De meest populaire straat van Madrid is de Gran Vía. De straat is 1 kilometer lang en loopt van Plaza de España naar het Plaza de Cibeles. Je komt hier vooral om te winkelen, in kleine boetiekjes van lokale ontwerpers tot in de bekende modehuizen.

Bij het ontvouwen van plannen voor de Gran Via (Grote Weg), hadden ontwerpers de grote boulevards van Parijs in gedachten. Doordat de aanleg langer duurde dan verwacht (negentien jaar), verschoof de inspiratiebron gaandeweg richting New York. Parijse invloeden zijn terug te zien in het statige Metropolisgebouw en Amerikaanse in het Télefonicagebouw, de eerste wolkenkrabber van Madrid.

5. Het vondelpark van Madrid: El Retiro

Tijd om je even af te zonderen van het drukke stadscentrum: bezoek het stadspark El Retiro, vlak achter het Prado Museum. Ook de Madrilenen komen graag naar deze groene oase van 120 hectare groot, om te ontspannen tussen de fonteinen, straatmuzikanten en ruim 150.000 bomen.

Te midden van het park ligt Palacio de Cristal, een jugendstil-paleis opgetrokken uit staal en glas. Het wordt regelmatig gebruikt voor wisselende exposities van kunstenaars die gratis te bezoeken zijn. Tip: huur een roeibootje of waterfiets en verken het park vanaf het water. Sluit de dag af met een romantische picknick in de rozentuin bij zonsondergang.

6. Tropisch treinstation Atocha

Naast El Retiro, in de wijk Arganzuela, ligt het treinstation Atocha. Het oudste (1851), grootste en een van de belangrijkste stations van Spanje. Vanaf dit station gaan er onder andere sneltreinen naar andere grote Spaanse steden, zoals Barcelona, Valencia en Sevilla. Maar ook zonder de trein te nemen, is het station een bezoek waard.

Onder de gietijzeren glasconstructie van de stationshal bevindt zich sinds 1992 een tropische tuin van ruim 4000 vierkante meter, die gratis toegankelijk is. Met meer dan zevenduizend planten, een vijver en bananenbomen die zo hoog zijn dat ze bijna tot het dak van de koepelvormige hal reiken. Bezoek je Madrid in de winter, dan is treinstation Atocha een heerlijke plek om even op te warmen tussen de kokospalmen.

7. Souvenirs scoren op vlooienmarkt El Rastro

Elke zondag tussen 09.00 en 15.00 uur trekken duizenden bezoekers naar de reusachtige vlooienmarkt van El Rastro in de wijk La Latina. Start je route bij Plaza de Cascorro en Ribera de Curtidores en struin langs de ruim 3500 kraampjes. Verdeeld over de kronkelende straten van La Latina, een van de oudste wijken van Madrid.

Er is van alles te koop: van antiek tot toeristenkitsch, van tafellinnen tot sportkleding. Zelfs als je niets koopt, is de markt een sfeervolle beleving door de bezige handel en bedrijvigheid. Maak onderweg een tussenstop op een gezellig terrasje en bestel volgens Madrileense traditie heerlijke tapas met een caña (klein biertje). Let wel goed op je spullen: zoals overal trekt de drukte hier ook zakkenrollers.

8. Kroonjuweel van klassieke kunst: Museo Nacional del Prado

Wat je niet mag missen tijdens een stedentrip naar Madrid is een bezoek aan de Gouden Driehoek, gevormd door een groep musea in de nabijheid van de Paseo del Prado. Een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld is het Museo Nacional del Prado: de trots van Madrid.

Bewonder een kunstcollectie van meer dan 8600 werken uit de 14e tot de 18e eeuw, met meesterwerken van Spaanse kunstenaars als El Greco en Goya. Veruit het beroemdste werk in het Prado-museum is ‘Las Meninas’ (de Hofdames) van Diego Velázquez. Een zelfportret van de schilder terwijl hij de koning en koningin van Spanje vereeuwigt. De laatste twee uur voor sluitingstijd (18.00 tot 20.00 uur) bezoek je het museum gratis.

9. Picasso’s meesterwerk in Museo Reina Sofia

Aan kunst geen gebrek in Madrid. Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, is het tweede grootste kunstmuseum van de stad, dat zich vooral richt op moderne en hedendaagse kunst. Het gebouwd deed in de 18e eeuw dienst als ziekenhuis, waarna het in 1986 als museum in gebruik werd genomen. De twee glazen liften aan de buitenkant werden er later aan toegevoegd.

Reina Sofia huisvest maar liefst twintigduizend kunstwerken, met het indrukwekkende ‘Guernica’ van Pablo Picasso als absoluut topstuk. Een reusachtig schilderij geïnspireerd door het Duitse bombardement op de Baskische stad Guernica in 1937, tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Daarnaast vind je er belangrijke werken van andere Spaanse kunstenaars, zoals Juan Gris, Joan Miró en Salvador Dalí.

10. Grote variatie kunst in Museo Thyssen-Bornemisza

Een interessante aanvulling op de klassieke kunst in het Prado-museum en de moderne werken in Reina Sofia is het Thyssen-museum, ontstaan uit de privécollectie van de familie Thyssen. De collectie groeide uit tot een van de grootste verzamelingen ter wereld en werd na zes jaar onderhandelen verkocht aan de Spaanse staat voor het vriendenprijsje van 250 miljoen euro.

Sinds 1993 is de collectie toegankelijk voor het publiek en biedt het museum een mix van verschillende kunstrichtingen. Wandel langs kunst uit de 13e eeuw tot diep in de 20e eeuw en verwonder je over de meer dan duizend werken. Van impressionistische kunstenaars als Monet, van Gogh, Gauguin en Matisse tot het expressionisme van Munch, Kandinsky, Schiele en Kirchner.

11. Santiago Bernabéu: thuishaven van Real Madrid

Je hoeft geen voetbalfanaat te zijn om onder de indruk te zijn van dit stadion. Het Santiago Bernabéu-stadion is de thuisbasis van voetbalclub Real Madrid, dat zich al jarenlang tot een van de beste voetbalclubs ter wereld mag rekenen. Het stadion biedt plaats aan ruim tachtigduizend toeschouwers en is de plek waar menig topvoetballer (o.a. Cristiano Ronaldo en David Beckham) geschiedenis heeft geschreven.

Neem tijdens een rondleiding door het stadion een kijkje in de kleedkamers, wandel door de spelerstunnel en neem plaats op de VIP-tribune. Of scoor met een beetje geluk een kaartje voor een thuiswedstrijd om ‘Los Blancos’ in actie te zien. Sinds 1905 de bijnaam van de club, dankzij de volledig witte tenues.

12. Kwaliteitstapas op Mercado de San Miguel

In de Spaanse keuken voert tapas de boventoon, door de Spanjaarden vaak gegeten als begeleiding bij een drankje. Mercado de San Miguel, gelegen achter Plaza Mayor, is als een monument voor de Spaanse keuken. Deze overdekte markthal biedt een platform voor passievolle ondernemers en is voor bezoekers een reis langs de smaken uit elke hoek van Spanje.

De ‘foodhall’ bevindt zich in een monumentaal pand uit 1916 en beschikt over 2000 vierkante meter aan kwaliteitstapas verdeeld over meer dan 30 kraampjes. Van de beste Iberische ham, verse zeevruchten uit Galicië tot de meest bijzondere kazen uit Castilla, Asturië en Baskenland. Alleen de geuren doen je neus al tintelen: ‘que aproveche!’

13. ’t Was aan de Puerta del Sol

Plaza Puerta del Sol, in het hart van Madrid, is een van de levendigste pleinen en heeft altijd een belangrijke functie gehad. Het functioneerde in de 15e eeuw als toegangspoort tussen de stadsmuren en was de locatie voor vele historische gebeurtenissen, zoals de hevige gevechten tegen het leger van Napoleon in 1808.

Het plein ligt op het geografische middelpunt van Spanje, aangegeven door een tegel die het nulpunt markeert: vanaf hier worden alle afstanden van het wegennetwerk gemeten. Op 31 december stroomt het plein vol met mensen om de jaarwisseling te vieren. Wanneer de klok van de Casa de Correos twaalf keer slaat, eet je volgens een oude traditie bij elke gong een druif, wat staat voor een toekomst vol liefde en geluk.

14. El Escorial: vierduizend kamers en veertigduizend boeken

Zo’n 45 kilometer ten noordwesten van Madrid ligt het gigantische paleis en kloostercomplex El Escorial. Gelegen op een eenzaam, bergachtig terrein op een hoogte van bijna 1000 meter in de bergketen Sierra de Guadarrama. Sinds 1984 prijkt El Escorial op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is het met een half miljoen bezoekers per jaar een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Spanje.

El Escorial werd tussen 1563 en 1584 gebouwd in opdracht van koning Filips II, als laatste rustplek voor zijn vader Karel V. Het complex is 13 hectare groot en omvat een kathedraal, paleis, museum en mausoleum met 26 graftombes van de koningen met hun partners. Hoogtepunt: bezoek de bibliotheek met de indrukwekkende collectie van wel veertigduizend boeken!

15. Steen voor steen uit Egypte: de Tempel van Debod

Aan de rand van het centrum van Madrid, in Parque del Oeste, staat de 5000 jaar oude Tempel van Debod. Toen de rivier de Nijl in de jaren zestig overstroomde, bedachten Spaanse ingenieurs een plan om oude monumenten in Egypte te beschermen. Als dank daarvoor, schonk de regering van Egypte de tempel in 1968 aan Spanje.

Steen voor steen werd de Tempel van Debod uit elkaar gehaald en verscheept, waarna het in 1972 werd geopend voor publiek in Madrid. Bezoek de tempel aan het einde van de middag, wanneer de zon langzaam ondergaat, de tempel wordt verlicht en het omgeven water weerspiegelt. Volgens de inwoners van Madrid de mooiste plek voor een zonsondergang.

16. De grootste arena van Spanje: Las Ventas

Plaza de Toros Las Ventas, in de wijk Salamanca, is een van de meest fameuze stierenarena’s ter wereld. Als podium voor een eeuwenoude traditie, die nog diep verweven zit in de Spaanse cultuur, maar de populariteit met de jaren verliest. Las Ventas werd ontworpen door José Espeliú en opende in 1931. Het gigantische gebouw met een diameter van 60 meter, gehuld in mudejarstijl, biedt plaats voor 25.000 toeschouwers.

Hoewel stierengevechten in grote delen van Spanje verboden zijn, is Las Ventas nog steeds een geliefde plek voor iedere matador (stierenvechter). Betreed de arena en leer door middel van een audiotour meer over een controversieel stukje Spaanse geschiedenis. Sla een bezoek aan een echt stierengevecht over: tijdens de tour beleef je dit virtueel! 

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Spanje en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.