Tips om je vakantie slim en goedkoper te boeken

Ga je je vakantie boeken? Neem er de tijd voor! Dat is de eerste stap naar een low-budget vakantie. We zetten 10 handige tips voor je op een rij, zodat je de vakantie van je dromen boekt voor een redelijke prijs.

1. Maak tijdig een vakantieplan

Want wie tot het laatste moment wacht loopt het risico om gedwongen in de duurste periode op vakantie te gaan. Zeker als je met meerdere personen bent. Bedenk ook wat voor vakantie je wilt, waar de reis heen gaat en wat het budget is. Eenvoudig en doeltreffend!

2. Ga ‘out of the box’

De Spaanse Costa, een Grieks eiland of de Franse Côte d'Azur; heerlijke vakantiebestemmingen, maar vaak erg toeristisch en duur.  Als je eenmaal de gebaande paden verlaat kan dit flink schelen in de portemonnee. Vooral in Oost-Europa liggen de prijzen lager en zijn er nog tal van ‘onontdekte’ pareltjes. Twee voorzetjes: de kust van Montenegro en het geheimzinnige Transsylvanië. En voor de wintersporters: ooit eens aan Tsjechië of Turkije gedacht?

Bekijk ook eens onze vakantiebestemmingen zónder Nederlanders.

3. Vier vakantie in eigen land

Een vakantie in eigen land bespaart een berg reiskosten. Bovendien zijn er in Nederland zat mooie plekken. Van de glooiende heuvels in het zuiden tot de wadden in het noorden;  er valt genoeg te zien en te doen. Op anwb.nl vind je tips per provincie met vaak leuke arrangementen of korting op dagjes uit. Of bekijk eens de vakanties in eigen land van ANWB Ledenreizen. Daar geldt: hoe langer je lid bent, hoe meer extra's je krijgt.

Bekijk aanbiedingen in eigen land

4. Kies voor een reis met de trein

Weliswaar iets duurder dan de bus, maar vaak ook goedkoper dan het vliegtuig. Bovendien bereik je vele Europese steden letterlijk in sneltreinvaart. Vooral grote plaatsen in België, Frankrijk en Duitsland zijn prima per spoor te doen. Treintickets kun je boeken op anwb.nl/vakantie/treinticket.

5. Huur een auto voor een week

Wil je een paar dagen op pad met een huurauto? Informeer dan toch even naar de weekprijs. Opmerkelijk genoeg is dit soms zelfs goedkoper dan drie dagen autohuur. Ga als budgettoerist voor het kleinste en meest simpele model. De tijdelijke vierwieler dient slechts om je snel van A naar B te verplaatsen, niet om je ego een boost te geven. Bijkomend voordeel: is dat model niet leverbaar, dan is de vervangende auto sowieso een upgrade.

Je kunt je auto huren via de ANWB bij Sunnycars

6. Boek slim je vliegticket: op zondag!

Toch met het vliegtuig? Ook dan kun je flink besparen. Boek bijvioorbeeld op zondag. Expedia en Airlines Reporting Corporation analyseerden de prijzen van een miljard vluchten. Uit dit onderzoek komt naar voren dat vluchten geboekt op zondag het goedkoopst zijn. 

Bekijk meer tips bij het boeken van je vliegticket

7. Vertrek buiten het weekend

Misschien ben je gewend om een vakantie te boeken met als aankomstdag zaterdag of zondag. Toch kun je in steeds meer hotels en op campings aankomen op een doordeweekse dag. Het scheelt soms een paar tientjes én het is de manier om, met name in het hoogseizoen, de Zwarte Zaterdagen te vermijden. 

8. Ga all-inclusive

De perfecte manier om je vakantiebudget onder controle te houden. Je weet namelijk van tevoren wat de reis kost en wat je terplekke nog kwijt bent. 

9. Huur een huis

Wil je liever geen onbekenden in je eigen woning? Dan kun je er ook voor kiezen om een appartement of vakantiehuisje te huren. Dit is bijna altijd goedkoper dan een hotel of pension. Zeker als je met meer dan twee personen reist. Bovendien kun je dan ook geld uitsparen door zelf je eten klaar te maken. Huur je vakantiehuis bijvoorbeeld via de ANWB bij Interhome, waarbij je de keuze hebt uit meer dan 34.000 huizen in 32 landen.

Bekijk de vakantiehuizen van Interhome

10. Ga kamperen

Een keer investeren in een tent of caravan en je kunt jarenlang genieten van je eigen ‘huis’ op vakantie. Het is weliswaar niet zo comfortabel als een hotel of vakantiehuis, maar je portemonnee zal je dankbaar zijn. Daarnaast kun je vaak sanitaire voorzieningen erbij huren, zodat je niet onder het oog van de hele camping met de wc-rol onder de arm naar het toiletgebouw loopt. Kijk op ANWB camping om online een camping te boeken.

11. Reserveer je hotel last minute

Liever een hotel? Wacht dan zo lang mogelijk. Uit onderzoek van REIZEN Magazine blijkt dat last minute boeken vaak voordeliger is dan twee maanden van tevoren. Het aanbod vlak voor vertrek is wel veel beperkter. Wie keuze wil hebben, betaalt dus meer. Hoewel de eigen hotelsite lang niet altijd de goedkoopste is, blijft het verstandig om ook daar nog een prijscheck te doen. Ook goed om te weten: wanneer algemene hotelboekingssites geen beschikbaarheid meer hebben, bieden de hotels zelf vaak nog wél kamers aan.

Zoek een hotel

12. Boek een arrangement

Voor uitstapjes in Nederland en omstreken is het prijstechnisch vaak interessant om een arrangement te boeken. Denk bijvoorbeeld aan een weekendverblijf plus diners en/of excursies, museumtoegang, huurfiets etc. Daarvoor kun je bijvoorbeeld terecht bij Land van ANWB of ANWB Ledenreizen.

Meer handige vakantietips:

Je vakantie direct boeken?

Heb je na het lezen van onze tips meteen zin gekregen om een vakantie te boeken? Kijk dan eens bij ANWB Ledenreizen: exclusief reisaanbod voor ANWB-leden. Hoe langer je lid bent, hoe meer gratis extra's je krijgt.

Bekijk reisaanbiedingen met ledenvoordeel

Of bekijk de aanbiedingen van onze reisdochters