Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Inbraakpreventie: dít kunnen de buren voor je doen

Je buren: de ideale beveiliging van je huis

Beter een goede buur.... Juist tijdens de vakantieperiode kunnen jij en je buren veel voor elkaar betekenen. Laat je huis veilig achter met onze 9 tips. Inbraakpreventie die slechts een bakkie koffie kost!

1. Vertel de buren waar je bent

Nodig je buren uit voor een bakje koffie....en maak meteen een afspraak om op je huis te letten als je voor langere tijd weg bent. Vertel waar je naartoe gaat (adres en telefoonnummer vakantie-adres) en welke data je op vakantie bent. Vanzelfsprekend hebben de buren je mobiele nummer - bij voorkeur ook die van je partner - om je in geval van nood te kunnen bereiken.

2. Laat ze lekker koekeloeren!

Nieuwsgierige buren? Des te beter! Wordt je huis min of meer aan het zicht onttrokken door struiken? Zorg ervoor dat je ze regelmatig kortwiekt, zodat je woning voor buren en voorbijgangers goed zichtbaar is. Die zichtbaarheid is een van de speerpunten bij de beveiliging van je huis. Een zeer dichte begroeiing is niet aan te raden. Zeker niet tussen tuinen onderling.

3. What's up? WhatsApp!

Doe 's hip en word lid van een WhatsApp-groep met je buren. In zo'n WhatsApp-groep wissel je informatie uit over jouw wijk. Bijvoorbeeld over een inbraak of een verdacht persoon in jouw straat. Zo doe je actief aan inbraakpreventie en help je mee de buurt veiliger te houden. Lees alles over WhatsApp Buurt Preventie. Zet overigens nooit 'live' je vakantiefoto's en vakantiedata op sociale media!

4. Laat je huis er bewoond uitzien

Stapels kranten in de gang, een donkere huiskamer...tja er staat nog net geen bordje 'niet thuis' bij de voordeur. Laat je buren regelmatig de kranten weghalen, 's avonds het licht aandoen en 's ochtends de gordijnen openschuiven. Om het ze wat makkelijker te maken, kun je voor de verlichting tijd- of schemerschakelaars aanschaffen. De voordeligste beveiliging van je huis.

5. Kosten inbraakbeveiliging? Lekker splitten

Deel de kosten van een goede buitenverlichting met je buren. Denk bijvoorbeeld aan tuinverlichting langs de schutting en verlichting van de brandgang achter je huis. Of aan verlichting van een garageblok. Mogelijk kom je in aanmerking voor subsidie. Informeer naar de landelijke en gemeentelijke subsidieregeling inbraakpreventie. Zo ben je misschien dubbel voordelig uit. 

6. Alarm! Geef je buur op bij de meldkamer

Alarmsysteem met meldkamer-service? Check! Buurman aangemeld bij meldkamer? Check...of toch vergeten? Zorg ervoor dat het telefoonnummer van je buurman bekend is bij de meldkamer. Bij onraad kunnen zij dan (ook) worden gebeld. Kies bij voorkeur een Borg-gecertificeerde meldkamer. Voordeel hiervan is dat je dan de melding mag doorgeven aan de politie.

7. Leer je buren kennen: organiseer een buurtfeest

Wie is toch die mevrouw met dat poedeltje die je 's ochtends altijd vriendelijk groet? Leer je buren kennen tijdens een zelfgeorganiseerd buurtfeest. Niet alleen gezellig; mensen die elkaar kennen zijn eerder geneigd een oogje in het zeil te houden. Verdachte personen worden eerder opgemerkt. Sociale controle is een prachtige en effectieve vorm van inbraakpreventie.

8. Maak een fort van je portiek

Wow, die portiek valt lekker op! Woon je in een portiek, zorg dan samen met je buren voor een goede verlichting. Verder is een deurbel met video intercom beter dan alleen met spreekmogelijkheid. Mooi puntje tijdens de vergadering van de Vereniging van Eigenaren. Criminelen die babbeltrucs gebruiken zien er overigens vaak uit als mensen in functie, zoals een monteur of iemand van de zorg.

9. Zet de bolide van je buurman op je oprit

Wees niet jaloers op de bolide van je buurman, gebruik 'm! Ga je met de auto op vakantie, vraag de buren of zij een van hun auto's bij jou willen parkeren. Of zet je (eventuele) tweede auto op de oprit. Zo ziet het huis er bewoond uit. De kleinste details dragen bij tot de beveiliging van je huis. Overigens heeft de politie een uitgebreide site over inbraakpreventie.

Meer tips voor jouw vakantie

Veilig je huis achterlaten 
Van inbraakpreventie tot een vlak-voor-vertrek-veilig-van-huis check! Hier vind je alle tips om je huis veilig achter te laten.
Vlak voor vertrek veilig van huis check 
'O jee, heb ik de gaskraan nu wel of niet dichtgedraaid?' Doe de vlak-voor-vertrek-veilig-van-huis check en ga ontspannen op reis!
Zo betaal je makkelijk en veilig op vakantie 
Op vakantie maak je je het liefst zo min mogelijk zorgen. En vooral niet over zoiets belangrijks als geldzaken. Lees hier meer.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.