Naar artikel

Goed idee: waardevolle spullen registreren

Kleine moeite, groot effect

Uit recent ANWB onderzoek blijkt dat 60% van de respondenten geen serienummers noteert van zijn waardevolle spullen. Ook foto’s maken van dierbare bezittingen wordt bijna niet gedaan. En dat terwijl het je bij inbraak enorm veel gedoe scheelt als je het wél doet. Ook heb je een grotere kans dat de gestolen goederen weer snel bij je terugkomen.

Als je op vakantie bent, wil je natuurlijk niet dat er ongenode gasten op ‘bezoek’ komen in je huis. Nu kun je veel doen om het een inbreker zo moeilijk mogelijk te maken, maar helaas is een inbraak niet altijd te voorkomen. In 2018 noteerde de politie bijna 43.000 gevallen in Nederland, dat zijn gemiddeld 117 inbraken per dag! Eenmaal binnen pakken de dieven alles wat van waarde is en vervolgens verkopen ze jouw dure sieraden en laptop razendsnel door. Dit is het moment waarop je blij bent als je al je waardevolle goed hebt geregistreerd, zodat je de verzekeraar en de politie snel kunt inlichten.

Checklist waardevolle spullen registeren

Het is misschien even een vervelend klusje om je waardevolle spullen te registreren, maar zo’n checklist betaalt zich vanzelf uit:

  • Je vergroot de kans om je gestolen goederen terug te krijgen als de politie jouw spullen kan herkennen. Zo weten ze bij een teruggevonden buit dankzij jouw nauwkeurige aangifte wie de rechtmatige eigenaar is.
  • e zorgt met goede registratie voor meer sporen naar inbrekers en dat helpt de politie bij het pakken van de dader(s). Bovendien kunnen meerdere inbraken aan dezelfde dader gekoppeld worden en krijgen dieven een langere straf.
  • Je helpt heling te voorkomen
  • Je hebt alle gegevens bij de hand en kunt de politie en verzekeraar snel en volledig inlichten na diefstal.
  • Je weet precies wat je bezittingen waard zijn en kunt hierdoor een [BA1]> verzekering afsluiten die past bij jouw situatie.
  • Je kunt bij een claim bij de verzekering duidelijke(er) aantonen dat de kostbare spullen van jou waren. Per verzekeraar gelden andere regels; kijk daarom altijd in de polisvoorwaarden.

Waardevolle spullen registreren: hoe?

Er zijn meerdere manieren om je waardevolle eigendommen te registreren:

  • Vul de kant-en-klare registratiekaarten van de politie in. Vergeet niet om duidelijke foto’s te maken – het liefst van unieke kenmerken – en mail alle bewijzen naar jezelf. Fotografeer je sieraden? Leg dan een liniaal ernaast, zodat de grootte duidelijk is vast te stellen.
  • Gebruik de Stop Heling app. In deze app kun je eenvoudig serienummers en foto’s van je kostbaarheden opslaan en zie je zo of een aangeboden product als gestolen geregistreerd staat. De politie werkt de database dagelijks bij.
  • Markeer of graveer je waardevolle spullen.
  • Protip: installeer track & trace-software op je mobiele telefoon, laptop of tablet, zodat de politie deze apparaten makkelijk(er) kan opsporen.

Tip: de ANWB Veilig van Huis Woonverzekering

Wist je trouwens dat je met de ANWB Veilig van Huis Woonverzekering altijd zicht hebt op je huis? De ANWB Veilig van Huis Woonverzekering is meer dan alleen een verzekering. Het Veilig van Huis pakket bevat een camera en sensoren. Je krijgt direct een melding in de app als er mogelijke schade of inbraak wordt gesignaleerd. Zo is je woning beveiligd en houd je je huis in de gaten, ook als je er niet bent.

Bekijk meer informatie

Nog meer handige tips voor als je op vakantie gaat

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu

Shop alles voor je reisvoorbereiding

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in de één van onze winkels of in de webwinkel.
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Nu15%korting

ANWB reisverzekering

Vertrouw op de beste hulp tijdens je vakantie. Als er onverwachts iets gebeurt, staat onze Alarmcentrale dag en nacht voor je klaar.
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Nu goed voorbereiden, om straks weer heerlijk op vakantie te gaan. Vergeet niet op tijd de ANWB Creditcard aan te vragen.