Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Goed idee: waardevolle spullen registreren

Kleine moeite, groot effect

Uit recent ANWB onderzoek blijkt dat 60% van de respondenten geen serienummers noteert van zijn waardevolle spullen. Ook foto’s maken van dierbare bezittingen wordt bijna niet gedaan. En dat terwijl het je bij inbraak enorm veel gedoe scheelt als je het wél doet. Ook heb je een grotere kans dat de gestolen goederen weer snel bij je terugkomen.

Als je op vakantie bent, wil je natuurlijk niet dat er ongenode gasten op ‘bezoek’ komen in je huis. Nu kun je veel doen om het een inbreker zo moeilijk mogelijk te maken, maar helaas is een inbraak niet altijd te voorkomen. In 2018 noteerde de politie bijna 43.000 gevallen in Nederland, dat zijn gemiddeld 117 inbraken per dag! Eenmaal binnen pakken de dieven alles wat van waarde is en vervolgens verkopen ze jouw dure sieraden en laptop razendsnel door. Dit is het moment waarop je blij bent als je al je waardevolle goed hebt geregistreerd, zodat je de verzekeraar en de politie snel kunt inlichten.

Checklist waardevolle spullen registeren

Het is misschien even een vervelend klusje om je waardevolle spullen te registreren, maar zo’n checklist betaalt zich vanzelf uit:

  • Je vergroot de kans om je gestolen goederen terug te krijgen als de politie jouw spullen kan herkennen. Zo weten ze bij een teruggevonden buit dankzij jouw nauwkeurige aangifte wie de rechtmatige eigenaar is.
  • Je zorgt met een goede registratie voor meer sporen naar inbrekers en dat helpt de politie bij het pakken van de dader(s). Bovendien kunnen meerdere inbraken aan dezelfde dader gekoppeld worden en krijgen dieven een langere straf.
  • Je helpt heling te voorkomen
  • Je hebt alle gegevens bij de hand en kunt de politie en verzekeraar snel en volledig inlichten na diefstal.
  • Je weet precies wat je bezittingen waard zijn en kunt hierdoor een [BA1]> verzekering afsluiten die past bij jouw situatie.
  • Je kunt bij een claim bij de verzekering duidelijke(er) aantonen dat de kostbare spullen van jou waren. Per verzekeraar gelden andere regels; kijk daarom altijd in de polisvoorwaarden.

Waardevolle spullen registreren: hoe?

Er zijn meerdere manieren om je waardevolle eigendommen te registreren:

  • Vul de kant-en-klare registratiekaarten van de politie in. Vergeet niet om duidelijke foto’s te maken – het liefst van unieke kenmerken – en mail alle bewijzen naar jezelf. Fotografeer je sieraden? Leg dan een liniaal ernaast, zodat de grootte duidelijk is vast te stellen.
  • Gebruik de Stop Heling app. In deze app kun je eenvoudig serienummers en foto’s van je kostbaarheden opslaan en zie je zo of een aangeboden product als gestolen geregistreerd staat. De politie werkt de database dagelijks bij.
  • Markeer of graveer je waardevolle spullen.
  • Protip: installeer track & trace-software op je mobiele telefoon, laptop of tablet, zodat de politie deze apparaten makkelijk(er) kan opsporen.

Meer tips voor jouw vakantie

Veilig je huis achterlaten 
Van inbraakpreventie tot een vlak-voor-vertrek-veilig-van-huis check! Hier vind je alle tips om je huis veilig achter te laten.
Vlak voor vertrek veilig van huis check 
'O jee, heb ik de gaskraan nu wel of niet dichtgedraaid?' Doe de vlak-voor-vertrek-veilig-van-huis check en ga ontspannen op reis!
Zo betaal je makkelijk en veilig op vakantie 
Op vakantie maak je je het liefst zo min mogelijk zorgen. En vooral niet over zoiets belangrijks als geldzaken. Lees hier meer.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.