Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

17 leuke gratis en goedkope uitjes

Voor weinig geld, of zelfs helemaal gratis, een leuke dag beleven: de ANWB weet waar en hoe. Hier vind je een overzicht van zeventien actieve, leuke, gratis of goedkope uitjes, de meeste voor het hele gezin.

Foto: Speelnatuur Harderberg
 

1. Je moe spelen in de natuur van OERRR

Gratis, in het hele land

OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten. OERRR speelnatuur brengt jou en je kinderen naar plekken waar van alles valt te beleven. Waar je de natuur ruikt, voelt en proeft. Klimmen over boomstammen, kruipen door de blubber, zandkastelen en hutten bouwen, water pompen, ravotten, diertjes en bloemetjes ontdekken … Op diverse plekken in Nederland is OERRR gecreëerd, meestal in de natuurgebieden van Natuurmonumenten.

Bekijk hier de OERRR-locaties

Speeltuinen tickets

Leuke indoorspeeltuinen

2. Oesters plukken (en eten!)

Gratis, in Zeeland, Groningen, op de Wadden en in het IJsselmeer

Liefhebbers van oesters vinden het misschien leuk om zelf eens oesters te plukken. Van oesters plukken in Zeeland tot op Texel en Terschelling, op veel plekken in Nederland liggen de schelpen van september tot april voor het oprapen. Neem een emmer, een beitel om de oesters van de stenen te wrikken, een oestermesje en een oesterhandschoen mee zodat je ze meteen veilig kunt openmaken en proeven. Waar je ze kunt en mag plukken vind je met behulp van de wildplukwijzer. Het Nationaal Park Oosterschelde heeft een kaart waarop je kunt vinden waar je langs de Oosterschelde oesters mag rapen.

Foto: De Paardenkamp
 

3. Paarden kijken op De Paardenkamp in Soest

Gratis, in Utrecht

De Paardenkamp in Soest is dé plek voor paardenliefhebbers. Bij drie boerderijen lopen zo’n 120 paarden van twintig jaar en ouder rond. Zij genieten er van hun oude dag en worden er goed verzorgd. Je kunt er een kijkje nemen in de expositieruimte en in het winkeltje met streekproducten. Soms worden er snuffelmarkten georganiseerd waar je voordelig tweedehands paardenspullen kunt kopen. Als je de open dag bezoekt, mag je mee op excursie naar Paddock Paradise, een groot gebied waar de gepensioneerde paarden in alle vrijheid hun tijd doorbrengen.

Lees meer over De Paardenkamp

Foto: Speeltuin Roeffen Mart
 

4. Speeltuin Roeffen Mart

Gratis, in Noord-Limburg

In het Limburgse Grubbenvorst ligt een natuurlijke speeltuin met meer dan veertig leuke en veilige speeltoestellen. Maar dit verhaal begint in de jaren 60. Mart en Maria Roeffen woonden met hun dertien kinderen in een vrijstaand huis met een grote lap grond eromheen. Mart kocht wat dieren en plaatste tussen de rondlopende veestapel een aantal speeltoestellen. Dat waren de eerste contouren van de speeltuin zoals-ie nu is. De Mart Roeffen Stichting werd in 1974 opgericht. De toiletten, parkeerplaatsen en toegang zijn, mede dankzij de inzet van veel vrijwilligers, nog altijd gratis. En ook je eten en drinken mag je zelf meenemen.

Speeltuinen tickets

Indoorspeeltuinen

Foto: de werven aan de Oudegracht in Utrecht werden ideaal bevonden voor het stunt- en vliegwerk in Amsterdamned, bron: Getty Images
 

5. Filmlocaties bezoeken

Gratis, door het hele land

Weet je wat een setjetter is? Iemand die graag filmlocaties bezoekt. En die zijn er in Nederland genoeg. Amsterdam en Haarlem waren het decor van Ocean’s Twelve en de jarenvijftigklassieker Fanfare werd onder andere opgenomen in de grachten van Giethoorn. De villa uit Schatjes werd verwoest in de film, maar staat in Breda nog altijd overeind. En Paul Verhoevens Zwartboek is grotendeels gefilmd in Den Haag. Minder geschikt met kleine kinderen, maar de routes zijn natuurlijk altijd te combineren met een leuke kinderactiviteit in de buurt. 

Lees meer informatie over filmlocaties door het hele land

Foto: het Klimduin
 

6. Het Klimduin en de Schoorlse Duinen

Gratis, in Noord-Holland

Fietsen, wandelen, vogels kijken, door het zand rollen, een terrasje pakken: het kan allemaal in Schoorl. Op het Klimduin, een 51 meter hoge zandberg, vermaken jong en oud zich prima. In de Schoorlse Duinen kun je prachtig wandelen en fietsen. Op het gemakje, of heel sportief, want er is ook een mountainbikeroute. Kortom: genoeg mogelijkheden voor een leuk dagje uit.

Wandelroute Schoorlse Duinen

Wandelkaart Schoorlse Duinen

Foto: het Belevenissenbos
 

7. Avonturen meemaken in het Belevenissenbos

Gratis, in Flevoland

Struinend en klauterend je eigen weg gaan in belevenissenbossen is super voor kinderen. Zoals in het Belevenissenbos in Lelystad. Het noemt zichzelf het ‘grootste en meest uitdagende speelbos van Nederland’. Verspreid over 40 hectare bos, weides en waterlopen liggen meer dan honderd hindernissen. Hier kun je lekker op avontuur, ook in en om het water. De kudde vrij levende paarden die er ronddraaft, maakt het allemaal nog spannender. 

Leuke klimbossen in Nederland

Goedkoop naar een klimbos

Foto:
 

8. Knuffelen en aaien op De Ulebelt – en een wandelstok maken

Gratis, in Overijssel

De Ulebelt in Deventer is meer dan een kinderboerderij, het is een educatief natuur- en milieucentrum. Vanaf het gezellige terras kijk je hoe de kinderen spelen op de natuurspeelplekken. Ze mogen de dieren op de kinderboerderij knuffelen en aaien. En – hoewel tegen betaling – er is een workshop waarbij kinderen hun eigen wandelstok maken!

Kinderboerderijen per provincie  

Goedkoper naar andere kinderboerderijen

9. Wandelen en wijnproeven in een wijngaard

Deels gratis, in het hele land

Voor een bezoek aan een wijngaard hoef je niet naar Zuid-Frankrijk. Ook in Nederland vind je mooie wijngaarden waar je (Nederlandse) wijnen kunt proeven en zelfs met de kinderen rond kunt kijken. Wandelen, plaatjes schieten, wijnproeven, een fles of een kistje mee naar huis ...

Vind een wijngaard in de buurt

Leuke culinaire uitjes

Foto: met de FutureLand Ferry op de Maas
 

10. De Maasvlakte op bij FutureLand

Deels gratis, in Zuid-Holland

Informatiecentrum FutureLand op de Maasvlakte laat je zien hoe de nieuwste havens van Rotterdam zijn opgespoten. In vijf jaar tijd is 20 vierkante kilometer zee omgetoverd tot een havengebied waar Nederland vele tientallen jaren mee vooruit kan. Niet alleen wordt dit allemaal uitgelegd, er is ook van alles te doen. Er zijn gratis evenementen en je kunt bijvoorbeeld ook, tegen betaling, een rondrit met de FutureLand Express maken om de containerterminal te zien, containers op een schip laden, een rondvaart maken met de FutureLand Ferry en nog veel meer. 

Bekijk de agenda van Futureland

Goedkope tickets voor Futureland

Foto: het kabouterpad in het Purmerbos
 

11. Met kleuters het bos in op een kabouterpad

Deels gratis, in het hele land

Een boswandeling met een kleuter kan een uitdaging zijn. Maar op de kabouterpaden van Staatsbosbeheer gaat het wandelen vanzelf. Gewapend met leuke opdrachtjes en een kaboutermuts stuitert je kleine wandelaar ongedwongen door het groen. Staatsbosbeheer heeft tientallen kabouterpaden uitgezet in de mooiste natuurgebieden van Nederland. De routes zijn 500 tot 1500 meter lang en daarom ook voor kleintjes goed te doen. Bij een buitencentrum of horecapunt aan de start van de route koop je een mooi rood kaboutermutsje en leuke opdrachtjes om onderweg te doen. 

Wij hebben de kabouterpaden al voor je opgezocht

Foto: Museum Helmond, het eerste kasteel op de Brabantse Kastelenroute
 

12. Een autopuzzeltocht maken

Goedkoop, in heel Nederland

Een autorit wordt zoveel gezelliger als je samen puzzelt. Via puzzeluitje.nl kun je in heel Nederland een route uitzoeken, zoals bijvoorbeeld ‘Brabantse Bos en Duin’ of ‘Rotterdamse Dijck’. Nadat je een route hebt gekozen, kun je meteen het road book downloaden en vertrekken. Behalve puzzels, raadsels, een autobingo en informatie over de route, krijg je ook tips voor uitstapjes langs de route. Je ziet nog eens wat, je ontdekt nog eens iets, en je kunt het zo actief (uitstappen, rondlopen) of lui (lekker blijven zitten) maken als je wilt.

Goedkoop puzzeluitje

13. Plukken en proeven in een zelfpluktuin

Goedkoop, in het hele land

Fruit, groenten of bloemen: in een zelfpluktuin kun je van alles plukken en proeven. Pluktuinen vind je door het hele land, van Zuid-Limburg tot op de Wadden. Bij De Zelfpluktuin in Oudeschild (Texel) bijvoorbeeld kun je je eigen boeket samenstellen en een bakje met bramen, bessen en frambozen vullen. Verser kan het niet en de kosten zijn laag. Pluk de dag!

Lees al onze tips voor pluktuinen

Foto: de Amsterdamse Waterleidingduinen
 

14. Wandelen door de Waterleidingduinen

(Heel) goedkoop, in Noord-Holland

Nederland kent tientallen mooie wandelgebieden. Zoals bijvoorbeeld de Amsterdamse Waterleidingduinen, een natuurreservaat tussen Haarlem en Zandvoort in het noorden en de Keukenhof in het zuiden. Er leven zoveel damherten dat het raar zou zijn als je ze niet ziet. Een dagkaartje kost € 1,50 (voor volwassenen vanaf 18 jaar). Voor die prijs heb je de hele dag toegang tot het wandelgebied. 

Lees meer over de Waterleidingduinen

Wandelroute Waterleidingduinen

De ANWB heeft hard gewerkt aan een gevarieerd aanbod aan wandelroutes in Nederland, van korte wandelingen tot langeafstandswandelingen. Bekijk ze hier.

Foto: stadswandeling Groningen
 

15. Stad ontdekken en quizzen

Goedkoop, verspreid over het land

Een stadswandeling is altijd leuk, maar wordt veel leuker met De Stadswandeling . Voor een paar euro vraag je een originele wandelroute op – bijvoorbeeld in Alkmaar, Zwolle, Emmen, Leeuwarden, Haarlem, Groningen of Amsterdam. Naast de route ontvang je een quiz met opdrachten voor onderweg. Plus een overzicht van deelnemende horeca en een menukaart van de hapjes en drankjes die zij voor een leuke prijs aanbieden. 

Meer stadswandelingen? Kies een van de stadsroutes die we voor jou uitzochten

Foto: een overgebleven landingslicht op vliegbasis Soesterberg
 

16. Vliegtuigen kijken bij Soesterberg

Gratis en goedkoop, in Utrecht

Het Nationaal Militair Museum is natuurlijk al een belevenis op zich, maar je kunt je in de buurt ervan ook bijna een hele dag vermaken. Het museum ligt middenin de natuur van Park Vliegbasis Soesterberg. Ga lekker wandelen of laat je kinderen zich uitleven op de stormbaan en in de speeltuin. Het buitenterrein van het Nationaal Militair Museum, waar enkele vliegtuigmodellen staan, is tijdens openingstijden gratis toegankelijk.

Lees meer informatie over het museum en de natuur rondom de vliegbasis.

Tickets voor Nationaal Militair Museum

Foto: fluistervaren in Waterland
 

17. Varen bij Theetuin Overleek

(Niet heel erg) goedkoop, in Noord-Holland

Bij Theetuin Overleek in Monnickendam kun je een fluisterboot huren en vanaf het water Waterland ontdekken. Best bijzonder, want dit natuurgebied is alleen per boot bereikbaar. Dat is ook de reden waarom we dit uitje ertussen hebben gezet, want het is niet spotgoedkoop. Hoewel je bij de theetuin een picknick kunt bestellen om mee aan boord te nemen, kun je om de kosten te drukken je eigen picknick mee de boot op nemen.

Theetuinen fietsgids

Boek je uitje met korting

ANWB Eropuit biedt inspiratie voor een gezellig dagje uit. We zetten naast deze zeventien tips nog een flink aantal opties op een rij en zorgen ervoor dat je de (toegangs)tickets met korting kunt bestellen. Bekijk onze beste aanbiedingen, speciaal voor ANWB-leden.

Handig voor onderweg

ANWB Routeplanner 
Plan je route van tevoren van deur tot deur door heel Europa. Gebruik de planner ook voor het zoeken van locaties, parkeerinfo en tolkosten.
Voordelig parkeren met een app 
Betaald parkeren met een handige parkeerapp. Parkeren met ANWB Ledenvoordeel op transactiekosten. Je betaalt achteraf.
ANWB Onderweg app 
Navigeren, laadpalen of tankstations zoeken inclusief actuele brandstofprijzen, voordelig mobiel parkeren en online pech melden.

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.