Naar artikel

10 tips om veilig te betalen op vakantie

ANWB samen met Betaalvereniging Nederland

Op vakantie gaat je geld waarschijnlijk net iets harder dan thuis. Niet erg, maar wel fijn als dat veilig gaat. Dus hier 10 tips om veilig te betalen terwijl je van huis bent.

1. Bescherm je pincode

Deze tip lijkt misschien vanzelfsprekend, maar leidt vaker dan je denkt tot problemen. Zorg er dus voor dat echt niemand kan meekijken als je je pincode intoetst, en schrijf je pincode niet op. Vul je pincode trouwens ook nooit in op een webpagina of in een SMS. Je bank zal jou dit namelijk nooit vragen te doen; alleen valse webpagina's of tekstberichten vragen daar om. \

2. Neem een extra bankpas mee

Neem twee bankpassen of een bankpas en een creditcard mee. Bewaar ze gescheiden van elkaar, in verschillende tassen of kledingstukken.

Bekijk de creditcards van ANWB


3. Betaal contactloos

In Europa zijn nagenoeg alle kassa’s geschikt voor contactloos betalen. Dit kan met een pinpas, maar ook met een smartphone, betaalring of smart watch. De bedraglimiet voor contactloos betalen zonder pincode kan wel afwijken van de Nederlandse limiet.

4. Cash is niet meer nodig

Zonder cash kun je in Europa prima uit de voeten. Bijna overal kun je wel betalen met een pinpas of creditcard. Let op: bij onze oosterburen valt dat helaas nog tegen! Als je toch contant geld nodig hebt, kun je dat ter plekke opnemen bij een geldautomaat. Vooraf in Nederland wisselen is dus niet meer nodig.

5. Creditcard voor de huurauto, overnachtingen of tolwegen

Verhuurbedrijven en hotels willen vaak dat klanten met een creditcard betalen. Daarnaast is een creditcard ook erg handig om te betalen bij onbemande pompstations, parkeerautomaten en tolwegen (bij veel tolwegen kun je zelfs alleen met een creditkaart betalen). Als je vaak op tolwegen rijdt, kun je een tolbadge overwegen.

Bekijk meer over de tolbadge


6. Stel je bankpas in voor gebruik in ‘Europa’ of ‘Wereld’

De meeste bankpassen zijn geblokkeerd voor gebruik buiten Europa, als bescherming tegen het misbruik na skimmen van de magneetstrip op de bankpas. Met de mobiele app van je bank kun je die blokkering makkelijk zelf tijdelijk opheffen. Neem dan vooral ook een creditcard mee, zo weet je zeker dat je kunt betalen.

​​​​​​7. Alleen veilig internet

Ga liever niet internetbankieren in een internetcafé of op een laptop via open internet. Gebruik de app van je bank op je telefoon, niet via openbare WiFi maar via een mobiel netwerk (3G of 4G). Bankieren via de app van jouw bank is veilig.

8. Kies op een geldautomaat altijd voor plaatselijke valuta

Kies aan de kassa of bij een geldautomaat altijd voor afrekenen in de plaatselijke valuta, en niet in euro’s. Je eigen bank kiest dan voor het omwisselen en dat is meestal voordeliger. In sommige eurolanden, met name Duitsland, Oostenrijk en Spanje, zijn geldautomaten trouwens niet altijd gratis. 

9. Gebruik je mobiele bank-app

Gebruik de mobiele app van je bank. Daarmee kun je tijdens de reis je saldo en transacties controleren, of desnoods je saldo ophogen vanaf een spaarrekening.

10. Direct blokkeren

Met je bank-app kun je naast het inzien van je saldo en veilig bankieren ook gemakkelijk een vermiste bankpas of creditcard blokkeren. Wacht niet totdat je terug bent in Nederland en doe dit onmiddellijk! Zo beperk je de mogelijke schade.

Meer weten?

Bezoek Betaalvereniging Nederland voor alles over betalen over de grens. 

Misschien vind je dit ook interessant

8x waarom een creditcard handig is op vakantie

8x waarom een creditcard handig is op vakantie

Feit of fabel: een creditcard is onmisbaar op vakantie. We zetten 8 redenen op een rij waarom een creditcard hartstikke handig is op reis.
Tips fooi geven in het buitenland

Tips fooi geven in het buitenland

Gewoon wat kleingeld op tafel gooien en dan zal het wel goed zitten met die fooi, toch? Nou nee, soms is een extraatje zelfs een belediging! Daarom: 7 tips over tippen in restaurants over de grens.
Tips goedkoop tanken buitenland

Tips goedkoop tanken buitenland

Hoe vind je een goedkoop tankstation op weg naar je vakantiebestemming? En hoe tank, snack en drink je het goedkoopst? De Kampioen geeft 10 tips om goedkoper te tanken in het buitenland.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
Nu15%korting

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Fijne Vakantie Check
Meldjeaan

ANWB Fijne Vakantie Check

Vertel ons je vakantieplannen en wij sturen relevante reisvoorbereidingstips. Dag vakantiestress!