Tips fooi geven in het buitenland

Ach, gewoon wat kleingeld op tafel gooien en dan zal het wel goed zitten met die fooi, toch? Nou nee, soms is een extraatje zelfs een belediging! Daarom: 7 tips over tippen in restaurants over de grens. 

1. Doe het met dollars

In het algemeen ontvangt het bedienend personeel in Zuid-Amerika (maar niet in Argentinië) de tip het liefst in dollars – bij voorkeur 10%. In Chili uit men waardering doorgaans met 15%.

2. Pardon?

In Singapore, Vietnam en China zit horecapersoneel doorgaans niet te wachten op gulle gevers, maar reken vooral in Japan op scheve blikken, (openlijk) fooi geven is hier ronduit beledigend!

3. Even opletten

In veel landen, maar zeker in Frankrijk, Italië en Zwitserland, doe je er goed aan de bon op al inbegrepen servicekosten o.i.d. te checken voor je met fooi gaat strooien.

4. Mens erger je niet

In de USA moeten de horecamedewerkers vaak (grotendeels) rondkomen van de fooi. Dus erger je niet aan het 24 keer per maaltijd ‘Everything all right?’, maar toon begrip en geef gul (15-20%).

5. Vrouwen: hand op de knip

Op reis in een Islamitisch land? Realiseer je dat fooi geven – wel discreet graag! – hier de taak van de man is.

6. Hoe welvarender, hoe meer

Een veilige regel in Afrika. Zo is in Zuid-Afrika 10-15% inmiddels heel gangbaar, in Marokko meestal 10% (ook als het al op de rekening staat) en in afgelegen gebieden tip je doorgaans een klein bedrag in lokale valuta.

7. Bij twijfel: 10 procent

Doorgaans is 10% de veiligste keuze. En in o.m. Duitsland, België, Scandinavië en Spanje ben je al met 5% even goede vrienden. Maar omdat fooien ook ter plaatse nogal kunnen verschillen, blijft de beste tip: vraag het een local!

Bronnen: skyscanner.nl, reisgraag.nl, natgeotraveler.nl & nrc.nl

Misschien vind je dit ook interessant: