Veilig wifi op vakantie, hoe doe je dat?

Openbare wifi-netwerken zijn niet zonder risico's

Een restaurant zoeken, het weer bekijken of je saldo checken. Op vakantie kunnen we niet zonder internet. Maar het gebruik van wifi op de camping of in een hotel is niet zonder risico’s.

Je komt thuis van vakantie en gaat naar de supermarkt om de lege koelkast te vullen. Met een volle kar bij de kassa meldt de pinautomaat: ‘Betaling niet gelukt. Saldo ontoereikend’. Thuis zie je een aantal onverklaarbare transacties. Je belt met je bank en het wordt duidelijk: je bent slachtoffer van internetcriminelen die het gemunt hebben op toeristen die via publieke wifi-netwerken (zoals de gratis wifi van de camping) verbinding maken met internet.

Camping-wifi veilig?

Laptops, tablets en telefoons zoeken continu naar draadloze netwerken in de omgeving. Vaak zijn deze apparaten ingesteld om automatisch verbinding te maken met bekende netwerken - bijvoorbeeld camping-wifi - waarmee eerder verbinding is geweest. Internetcriminelen kunnen zich bij een open wifi-netwerk (zonder wachtwoord) voordoen als het desbetreffende netwerk. Je laptop maakt dan automatisch verbinding met het netwerk van de internetcrimineel. Zo kan hij ook je wachtwoorden zien.

NB De verantwoordelijkheid voor veilig internetten verschuift in toenemende mate naar onszelf. Banken hebben zelfs regels opgesteld voor veilig internetbankieren. Hou jij je niet aan de regels en word je slachtoffer van misbruik, dan wordt de schade waarschijnlijk niet door je bank vergoed.

9 tips voor veilig internetten op vakantie

1. Maak liever geen verbinding met een open wifi-netwerk, dus zonder wachtwoord.
2. Mocht je toch verbinding met een open netwerk maken, voer geen persoonlijke gegevens in zoals wachtwoorden en inlognamen.
3. Ook een verbinding met ‘het slotje’ is niet altijd te vertrouwen.
4. Gebruik je geen wifi, zet deze dan uit op je apparaat.
5. Verbind niet automatisch met ‘bekende netwerken’.
6. Wil je onderweg vertrouwelijke informatie versturen, maak dan gebruik van de 3G- of 4G-verbinding.
7. Gebruik een browser die onthoudt wanneer een website vraagt om ‘in het vervolg uitsluitend beveiligde verbindingen voor deze website te gebruiken’.
8. Varieer je wachtwoord-gebruik.

Bekijk meer handige vakantietips:

Speciaal voor jou geselecteerd