Naar artikel

Veilig internetten op vakantie

Pas op met openbare wifi-netwerken

Een restaurant zoeken, het weer bekijken of je saldo checken: op vakantie kunnen we niet zonder internet. Maar wifi op de camping of in een hotel gebruiken, kan riskant zijn. Met deze tips kun je veiliger internetten.

Laptops, tablets en telefoons zoeken continu naar draadloze netwerken in de omgeving. Vaak zijn deze apparaten ingesteld om automatisch verbinding te maken met bekende netwerken - bijvoorbeeld camping-wifi - waarmee eerder verbinding is geweest. Zo kunnen internetcriminelen zich bij een open wifi-netwerk (zonder wachtwoord) voordoen als betrouwbaar netwerk. Log je daar in, dan stuur je je gegevens naar de hacker in plaats van naar een betrouwbare wifi-hotspot. Je laptop maakt dan automatisch verbinding met het netwerk van de internetcrimineel. Zo kan hij ook je wachtwoorden zien. Met alle gevolgen van dien …

Nog meer risico’s

Ook bestaan er draadloze sniffers; apparaatjes die ‘snuffelen’ welke netwerken er in de buurt zijn. Hiermee kunnen criminelen gegevens onderscheppen die via (openbare) wifi-netwerken worden verzonden. Dan bestaat er nog het fenomeen schoudersurfen. Hierbij gluurt er iemand over je schouder mee wanneer je snel iets op je smartphone regelt. Bijvoorbeeld als je online iets bestelt of reserveert. 

‘Je geld of je persoonsgegevens!’

Oplichters en hackers kunnen je activiteiten op internet eenvoudig onderscheppen en bekijken. Bijvoorbeeld je browsegeschiedenis, gedownloade bestanden, gegevens voor online bankieren en wachtwoorden. Meestal zijn internetcriminelen uit op geld of persoonsgegevens. Hier kunnen ze op verschillende manieren bijkomen. Bijvoorbeeld door inloggegevens van je accounts te vinden en deze te gebruiken om aankopen te doen. Ook kunnen ze je inloggegevens van internetbankieren achterhalen om vervolgens geld naar zichzelf over te maken. Of ze ‘gijzelen’ bestanden middels ransomware om vervolgens losgeld te eisen zodat ze de bestanden van de gedupeerde weer vrijgeven. Ook kunnen ze persoonlijke data verzamelen middels spyware en deze doorverkopen aan anderen.

Veiliger surfen met VPN

De beste oplossing wanneer je op vakantie wél gebruik wil maken van het openbare gratis netwerk is om een VPN (Virtual Private Network; virtueel privénetwerk) te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat er een veilige verbinding tussen je apparaat en het internet tot stand wordt gebracht. Een VPN versleutelt je internetverkeer en verbergt je online identiteit. Dit maakt het voor andere mensen moeilijker om je activiteiten online te volgen en gegevens te stelen.

Zo installeer je VPN

Voor de installatie kun je een app uit de iOS App Store of Google Play Store downloaden. Er zijn genoeg gratis VPN-providers, maar het is verstandig om een professionele provider te kiezen als het gaat om beveiliging.

Een VPN installeren op je smartphone is makkelijk, aangezien de standaardinstellingen al grotendeels zijn ontworpen voor de gemiddelde smartphonegebruiker. Je hoeft je alleen maar aan te melden met je account. De meeste apps leiden je dan door de belangrijkste functies van de VPN-diensten. Het aanzetten van een VPN is voor veel mobiele apps letterlijk een kwestie van ‘switch on en off’. Je vindt de optie waarschijnlijk direct op het startscherm.

Behalve een VPN installeren, kun je nog meer dingen doen zodat je wifi veilig gebruikt - we zetten 11 belangrijke tips voor je op een rij.

11 tips voor veilig internetten op vakantie

 1. Maak alleen gebruik van de data van je mobiele bundel. Roaming kan binnen de EU tegen hetzelfde tarief als in Nederland. (Buiten de EU kunnen er extra kosten bij komen kijken. Zoek vooraf op hoe dat zit in jouw vakantieland).
 2. Maak niet automatisch verbinding met openbare wifi-netwerken. Deze optie kun je aan- en uitvinken in de instellingen van je telefoon. Ook kun je je wifi meteen weer uitzetten als je deze niet gebruikt.
 3. Maak je toch verbinding met een open netwerk, voer dan geen persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden en inlognamen in.
 4. Als je geen wifi gebruikt, zet die instelling dan uit.
 5. Gebruik je smartphone als mobiele hotspot voor je laptop of tablet (je verbruikt dan de data van je mobiele bundel, en hoeft geen open netwerk te gebruiken).
 6. Wil je onderweg vertrouwelijke informatie versturen, maak dan gebruik van de 3G- of 4G-verbinding.
 7. Surf alleen naar beveiligde websites. Deze beginnen met ‘https’ in plaats van ‘http’.
 8. Internet je in het buitenland veel met je smartphone? Installeer dan vóórdat je op vakantie gaat een antivirusprogramma. De schade die je kunt oplopen als gevolg van misbruik, loopt veel meer in de papieren dan de kosten van antivirussoftware.
 9. Zie je een bericht in je inbox of WhatsApp met een URL erin, maar ken je de afzender niet? Verwijder het bericht dan direct en klik er niet op. Grote kans dat een oplichter via deze link persoons- of inloggegevens van jou probeert te bemachtigen.
 10. Log uit bij je accounts als je ze niet meer gebruikt. Als iemand dan je apparaat hackt, kan diegene jouw profiel niet overnemen of er misbruik van maken.
 11. Zorg dat applicaties, computerprogramma’s en andere software up-to-date zijn. Krijg je een melding dat er een beveiligings- of software-update klaarstaat? Installeer deze dan zo snel mogelijk, uiteraard via een vertrouwd (wifi-)netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

Paspoort: wel of niet afgeven?

Paspoort: wel of niet afgeven?

Als de receptie van je hotel of camping vraagt om je paspoort achter te laten, wat doe je dan in zo'n geval?
Zo betaal je makkelijk en veilig op vakantie

Zo betaal je makkelijk en veilig op vakantie

Op vakantie maak je je het liefst zo min mogelijk zorgen. En vooral niet over zoiets belangrijks als geldzaken. Lees hier meer.
Je telefoon kwijt op vakantie, en nu?

Je telefoon kwijt op vakantie, en nu?

Hoe zit het met toegang tot je bankieren-app en wat zijn belangrijke stappen die je moet ondernemen? Hier een aantal handige tips op een rij bij het verlies van je smartphone of tablet.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
Vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!