Wat moet er mee in de auto naar Portugal?

Hoewel de mobiliteit binnen de Europese Unie groot is, zijn er nog steeds veel verschillende regels binnen landen. Zo is er een aantal dingen die je in Portugal verplicht in de auto moet hebben, terwijl dat in Nederland niet nodig is.

Verplicht mee in de auto

Verplicht mee in de auto of camper: checklist Portugal

  • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval moet de gevarendriehoek ten minste 30 m achter de auto worden geplaatst en zichtbaar zijn vanaf 100 m afstand. Naast de gevarendriehoek moeten ook de alarmlichten worden gebruikt.
  • Veiligheidshesje - Het is verplicht een veiligheidshesje mee te nemen en te dragen bij pech of een ongeval. Het veiligheidshesje moet op een gemakkelijk bereikbare plaats worden bewaard (dus niet in de kofferbak). Bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom zijn alle inzittenden verplicht een veiligheidshesje te dragen. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
  • De hierboven genoemde veiligheidsuitrusting is alleen verplicht in voertuigen met een Portugees kenteken, maar de ANWB adviseert bestuurders de lokale regels te volgen uit veiligheidsoverwegingen en om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Bestel de verplichte items direct online

Advies

Verplicht op de motor

  • Voor motorrijders zijn een gevarendriehoek en een veiligheidshesje niet verplicht.

Bijzonderheden

  • Reservebril - Het meenemen van een reservebril in Portugal is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Verkrijgbaarheid

  • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Meer praktische info onderweg in Portugal

Tanken
Tol
Verkeer
Verkeersregels
Verkeersboetes