Wat moet er mee in de auto naar Portugal?

Hoewel de mobiliteit binnen de Europese Unie groot is, zijn er nog steeds veel verschillende regels binnen landen. Zo is er een aantal dingen die je in Portugal verplicht in de auto moet hebben, terwijl dat in Nederland niet nodig is.

Verplicht mee in de auto

Verplicht mee onderweg

Verplicht in de auto

  • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben en deze te gebruiken bij pech of een ongeval. 
  • Veiligheidshesje - Het is verplicht een veiligheidshesje mee te nemen. Het veiligheidshesje moet op een gemakkelijk bereikbare plaats worden bewaard (dus niet in de kofferbak). Het is verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
  • De hierboven genoemde veiligheidsuitrusting is alleen verplicht in voertuigen met een Portugees kenteken, maar de ANWB adviseert bestuurders de lokale regels te volgen uit veiligheidsoverwegingen en om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Advies

Verplicht op de motor

  • Voor motorrijders zijn een gevarendriehoek en een veiligheidshesje niet verplicht.

Bijzonderheden

  • Reservebril - Het meenemen van een reservebril in Portugal is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Verkrijgbaarheid

  • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Meer praktische info onderweg in Portugal

Tanken
Tol
Verkeer
Verkeersregels
Verkeersboetes