Wat moet er mee in de auto in Oostenrijk?

Wist je dat wanneer je met de auto in Oostenrijk rijdt, je verplicht bent om een gevarendriehoek en veiligheidsvest bij je te hebben? We hebben de dingen die verplicht mee moeten in de auto op een rijtje gezet. 

Verplicht mee in de auto

Verplicht mee in de auto: checklist Oostenrijk

Verplicht in de auto

 • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval moet de gevarendriehoek op voldoende afstand achter het voertuig worden geplaatst op niet meer dan 1 m van de rand van de weg (ook als de alarmlichten zijn ingeschakeld).
 • Veiligheidshesje - Het is verplicht een veiligheidshesje in de auto te hebben. De bestuurder is verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom. De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
 • Verbanddoos - Het is verplicht een verbanddoos in de auto te hebben. De verbanddoos moet stevig en vuilbestendig zijn.
 • Een brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht.

Advies

Verplicht op de motor

 • Verbanddoos - Alle motorrijders moeten een stevige en vuilbestendige verbanddoos bij zich hebben.
 • Alleen voor motoren met zijspan en trikes is het ook verplicht een gevarendriehoek mee te nemen. Bij pech of een ongeval moet de driehoek op voldoende afstand achter het voertuig worden geplaatst op niet meer dan 1 m van de rand van de weg.

Advies

 • Veiligheidshesje - Motorrijders wordt geadviseerd een veiligheidshesje mee te nemen en dit bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom te dragen.

Verplicht op de bromfiets, snorfiets en speedpedelec

 • Verbanddoos - Bestuurders van een bromfiets, snorfiets of speedpedelec moeten een stevige en vuilbestendige verbanddoos bij zich hebben.

Bijzonderheden

 • Wielkeggen - In een voertuig met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg en in een auto of camper met een caravan of aanhangwagen erachter met een maximaal toegestaan totaalgewicht van meer dan 750 kg, moet ten minste één wielkeg aanwezig zijn.
 • Reservebril - Het meenemen van een reservebril in Oostenrijk is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.

Verkrijgbaarheid

 • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Verplicht mee / Handig in de winter

Ga je op wintersport naar Oostenrijk, bekijk dan van tevoren of winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden verplicht zijn. 

Meer praktische info onderweg in Oostenrijk

Tanken in Oostenrijk
Route-informatie
Actuele verkeersinformatie Oostenrijk
Tol in Oostenrijk
Verkeersregels in Oostenrijk
Verkeersboetes in Oostenrijk