Fietsen door Oostenrijk: de Tauernradweg

ANWB samen met Het Oostenrijks Toeristenburo

De Tauernradweg is een 310 km lange fietsroute van Krimml (Oostenrijk) naar Passau (Duitsland). Je fietst tussen de toppen van de Alpen, maar klimmen is op deze route bijzaak. In totaal daal je 750 meter tussen start en finish.

Het landschap is op deze route het grote wonder. Om je heen rijzen de toppen van de Hoge Tauern en het Tennengebergte op, naast je stromen de rivieren de Salzach, de Saalach en de Inn. De Tauern Radweg heeft niet de lasten, wel de lusten van een bergroute. De pieken zijn op deze route het decor. En wonderschoon: het nationale park Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied van de Alpen. Bij helder weer zie je een woud van bergtoppen rondom Oostenrijks hoogste berg, de Großglockner (3798 meter). 

De hoogtepunten

Niet te missen onderweg: het bergdorpje Krimml, met de beroemde watervallen. Werfen, een kleurig dorp met een middeleeuws, langgerekt marktplein en in de buurt de Liechtensteinklamm, één van de langste en diepste kloven van de Alpen, én de Eisriesenwelt Werfen, de grootste ijsgrot ter wereld. Burghausen, een redelijk onbekende maar schitterende stad met daarboven een burcht van 1043 meter.  Verder natuurlijk Zell am See en Salzburg. In Zell am See zie je altijd Saoedi’s: de groene omgeving met het meer en de bergen met eeuwige sneeuw lijkt als twee druppels water op de omschrijving van het paradijs in de Koran. Salzburg is de Mozartstad. Finishplaats Passau tot slot, is de drierivierenstad waar Donau, Inn en Ilz bij elkaar komen. Een bruisende studentenstad met dito cafés. 

Bekijk hier alle fietsroutes voor de Tauernradweg.
Nog (veel) meer goede redenen om in Oostenrijk te gaan fietsen vind je op Austria.info.