De mooiste bezienswaardigheden van Oslo
Van de skischans Holmenkollen, de eeuwenoude Vikingschepen in Bygdøy tot de beelden in Vigelandsparken: de Noorse hoofdstad is meer dan architectonische hoogstandjes en natuurgebieden. Ontdek Oslo met deze mooiste bezienswaardigheden.
Wat te doen in Oslo?
De Noorse hoofdstad Oslo wordt omarmd door het Oslofjord, kent veel groene parken en heeft bosrijke gebieden om de hoek. In 2019 is Oslo niet voor niets verkozen tot ‘Groenste Hoofdstad van Europa’. Gemoedelijke parken als Birkelunden in Grünerløkka wisselen af met historische monumenten als het Akershus en moderne architectuur van het Oslo Opera House. Leer meer over de artistieke kant van Oslo in het Munch Museum en geniet van verse Noorse Fish ‘n Chips in Vippa Foodhall na je bezoek aan het Nobel Vredescentrum. ‘Velkommen til Oslo’: dit zijn de mooiste bezienswaardigheden.
1. Roetsj van de Olympische Holmenkollen-skischans
Net buiten het centrum van Oslo ligt een icoon van de stad: de Holmenkollen-skischans. Al sinds de 19e eeuw trekken de heuvels van Holmenkollen, die ruim 400 meter boven zeeniveau liggen, skiliefhebbers aan. Waar het tijdens de eerste wedstrijd in 1892 niet meer was dan een verhoogde afsprong van zand en sneeuw, is het mede voor de Olympische Winterspelen in 1952 en 1994 uitgebouwd tot de 100 meter lange skischans van nu.
Vanaf het observatieplatform bovenop de 64 meter hoge skischans heb je een panoramisch uitzicht over Oslo en het Oslofjord. Hier begint ook de 361 meter lange Kollensvevet-zipline. In plaats van op de latten, zoef je hangend aan de kabel met 90 kilometer per uur – zo hard als een professioneel skiër – naar beneden.
2. Vigelandsparken: een letterlijke levensloop
In het noordwesten van Oslo ligt het grootste beeldenpark ter wereld dat door één artiest is gevormd. Verdeeld over het 80 hectare grote Vigelandspark vind je het levenswerk van de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland. 212 granieten, bronzen en gietijzeren beelden van naakte menselijke lichamen op ware grootte flankeren het centrale 850 meter lange wandelpad.
De brug wordt gesierd met aan elke zijde 58 beelden die de levensfases van de mens uitbeelden: van een opstandige peuter tot een bejaarde man die zijn kleinkind knuffelt. Aan de horizon prijkt de 14 meter hoge obelisk bovenop een plateau, dat wordt gekenmerkt door een zwart-wit patroon van zonnestralen. Bijzonder weetje: als je op de stip staat en richting de omheining spreekt, echoot je stem over het gehele plateau.
3. Het adellijke Osebergschip in het Viking Ship Museum
Op het schiereiland Bygdøy ligt het museum met de best bewaarde Vikingschepen uit de 8e en 9e eeuw: het Viking Ship Museum. Een van deze Vikingschepen is het 22 meter lange Osebergschip dat door de Noorse adel werd gebruikt voor het reizen langs de kust. Dat dit voor de adel was, blijkt uit de overdadige versiering van de eiken boot. Van dierlijke afbeeldingen op de randen van het achtersteven tot de opvallende spiraalvormige slangenkop in de punt van de boeg.
Drie keer per uur galmen de geluiden van de korte film ‘Vikings Alive’, die op de spierwitte muren wordt afgespeeld, door de ruimtes van het museum. Aanschouw hoe een Vikingschip uit bomen wordt gehakt en volg de ruige zeemannen tijdens hun barre tocht door de Noorse fjorden.
4. Wandelen door achtertuinen in Østmarka
Grenzend aan het oosten van Oslo ligt het onbekende Østmarka (øst is Noors voor oost, marka betekent grens), een natuurgebied dat drie keer zo groot is als de Biesbosch. Een uniek bosgebied rond Oslo door de bodem die bestaat uit een 200 - 1500 miljoen jaar oud rotsplateau. Een heuvelachtig gebied dus met als hoogste punt de 398 meter hoge Barlindåsen-heuvel.
In heel Noorwegen geldt het principe van ‘Allemansretten’. Dit recht geeft je de vrijheid ongestoord van alle natuur te genieten. Kijk dan ook niet vreemd op als het pad dat je volgt, plots door iemands appelgaard of achtertuin loopt. Tip: mede door Allemansretten zijn er relatief weinig wegwijsborden dus zorg voor een gedetailleerde kaart.
5. De eigentijdse vlooienmarkt van artistiek Grünerløkka
Ten oosten van de Akerselven vind je gerenoveerde fabrieken en huizen bedekt met streetart. Dit is het hart van de voormalige arbeiderswijk Grünerløkka, een van de eigentijdse wijken van Oslo. Kunststudenten van de Oslo National Academy of the Arts wonen hier en drukken hun stempel op de wijk. Van pop-up restaurants tot kunstgalerieën en microbrouwerijen.
Ook de lokale gemeenschap bezoekt deze wijk graag, zeker op zondag wanneer Birkelunden-park in een grote vlooienmarkt verandert. Snuffel tussen de vintage-mode en proef ambachtelijke etenswaren als brunost, een Noorse bruine weidekaas met een gekarameliseerde smaak. Ook leuk: vanwege de vele muzikanten die in de wijk wonen, ben je in dit park soms zomaar toeschouwer van een gratis concert.
6. De wereld op je bord in Vippa Foodhall
In een voormalige loods voor suikeropslag in de wijk Sentrum ligt de Vippa Foodhall, het onbekende ‘zusje’ van de toeristische Mathallen in Grünerløkka. Koks van elf foodtrucks bereiden hier verse maaltijden van over de hele wereld – van handgemaakte Chinese dumplings of Syrische falafel tot een Noorse versie van Fish ‘n Chips. Je herkent de Vippa Foodhall aan de oranje geverfde toren op de kade en de immense graffiti-tekening van onder andere kopjes koffie op de muur.
Door nauw samen te werken met lokale boeren ligt de focus op het werken met duurzame en organisch geproduceerde ingrediënten. Het menu wisselt dan ook ieder seizoen. Kijk vanaf de picknickbanken buiten uit over het kalme water van het Oslofjord, terwijl de geuren van smeulende tajines en verse zeevruchten je neus prikkelen.
7. Het middeleeuwse Akershus in modern Oslo
Wie denkt dat Oslo alleen maar uit moderne architectuur bestaat, heeft het mis. Al sinds 1299 staat het fort Akershus aan de rand van de haven in de wijk Sentrum, om de Noorse hoofdstad te beschermen tegen aanvallen van voornamelijk Zweden. Een 500 meter lange verdedigingsmuur omringt het complex, dat nog altijd in dienst is van de Noorse defensie als militair terrein.
Wandel vanaf het bezoekerscentrum over het binnenplein langs de terracotta-gekleurde gebouwen en poorten met zware metalen deuren. Volg de omhoog kronkelende keienstraatjes, tot je bij het onbekende Verzetsmuseum komt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wisten de Duitsers het fort te overmeesteren. Getuigenissen, wapens en audiofragmenten herdenken de lugubere executies die hier plaatsvonden.
8. Karls Johans Gate: de ader van de stad
Het kloppende hart van Oslo is de Karl Johans Gate: een brede straat van 2 kilometer lang. In 19e eeuw is deze weg in opdracht van koning Karel Johan van Noorwegen aangelegd als toegangsweg voor het koninklijk paleis vanaf het centraal station. Ter hoogte van het station ligt het bruisende voetgangersgebied en winkelcentrum van Oslo, dat wegen naar elke richting van de stad heeft.
Halverwege de Karl Johans Gate kom je langs Oslo’s belangrijkste historische bezienswaardigheden zoals het imposante parlementsgebouw Stortinget uit 1866. Letterlijk vertaald betekent dit ‘de grote onderhandeling’ en verwijst naar het Noorse Parlement dat hier nog altijd vergadert. De aardetinten geven het gebouw de typische Scandinavische aanblik en de Noorse vlag wappert trots bovenop de ronde toren.
9. Wisseling van de wacht bij het koninklijk paleis
Het pronkstuk van Oslo is het neoclassicistische koninklijk paleis dat begin 19e eeuw door koning Karel Johan van Noorwegen in de wijk Sentrum werd gebouwd als woning voor zijn familie. Zestien brede traptreden leiden je naar de voorkant van het paleis en zijn standbeeld. Net voor de vijf bogen van de ingang staan wachters in hun kleine wachterstorens continu het paleis te bewaken.
Elke dag vindt hier om 13.30 uur de wisseling van de wacht plaats: een ceremonieel spektakel van 40 minuten. Geheel anders dan bij het Buckingham Palace in Londen, aangezien je zonder dranghekken en een kleinere menigte de wisseling aanschouwt. Een van de wachters loopt langs voor het schouwspel plaatsvindt, om iedereen op gepaste afstand te houden en zo de weg vrij te maken.
10. Wildkamperen in het Oslofjord
Het op vier na grootste fjord van Noorwegen, dat zich over 107 kilometer uitstrekt van Faerder tot Oslo, is het populaire Oslofjord. In vergelijking met de rest van Noorwegen zijn hier minder machtige bergen die de fjorden omringen, maar begeef je je tussen talloze eilanden en scheren. Ontdek deze eilanden net als de lokale bevolking per kajak of met een van de veerboten.
Deze boten vertrekken dagelijks vanaf de 9,5 kilometer lange boulevard die door Aker Brygge en Tjuvholmen loopt. Hier vind je ook talloze verhuurbedrijven voor watersportactiviteiten en begin je aan je tocht met een gehuurde kajak. Peddel naar het eiland Langøyene, het enige eiland waar je nog ‘in het wild’ kunt kamperen. Let op: je eigen vuur in het wild maken mag niet, gebruik de daarvoor bestemde plekken.
11. Hovedøya Abdij: een onbekende parel van de stad
Op het eiland Hovedøya in het Oslofjord liggen de ruïnes van de Hovedøya Abdij, een van de onbekende parels van de stad. Toen pater Philippus in 1147 samen met twaalf cisterciënzer monniken arriveerden op het eiland, namen zij hun intrek in de toen bestaande kerk en breidden dit uit tot een klooster. Na een religieus conflict jaren later tussen de pater en de commandant van het Akershus, liet de commandant in 1532 het klooster afbranden.
De stenen van het klooster zijn na de brand hergebruikt voor de bouw van het Akershus. Je wandelt daarom tegenwoordig door een doolhof aan ruïnes – van afgebrokkelde kapellen tot kapotgeslagen en overwoekerde opslagruimtes voor buskruit en wapens.
12. Munch Museum: ontdek het levenswerk van Edvard
In de haven van Oslo staat het Munch Museum, met het wereldberoemde schilderij ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch. Met een oppervlakte van ruim 26.000 vierkante meter is dit het grootste museum ter wereld dat aan een enkele kunstenaar gewijd is. Verdeeld over elf galerijen worden 28 duizend items – van schilderijen tot gedichten – van deze toonaangever in het expressionisme tentoongesteld.
Al vanaf jongs af aan werd Munch geconfronteerd met de dood. Hij verloor zijn moeder en zus binnen enkele jaren van elkaar aan tuberculose. Zijn vader overleed toen Edvard 26 was en aan de National Academy of the Arts in Grünerløkka studeerde. Verlies komt dan ook terug in zijn werken. Bijvoorbeeld de Dead Mother, waar een kind vol ongeloof aan het sterfbed van haar moeder staat.
13. Nobel Vredescentrum: het mysterie van Nobel’s testament
Waar tot 1989 het treinstation van Oslo stond, vind je nu aan de voet van Aker Brygge het Nobel Vredescentrum. Een plek waar alle Nobelprijswinnaars worden geëerd en het leven van Alfred Nobel wordt uitgelicht door middel van exposities. Een daarvan is het Nobel Mystery. Een interactieve speurtocht waarbij je, in het nagemaakte huis in San Remo, op zoek gaat naar hints om Nobel’s kluis te kraken en zijn testament te ontrafelen.
Hierin staat dat zijn erfenis van 32 miljoen Zweedse Kronen voor prijzen in onder andere natuur- en scheikunde, literatuur en vrede beschikbaar wordt gesteld aan de stad Oslo. Winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede worden vereeuwigd in de expositie Nobel Field, waar duizenden lichtjes namen als Nelson Mandela en Dalai Lama voor altijd verlichten.
14. Zing op het dak van het Oslo Opera House
Als een drijvende ijsberg rijst het Oslo Opera House op uit de haven in Bjørvika. Dit gebouw uit 2008 is mede door het hellende dak, dat is ontworpen als openbare ruimte, een geliefde bezienswaardigheid van Oslo geworden. Klauter via de rechterkant van het schuine dak over marmeren blokken naar het hoogste punt op het gebouw, waar je een panoramisch uitzicht over Oslo zelf hebt.
Binnen in het gebouw word je omringd door glazen panelen die je een unieke inkijk geven achter de schermen, in enkele van de elfhonderd kamers. Zie hoe hoeden worden genaaid of decorstukken worden geverfd voor deze in de grote zaal worden gebruikt. In deze ‘Main Stage’ staan 1364 stoelen in een hoefijzervorm opgesteld, waarbij de houten muren zorgen voor een optimale akoestiek.
15. Emanuel Vigeland Mausoleum: de verborgen schat van Oslo
Vraag een Osloër wat een van de geheime bezienswaardigheden is en geheid dat het Emanuel Vigeland Mausoleum in de wijk Slemdal wordt genoemd. Hier ligt de artistieke jongere broer van beeldhouwer Gustav Vigeland, Emanuel Vigeland, begraven. In 1926 begon Emanuel zelf met de bouw van wat oorspronkelijk een museum zou worden voor zijn kunstwerken. Tot hij een mausoleum wilde en de ramen van de donkere welvende kamer werden dichtgemetseld.
Gelijk bij binnenkomst van de grafkamer hoor je de indringende echo van voetstappen, die tot 14 seconden lang tegen de volledig geschilderde muren galmt. Afbeeldingen van naakte mensen – van geboorte tot dood – vormen het 800 vierkante meter grote schilderij Vita. Een kunstwerk van Emanuel dat hem 20 jaar kostte om te maken.