Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hier moet je op letten als je deze zomer de grens overgaat

9 juli 2021 Naar het buitenland met de auto, maar wat zijn nu de regels?

Het reisadvies van de overheid is verruimd: we mogen naar nog meer landen op vakantie! Maar hoe denken die andere landen daarover? En wat als nieuwe coronavarianten roet in het eten gooien terwijl je op het punt staat te vertrekken, of al op je bestemming bent? De ANWB houdt het laatste nieuws per land nauwgezet bij en komt dagelijks met updates. Waar je op dit moment aan moet denken als je met de auto op vakantie wilt, lees je hier.

Goed voorbereid van huis: verzekeren en pechhulp

  • Ga goed verzekerd op vakantie en check hoe het zit in een land waar code geel of oranje geldt. Hier zie je in één oogopslag de dekking van de ANWB Reis- en Annuleringsverzekering in coronatijd.
  • Ook in het buitenland kun je rekenen op pechhulp. Met zevenduizend wegenwachten van onze zusterclubs proberen we je overal snel weer op weg te helpen. 
    Let op! In gebieden met een rood reisadvies kunnen wij onze leden slechts helpen met advies. In gebieden met een oranje reisadvies proberen we onze leden zo goed mogelijk te helpen binnen de beperkte mogelijkheden en maatregelen van de lokale overheden. Bekijk hier de uitzonderingen bij oranje en rood reisadvies. 
    Tip: download thuis de ANWB Onderweg-app om in geval van pech in heel Europa het makkelijk en snel aan ons door te kunnen geven.
  • Bekijk per land wat verplicht is om mee te nemen in de auto.
  • Voor sommige landen heb je een milieusticker of tolvignet nodig.  

Negatieve uitslag van een PCR-test

  • De meeste landen eisen om er binnen te mogen dat, als je niet aantoonbaar volledig gevaccineerd bent, je een negatieve uitslag van een PCR-test kunt tonen. Check of dit voor jouw bestemming het geval is, vanaf welke leeftijd dit vereist is en hoe oud de uitslag maximaal mag zijn. Meestal is het maximaal 48 of 72 uur, maar dit is dus per land verschillend. 
    Als je wél gevaccineerd bent, kun je dat aantonen met een Digitaal Corona Certificaat of, in veel landen, met het gele vaccinatiepaspoort. Check welke eisen jouw land stelt aan de vaccinaties en het bewijs daarvan.
  • Tot 1 oktober 2021 kan iedereen die op vakantie of op reis naar het buitenland wil zich in Nederland op afspraak gratis laten testen.
  • De negatieve uitslag van je PCR-test is in te voeren in de CoronaCheck-app, waar hij wordt omgezet in een QR-code. Deze code kun je laten scannen vanaf je telefoon wanneer je moet aantonen dat je negatief bent getest. Ook kun je de code printen, zodat je een papieren bewijs hebt. Handig voor mensen zonder smartphone en jongeren zonder mobieltje.

Plan je reis goed: de situatie kan snel veranderen

  • Ga niet op de bonnefooi, maar bepaal vooraf je bestemming en de route ernaartoe. Doe dat op basis van de maatregelen die gelden in de landen waar je doorheen reist
  • Als een van de landen waar je van plan bent doorheen te rijden tijdens jouw vakantie de grenzen sluit, zul je een andere route moeten kiezen voor de terugreis. Bekijk daarom ook alternatieve routes.
  • In sommige landen moet je bij de grens de boeking van je accommodatie kunnen aantonen, of een speciaal toegangsformulier, of een gezondheidsverklaring. In de ANWB Reiswijzer staat per land aangegeven welke voorwaarden er gelden.
  • Benieuwd welke documenten je bij je moet hebben om op vakantie te kunnen? Kijk hier.

Op je bestemming: houd in de gaten wat niet kan

  • De meeste accommodaties en campings zijn weer geopend. Toch kan de situatie op je bestemming snel veranderen of kan er sprake zijn van bepaalde beperkingen. Check daarom kort voor vertrek de website van je accommodatie/camping, zelfs als je recent geboekt hebt. Neem bij twijfels of vragen contact met ze op.
  • Denk hierbij ook aan restaurants, recreatieparken, bezienswaardigheden, sportfaciliteiten, et cetera. Wanneer het aantal besmettingen toeneemt, kan het zijn dat dit soort plaatsen weer (deels) gesloten worden of kunnen er beperkingen gelden. Blijf het nieuws in de gaten houden, het zou jammer zijn als je voor gesloten deuren komt te staan. 

Kampeerders: check het ANWB coronalabel

  • Op ANWB Kamperen vind je informatie over hoe een camping omgaat met de coronaregels. Ook heeft de ANWB twee labels voor campings die coronamaatregelen hebben genomen. Deze campings, zowel in Nederland als in het buitenland, vind je op anwbcamping.nl.
  • Waar kampeerders vorig jaar nog op veel Nederlandse campings moesten zorgen voor een (chemisch) toilet en een douchevoorziening, is dat nu niet meer nodig. En ook in het buitenland zijn de sanitaire voorzieningen open. Houd wel 1,5 meter afstand, zet eventueel een mondkapje op (dit kan zelfs verplicht zijn, let daarop) en wacht bij drukte op een wat rustiger moment.
    Natuurlijk kun je nog altijd wel je eigen voorzieningen meenemen. In de kampeerwinkels vind je verschillende oplossingen.

Bereid je goed voor, beter dan andere jaren

  • Zoek uit, voor het geval er onverhoopt een nieuwe coronagolf komt, hoe je zo veilig en vlot mogelijk op je vakantiebestemming komt, en ook weer thuis.
  • Zorg voor de noodzakelijke spullen voor een vlotte heen- en terugreis: voldoende mondkapjes, desinfecterende handgel, drinkwater en iets te eten, zodat je zonder oponthoud naar je bestemming én weer terug kunt reizen. Vergeet ook je boekingsformulieren en/of (door)reisdocumenten niet.
  • Neem ruim voldoende medicijnen mee en andere spullen die je dagelijks nodig hebt. 
  • Check of je inlog- en contactgegevens bij je hebt van dienstverleners waar je misschien onderweg een beroep op wilt doen: de ANWB, je bank, verzekeraar, telefoonprovider, et cetera. Nu zijn ze extra belangrijk.
  • Zorg voor ruim voldoende MB’s en belminuten voor je smartphone, zodat je informatie kunt inwinnen wanneer nodig. Ook een volle powerbank om onderweg je telefoonbatterij op te laden is een verstandige extra.
  • Informeer tijdig waar je je op je vakantiebestemming kunt laten testen als dat nodig is voor de terugreis.
  • Lees vooraf wat je kunt doen, mocht tijdens je vakantie het reisadvies van je bestemming veranderen naar oranje of rood. Bijvoorbeeld hier

Tijdens je vakantie: geniet maar blijf alert

  • Houd het nieuws in de gaten. Niet alleen over je reisbestemming, maar ook over de landen waar je doorheen rijdt op de terugweg.
  • Verdiep je in de lokale coronamaatregelen en neem ze serieus. Mogelijk wordt er strenger opgetreden tegen overtredingen dan je gewend bent. 
  • De kleurcodes groen, geel, oranje en rood geven informatie over de risico’s die je op dat moment in een gebied loopt. Hier lees je waar elke kleur voor staat.
  • Let op je hygiëne. Niet omdat het moet, maar voor je eigen veiligheid.
  • Heb je corona-achtige verschijnselen, tijdens je vakantie of bij thuiskomst? Ga in zelfquarantaine en laat je testen op de vijfde dag. Is de uitslag negatief, dan kun je met een gerust hart weer uit quarantaine.

Eerder verschenen:

Meer vakantievragen?