Ik ben op vakantie en het reisadvies gaat hier naar oranje of rood. Wat moet ik doen?

Als je deze zomer op vakantie gaat, kun je niet om het coronavirus heen. Niet alleen zijn er overal nieuwe maatregelen en richtlijnen, het virus brengt ook bepaalde onzekerheden met zich mee. Zo kan het gebeuren dat het land of de regio waar jij vakantie viert een oranje of rood reisadvies krijgt. Wat moet je in dat geval doen?

Moet ik meteen weg uit het land of de regio?

Als tijdens je verblijf het reisadvies verandert naar oranje raadt het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan om na te gaan of er mogelijkheden zijn om naar huis te gaan. Houd in ieder geval de ontwikkelingen goed in de gaten. Veel landen nemen maatregelen die gevolgen kunnen hebben voor vertrek uit dat land. Check regelmatig de ANWB Reiswijzer en meld je aan voor email alerts, zodat je op de hoogte blijft van wijzigingen.

Neem contact op met je reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of reisverzekering en maak gebruik van de vertrekmogelijkheden die er nog zijn. Kun je niet vertrekken, zorg dan voor een veilig onderkomen, eventueel in overleg met jouw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Neem ook altijd contact op met je reisverzekering, zodat je weet wat de gevolgen zijn voor jouw dekking als je niet vertrekt.

De overheid repatrieert niet, hoe kom ik thuis?

Dat hangt ervan af of je een pakketreis (georganiseerde reis) hebt geboekt bij een reisorganisatie of dat je zelf een vliegticket of accommodatie/camping hebt geboekt.

 1. Je hebt een pakketreis geboekt

  Je hebt bij een pakketreis recht op hulp en bijstand. Dit kan repatriëring betekenen. De reisorganisator zal contact met je opnemen en van geval tot geval bekijken of er direct moet worden gerepatrieerd of dat de vakantie kan worden afgemaakt onder bepaalde voorwaarden.

  Wanneer je in zo’n geval langer ter plaatse moet blijven zijn de kosten voor noodzakelijke accommodatie beperkt tot maximaal 3 overnachtingen. Voor gehandicapten, hun begeleiders, zwangere vrouwen, alleen reizende minderjarigen en personen die specifiek medische bijstand nodig hebben geldt de beperking van drie dagen niet.

  Als je een pakketreis inclusief vervoer bij ANWB hebt geboekt helpen wij je met repatriëren indien nodig bij code oranje of rood. Bij een autovakantie binnen Europa adviseren we je in dat geval over de beste manier om zelf naar huis te rijden.

  We hebben een korte animatie gemaakt, waarin we uitleggen hoe ANWB ervoor zorgt dat je zorgeloos op vakantie kunt tijdens corona. Bekijk de animatie hier.
   
 2. Je hebt zelf een los vliegticket en/of accommodatie geboekt. Of bijvoorbeeld een camping en reist daar met de auto naartoe.
  Dan word je geacht zelf terug te komen, mocht dat nodig zijn. Afhankelijk van je reisverzekering zijn eventuele kosten voor repatriëring verzekerd. Bij de ANWB reisverzekering is dat het geval, maar ben je ergens anders verzekerd, check dan even de voorwaarden bij je eigen verzekeraar.

  Kun je nog met de auto naar huis? Bepaal dan de route naar huis op basis van de maatregelen die gelden in de landen waar je doorheen reist. Soms is een (doorreis)formulier verplicht. Kijk in de ANWB Reiswijzer wat je nodig hebt.

Hoe zit het met mijn reis- of annuleringsverzekering, krijg ik geld terug?

Dat hangt af van je voorwaarden van jouw reis- of annuleringsverzekering. Check dus altijd de voorwaarden bij jouw verzekeraar.

Wanneer je een ANWB Reis-en/of annuleringsverzekering hebt geldt het volgende:

 • Verslechtert de situatie terwijl je al op je bestemming bent en heb je een ANWB Reisverzekering, dan ben je standaard verzekerd voor onvoorziene uitgaven als extra reis- en verblijfskosten, hulpverlening en repatriëring. Ook wanneer corona de oorzaak van deze kosten is.
 • Je kunt je bij de ANWB aanvullend verzekeren voor medische kosten, ook kosten veroorzaakt door corona zijn dan verzekerd.
 • Bij een ANWB Annuleringsverzekering zijn annuleringskosten die gemaakt worden wanneer jij of een reisgenoot op vakantie het coronavirus oploopt gedekt.

Bekijk hier in één oogopslag wat de dekking van de ANWB Reis- en Annuleringsverzekering in corona-tijd is en welke kosten allemaal worden vergoed.

Wat als mijn auto stuk gaat, komt de wegenwacht dan nog wel?

Met Wegenwacht pechhulp in Europa proberen we je binnen Europa overal snel weer op weg te helpen. Sta je in het buitenland met pech, dan kun je net als in Nederland dag en nacht rekenen op de Nederlandstalige Alarmcentrale van de ANWB. In het buitenland is dit op een ander nummer of gebruik de Wegenwacht app

Bij een oranje reisadvies proberen we binnen de beperkte mogelijkheden en maatregelen van de lokale overheden jou zo goed mogelijk te helpen. In de gebieden met een rood reisadvies kunnen wij je alleen helpen met advies. Bekijk hier wat de Wegenwacht wel en niet voor je kan doen bij een oranje en rood reisadvies op jouw vakantiebestemming.

Hoe kom ik terug als er geen vliegtuigen gaan?

Dat hangt ervan af of je een pakketreis (georganiseerde reis) hebt geboekt bij een reisorganisatie of dat je zelf een vliegticket hebt geboekt.

1.         Je hebt een pakketreis geboekt

Je hebt bij een pakketreis recht op hulp en bijstand. Wanneer tijdens het verblijf code geel oranje of rood wordt, zal de reisorganisator contact met jou opnemen en samen met jou kijken welke mogelijkheden er zijn.

2.         Je hebt zelf een vliegticket geboekt

Dan word je geacht zelf terug te komen, mocht dat nodig en mogelijk zijn. Als grenzen dicht gaan (zoals in Marokko het geval was), dan moet je ter plaatse blijven totdat de grenzen weer open gaan.

Heb je een ANWB reisverzekering, dan raden we je aan om in dat geval contact op te nemen met de  ANWB Alarmcentrale. Wij helpen je met adviezen en kunnen samen met je kijken naar wat er eventueel nog wel mogelijk is.

Afhankelijk van je reisverzekering zijn eventuele kosten voor repatriëring, als het langer huren van een auto of extra stallingskosten, verzekerd. Bij de ANWB reisverzekering is dat het geval, maar ben je ergens anders verzekerd, check dan de voorwaarden bij jouw verzekeraar.

Moet ik in quarantaine als ik terugkom uit een gebied met een rood of oranje reisadvies?

Ja, wanneer je op vakantie bent en het land krijgt een rood of oranje reisadvies, geeft de overheid het dringende advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan als je weer terug bent in Nederland. Dit mag trouwens ook in een vakantie- of tijdelijke accommodatie zijn.

Op vakantie gaan vergt deze zomer meer voorbereiding en alertheid dan je gewend bent. Neem de tijd om je vakantie goed voor te bereiden, volg het nieuws ook op de plek van bestemming en neem altijd de maatregelen van de overheid ter plekke in acht. Fijne vakantie!

Meer vakantievragen?