Pechhulp in Europa

Pechhulp in Europa

Met de auto op reis binnen Europa? Ga goed voorbereid op weg!

Zo werkt het

Pechhulp in het buitenland

De ANWB Alarmcentrale staat klaar voor jou

Je gaat er natuurlijk niet van uit, maar pech onderweg kan altijd gebeuren, ook in het buitenland, en niet alleen met de auto. Ook je caravan, vouwwagen, camper of motor kunnen aanleiding geven om contact op te nemen. Wij leggen je uit hoe hulp in het buitenland werkt, wat je in zo'n geval moet doen en hoe we je kunnen helpen.

Wat moet ik doen bij pech in het buitenland?

Of je auto nu niet meer start als je wilt wegrijden van de camping, of dat je tijdens de reis pech onderweg krijgt, de Wegenwacht en de ANWB Alarmcentrale komen je te hulp. Valt je auto stil dan kan dat onveilige situaties in het verkeer veroorzaken. Zorg dat jij en je reisgenoten zo snel mogelijk in veiligheid zijn.

Neem vervolgens contact op met de ANWB Alarmcentrale. Dat kan, net als in Nederland, 24 uur per dag. De medewerkers van de Alarmcentrale spreken zowel Nederlands als de taal van het land waar jij hulp nodig hebt. Handig als je zelf die taal niet machtig bent. Zo kunnen ze jou goed helpen. Niet in elk land werkt de hulpverlening bij pech hetzelfde als in Nederland. Afhankelijk van hoe het in jouw vakantieland werkt schakelt de Alarmcentrale de juiste hulp bij en zorgen we ervoor dat je zo snel mogelijk jouw reis kunt vervolgen.

Je kunt in het buitenland online pech melden, bellen naar +3170 314 14 14 of gebruik de ANWB Onderweg App. Sta je niet veilig? Dan altijd bellen.

De pechhulp kan anders zijn dan in Nederland

Afhankelijk van de regels en mogelijkheden in het land waar je bent, geven wij advies en bieden we pechhulp. We zorgen ervoor dat je jouw reis zo snel mogelijk kunt vervolgen. Of dit nu met je eigen auto of vervangend vervoer is. Sleutelen langs de weg is in veel landen verboden. De Alarmcentrale zorgt er in dat geval voor dat je auto naar een garage wordt gesleept. Let op: in Frankrijk mag er geen hulp langs de kant van de snelweg verleend worden. Je moet in zo'n geval 112 bellen. Dat is anders dan wat je in Nederland gewend bent. Maar geen zorgen, de ANWB Alarmcentrale helpt je er doorheen. 

Wist je dat iedere zomer de Wegenwacht ook in het buitenland rondrijdt? Je kunt ze vinden in Frankrijk en in Italië rondom het Gardameer.  

Goed voorbereid op weg

Pech is onvoorspelbaar. Door je auto en eventuele aanhanger goed te onderhouden en banden op de juiste spanning te houden en op tijd te vervangen, kun je al een hoop pech voorkomen.

Meer informatie

Ieder land heeft z’n eigen soort Wegenwacht, samen vormen we een wereldwijd netwerk zodat we je overal kunnen helpen.

Hieronder vind je een overzicht van de zusterclubs van de ANWB:

Australië België Canada Cyprus Denemarken Duitsland Finland Griekenland Groot- Brittannië | Hongarije Ierland Italië Kroatië Luxemburg Noorwegen Oostenrijk Polen Portugal Roemenië Slovenië Spanje Tsjechië |Verenigde Staten | Zweden Zwitserland

Bij Wegenwacht Europa Standaard en Compleet pakketten zit vervangend vervoer inbegrepen. Respectievelijk 21 en 35 dagen. Je kunt hier gebruik van maken als je auto niet binnen 48 uur gerepareerd kan worden. Zo kan je vakantie gewoon doorgaan. Voor een vervangende auto heeft u in het buitenland een creditcard nodig.

Let op: alleen het Compleet pakket heeft ook een haal/breng service. Dan brengen we een vervangende auto naar je toe en halen hem ook weer op als dat nodig is.

 

Pechhulp voor je caravan, vouwagen of camper is binnen Nederland gewoon inbegrepen. Buiten de landsgrenzen echter niet, daarom is het verstandig om deze service toe te voegen aan je pechhulp pakket.

Pechhulp voor de caravan of vouwwagen

Pechulp voor de camper

Mocht je auto het begeven en rij je met een caravan, dan doen we ons best om een auto met een trekhaak voor je te regelen.

Albanië, Andorra, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Gibraltar, Griekenland, Hongarije, Ierland |Italië, IJsland, Kosovo|  Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Monaco, Montenegro, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (m.u.v. de Azoren en Madeira), Roemenië, San Marino, Servië,  Slovenië, Slowakije, Spanje (m.u.v. de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla), Tsjechische Republiek, Turkije (tot de Bosporus), Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland.

In het algemeen geldt: In de gebieden met een rood reisadvies kunnen wij onze leden helpen met advies. Voor de gebieden met een oranje reisadvies proberen we binnen de beperkte mogelijkheden en maatregelen van de lokale overheden leden zo goed mogelijk te helpen.

Voor vertrekdatum ben je naar een gebied gereisd met een rood reisadvies:  

  • Dan kunnen wij je alleen helpen met advies.  

Voor vertrekdatum ben je naar een gebied gereisd met een oranje reisadvies:  

  • Je kunt bij pech altijd op hulp rekenen. Afhankelijk van de mogelijkheden in het land is dit een monteur of sleper.  

  • Indien de pech niet ter plekke verholpen kan worden, dan ben je aangewezen op de beschikbaarheid van garages in het gebied. 

  • Je krijgt vervangend vervoer indien dat in je pakket zit.  

  • Kosten om vervangend vervoer op te halen en/of om op de verblijfslocatie, zijn in overleg met de Alarmcentrale volgens de normale voorwaarden gedekt.   

Voor gebieden met een oranje of rood reisadvies geldt ook: 

  • Auto’s kunnen op eigen kosten worden achter gelaten en kunnen gerepatrieerd worden op het moment dat er een geel of groen reisadvies voor het gebied wordt afgegeven. De extra kosten die hieruit voortvloeien (bijvoorbeeld langer huren van een auto of extra stallingskosten), zijn daarmee voor je eigen rekening.  

  • De ANWB stuurt geen eigen vervangende chauffeurs naar gebieden. Indien je zelf iemand aandraagt die bereid is het voertuig op te halen, dan kan dit voorgelegd worden aan de Alarmcentrale.  

  • Vervangende campers en caravans worden niet geleverd  

Tijdens je verblijf verandert de status van groen of geel naar oranje (of rood) :

  • Indien er tijdens je verblijf de status groen of geel verandert naar oranje of rood, dan hanteren we de maatregelen zoals bovenstaand beschreven bij hulpverlening bij oranje en rood gebied. En we proberen binnen de mogelijkheden en op een kostenbewuste manier coulant te zijn.

Als je met de auto of motor buiten Europa op vakantie gaat, bijvoorbeeld naar Marokko of Turkije, dan kun je hiervoor ook pechhulp afsluiten. Je kunt dan vanuit bijna de hele wereld een beroep doen op de hulp van de ANWB Alarmcentrale en buitenlandse steunpunten. 


Heb je nog geen pechhulp in Europa?

Ga goed voorbereid op vakantie en sluit Wegenwacht Europa af. Dan kun je rekenen op ruim 7.000 wegenwachten van onze zusterclubs en 24/7 hulp in het Nederlands van onze Alarmcentrale. 

Bekijk de pakketten

Heb je al een Wegenwacht pakket?

Check je pakket, dan weet je meteen of je alles goed geregeld hebt of toch iets mist. Als je iets moet wijzigen kan dat meteen

Inloggen

Maak je auto vakantieklaar

Maak je auto vakantieklaar

Tijdens de zomervakantie moet je auto extra hard werken. De kans op autopech wordt een stuk kleiner als je enkele eenvoudige controles uitvoert.

Toch pech, wat dan?

Toch pech, wat dan?

Blijf kalm

De ANWB doet er alles aan je zo snel mogelijk te helpen. De hulp kan per land verschillen. De Alarmcentrale houdt je in tussentijd op de hoogte.