Op vakantie in coronatijd: hoe zit het met kleurcodes en quarantaine?

Kleurcodes van landen die als verkeerslichten van oranje op rood springen, of van geel naar groen. De reisadviezen lijken per minuut te veranderen en de coronamaatregelen veranderen net zo hard mee. Alsof dat nog niet onoverzichtelijk genoeg is, mag elk land ook nog zijn eigen regels bepalen. Het leidt tot verwarring en vragen onder reizigers en vakantiegangers. De enige rode draad in het verhaal: de kleurcodes. Hier wat feiten op een rij.

Kleurcodes als uitgangspunt voor reisadviezen en maatregelen

Groen, geel, oranje en rood. Het zijn de kleuren die op dit moment allesbepalend zijn wanneer het om reizen en coronamaatregelen gaat. Deze kleurcodes zijn gekoppeld aan het risico dat je qua gezondheid en veiligheid in een bepaald land of gebied loopt. De reisadviezen en getroffen maatregelen hangen op hun beurt weer grotendeels af van de kleurcode die een land op dat moment heeft.

  • Groen: er mag gereisd worden. Er geldt geen quarantaine- of testplicht bij thuiskomst.
  • Geel: er zijn risico’s, dus let op. Er mag wel gereisd worden, er geldt geen quarantaine- of testplicht bij thuiskomst.
  • Oranje: ernstige risico’s. Reis alleen als dat noodzakelijk is. Wanneer je terug naar Nederland reist, moet je je (bijna altijd) nog vóór de grens laten testen. Dit geldt voor 13 jaar en ouder. Bij een negatieve uitslag mag je het land in. Het dringende advies is om na thuiskomst in quarantaine te gaan, óók wanneer je gevaccineerd bent.
  • Rood: zeer ernstige risico’s, niet per se gekoppeld aan corona – code rood wordt ook uitgegeven voor oorlogsgebieden of plekken waar natuurrampen plaatsvinden. Het advies is om er niet naartoe te reizen. Ga je toch? Wanneer je terug naar Nederland reist, moet je je eerst laten testen op corona. Dit geldt voor 13 jaar en ouder. Alleen bij een negatieve uitslag mag je terug het land in en bij thuiskomst moet je verplicht in quarantaine.


Bij terugkomst na je reis je wel of niet laten testen, en wel of niet in quarantaine gaan, hangt dus grotendeels af van welke risicostatus een land heeft. Het is daarom belangrijk om dagelijks de actuele status van je vakantiebestemming(en) te checken. Ook als je op reis bent, want de situatie kan plotseling verbeteren of verslechteren. En daarmee kunnen de op dat moment geldende regels en adviezen aangescherpt of juist versoepeld worden.

Elk land heeft eigen regels

Elk land mag de regels zelf bepalen. Daardoor kan het voorkomen dat je om een land in te komen voor de ene bestemming wel een coronatest moet doen en voor de andere niet. Erg verwarrend, dus waarom is dat eigenlijk? De regels zijn vooral een politieke afweging en de politieke situatie is in elk land verschillend. Daarnaast is de capaciteit van de gezondheidszorg niet overal gelijk en heb je te maken met cultuurverschillen.

De EU probeert de regels wel zo veel mogelijk op één lijn te krijgen, maar dat is een lastige klus. Zelfs met het Digitale Corona Certificaat dat eraan zit te komen en reizen in Europa makkelijker moet maken, kan het toch nog zo zijn dat er per land verschillende regels gelden. Wil je meer weten over het Digitale Corona Certificaat? Kijk dan hier.

Negatieve test vaak vereist

Om de verspreiding van corona tegen te gaan, ben je als reiziger in veel gevallen verplicht een PCR-test te doen voor vertrek. Ook wanneer je (deels) gevaccineerd bent. Het bewijs dat de uitslag van de test negatief is moet je kunnen tonen als erom gevraagd wordt. Dit geldt niet als je op doorreis bent.

Korting voor ANWB-leden en gratis testen

Als reiziger ben je vooralsnog aangewezen op een coronatest van een commerciële organisatie. Alleen zo krijg je het medische bewijs dat je nodig hebt. De kosten worden niet vergoed. Wil je als ANWB-lid zo'n test met korting laten doen, kijk dan hier. En vanaf 1 juli kunnen reizigers die in juli of augustus met vakantie naar het buitenland gaan, zich gratis laten testen.


Een aantal landen vraagt ook om een gezondheidsverklaring of registratie vooraf. Een overzicht van de meest voorkomende documenten en bewijzen vind je hier.

Welke specifieke regels er gelden voor jouw vakantiebestemming check je gemakkelijk en snel in de ANWB Reiswijzer. Die wordt dagelijks bijgewerkt en is dus altijd actueel.

Terug naar Nederland

Zoals gezegd, moet iedereen van 13 jaar of ouder moet zich voor vertrek naar Nederland op zijn of haar vakantiebestemming laten testen wanneer het gebied een oranje of rode status heeft. Dit is ongeacht het vervoermiddel waarmee je reist en dit geldt ook wanneer je gevaccineerd bent.

Je moet het bewijs van een negatieve uitslag kunnen tonen wanneer erom gevraagd wordt, anders riskeer je een boete van € 95. Op deze website van de overheid kun je zien of de testverplichting bij terugkeer naar Nederland ook voor jou geldt.

Andere testen die toegestaan zijn bij terugkeer naar Nederland zijn de RT PCR, LAMP, TMA en mPOCT. Kijk voor informatie, de eisen en een lijst met buitenlandse testlocaties op deze pagina van de overheid.

Quarantaine(plicht)

Kom je uit een oranje gebied, dan is het dringende advies om tien dagen in quarantaine te gaan. Kom je uit een rood gebied, dan moet elke reiziger bij thuiskomst verplicht tien dagen in quarantaine. Wanneer je je niet aan deze quarantaineplicht houdt, riskeer je een boete. In beide gevallen maakt het niet uit of je al gevaccineerd bent. Op de vijfde dag mag je je laten testen. Bij een negatieve uitslag mag je uit quarantaine.

Kom je uit een land waarvoor een quarantaineplicht geldt, dan moet je daarnaast ook een quarantaineverklaring bij je hebben. Deze vul je in bij vertrek. Je vindt het formulier hier.

Vragen over je reis- en annuleringsverzekering en oranje of rode bestemmingen
 

"Ben ik verzekerd als ik op vakantie ga naar een land met een oranje of rood reisadvies?"
Ja, je bent dan wel verzekerd, maar niet voor corona-gerelateerde gebeurtenissen. Algemeen geldt dat een verzekering alleen uitkeert als zich een onvoorziene gebeurtenis voordoet. Boek je nu een reis naar een land dat in een oranje of rood gebied valt, dan is de kans groot dat deze niet of niet helemaal volgens plan uitgevoerd wordt vanwege corona. In dat geval is er geen sprake van een onvoorziene gebeurtenis. Eventuele schadekosten, annuleringskosten of andere kosten die het gevolg zijn van corona-gerelateerde gebeurtenissen zijn dan voor jezelf. Houd hier rekening mee als je nu een reis voor de komende maanden wilt boeken. Voor andere onvoorziene gebeurtenissen die niet corona-gerelateerd zijn, ben je gewoon verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan hulpverlening door de ANWB Alarmcentrale, omdat je vanwege een gebroken been niet zelf terug kunt reizen naar huis.

"Oké, als ik reis naar een land met een oranje of rood reisadvies, ben ik dus ik niet verzekerd voor corona-gerelateerde gebeurtenissen. Maar wat nu als ik gevaccineerd ben of een negatieve test kan overleggen, ben ik dan wél volledig verzekerd?"
Nee, voor de dekking van je reisverzekering maakt het niet uit of je wel of niet gevaccineerd bent of een negatieve test kunt overleggen. Het reizen naar een bestemming waarvoor een oranje of rood reisadvies geldt, raden we dan ook om deze reden nadrukkelijk af.

  • Meer Vragen & Antwoorden over corona en je ANWB reis- en annuleringsverzekering vind je hier.

Eerder verschenen:

Ook interessant: