Op doorreis in coronatijd

Hier moet je rekening mee houden

Wanneer je kort in een land bent omdat je er slechts doorheen reist, gelden er andere regels dan wanneer je daar langer verblijft. Welke regels dat zijn en waarmee je rekening moet houden als (door)reiziger, hebben we voor je uitgezocht. 

Advies voor alle reizigers op doorreis

De regels en tips die je hier leest, hebben betrekking op de situatie vanaf 9 juni 2021. Check onze Reiswijzer voor de meest actuele reisadviezen en houd onderweg ook het nieuws in de gaten. Als de besmettingsgraad (ook regionaal) onverhoopt toeneemt, kunnen de regels plots verscherpt worden.

Wanneer je op doorreis bent, geldt over het algemeen het advies om zo veel mogelijk door te rijden. Neem echter wel na elke twee uur rijden 15 tot 20 minuten rust, maar tank alleen als het echt moet, ga niet van de snelweg af en overnacht enkel indien noodzakelijk. Houd je hierbij altijd aan de algemeen geldende maatregelen die het desbetreffende land getroffen heeft.

Voorbeeld 1: van Nederland naar Spanje

België
Je kunt met de auto vrij door België reizen. Er gelden geen restricties of afwijkende regels voor mensen die op doorreis zijn. Het is verstandig je reservering mee te nemen, zodat je bij controle kunt bewijzen op doorreis te zijn.

Luxemburg
Ook door Luxemburg kun je vrij reizen. Er geldt wel een avondklok van 00.00 tot 06.00 uur; houd daar dus rekening mee wanneer je je reis plant.

Frankrijk
Wie vanaf 11 jaar die door Frankrijk reist, moet óf een negatieve PCR-test óf een bewijs van vaccinatie kunnen laten zien. Voor Nederlanders wordt momenteel als bewijs van vaccinatie het bekende gele boekje geaccepteerd, in afwachting van een Europees Vaccinatiebewijs. 

Indien je door/naar Frankrijk reist met een negatieve PCR-test mag die maximaal 72 uur oud oud zijn. Je kunt je dus vlak voor vertrek in Nederland laten testen, maar denk er wel aan dat het ongeveer een dag duurt voordat je de uitslag hebt.

Daarnaast moet je als reiziger een getekende gezondheidsverklaring (‘verklaring bij erewoord’) bij je hebben. Op zo’n verklaring geef je aan dat je geen aan covid gerelateerde symptomen hebt en de afgelopen veertien dagen niet in contact bent geweest met iemand die besmet is. Een printbaar formulier daarvoor vind je hier.

De kans bestaat dat Frankrijk spoedig de regels versoepelt, raadpleeg daarom de reiswijzer voor de actuele situatie.

Spanje
Per 7 juni kun je Spanje in zonder PCR-test indien je een vaccinatiebewijs hebt. Hiervoor wordt een aantekening in het gele boekje geaccepteerd. Het is echter nog niet gegarandeerd of dit voldoende bewijs is. Wie voor alle zekerheid toch voor een negatieve PCR-test kiest, let op: voor Spanje mag die niet ouder dan 48 uur zijn.

Overigens worden Nederlanders bij de grens met Spanje niet gecontroleerd, maar bij een steekproefsgewijze controle moet je wel kunnen aantonen gevaccineerd of negatief getest te zijn. 

Voor reizigers die door de lucht of over zee aankomen vanuit een gebied of land met een hoog risico, geldt de eis dat er al voor vertrek een negatieve coronatest moet zijn uitgevoerd, binnen 48 uur voor aankomst.

Voorbeeld 2: van Nederland naar Italië

Duitsland
Voor reizigers die minder dan 24 uur in Duitsland blijven, gelden geen inreisbeperkingen. Je hoeft dus geen negatieve uitslag van de PCR-test bij je te hebben, niet in quarantaine en je hoeft je vooraf niet digitaal aan te melden (dit moet allemaal wel indien je langer dan 24 uur in Duitsland verblijft).

Wel kan het handig zijn om een bewijs bij de hand te hebben waarmee je kunt aantonen dat je daadwerkelijk op doorreis bent. Denk aan een bevestigingsmail van de camping/het park waar je naartoe gaat. Op doorreis zijn betekent in dit geval: zonder te overnachten, maar je mag wel je auto uit om te tanken of voor een sanitaire stop. Binnen 24 uur dien je Duitsland weer te hebben verlaten.

Zwitserland
Je kunt vrij door Zwitserland reizen. Net als in België gelden er geen restricties of afwijkende regels voor reizigers die op doorreis zijn.

Italië
Wanneer je op vakantie naar Italië gaat, moet je bij aankomst een negatieve testuitslag kunnen laten zien die niet ouder is dan 48 uur. Dit kan een PCR-test of snelle antigeentest zijn en dit geldt voor iedereen vanaf 2 jaar. Ook moet elke reiziger een Digital Passenger Locator Form kunnen laten zien bij aankomst in het land.

 

Terug naar Nederland

Checken of je bij terugkeer in Nederland een negatieve PCR-test moet hebben en/of in quarantaine moet, kun je hier.

Momenteel moeten alle reizigers van 13 jaar of ouder die terugkeren uit een oranje gebied een negatieve testuitslag kunnen tonen bij terugkomst in Nederland. Kom je dus uit zo´n gebied terug dan zul je je moeten laten testen. Rijd je vanuit Spanje via Frankrijk terug naar Nederland, houd er dan rekening mee dat de leeftijdsgrens in Frankrijk m.b.t. een te tonen test al bij 11 jaar ligt.

Een testlocatie vinden in het buitenland doe je het gemakkelijkst hier.
Je kunt uiteraard ook even bij de receptie van je hotel of camping vragen waar je het best heen kunt gaan om je te laten testen.

De Nederlandse overheid verzoekt reizigers bij terugkomst in Nederland vanuit veel vakantielanden nog tien dagen in vrijwillige zelfquarantaine te gaan. Op dag 5 kun je je laten testen. Bij een negatieve uitslag mag je dan voortijdig uit quarantaine.

Actueel reisadvies

Let op: vanuit Nederland en sommige andere EU-landen is het advies nog steeds om alleen te reizen als het echt niet uitgesteld kan worden. Deze adviezen kunnen echter op elk moment veranderen. Houd daarom voor vertrek, tijdens je vakantie en bij terugkeer naar Nederland het reisadvies in de gaten.

In onze Reiswijzer vind je de meest actuele reisadviezen.

Zie ook: