Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Op doorreis in coronatijd

9 juli 2021 Hier moet je rekening mee houden

Wanneer je kort in een land bent omdat je er slechts doorheen reist, gelden er soms andere regels dan wanneer je daar langer verblijft. Welke regels dat zijn en waarmee je rekening moet houden als (door)reiziger, hebben we voor je uitgezocht.

Advies voor alle reizigers op doorreis

De regels en tips die je hier leest, hebben betrekking op de situatie op 28 juli 2021. Check onze Reiswijzer voor de meest actuele reisadviezen en houd onderweg ook het nieuws in de gaten. Als de besmettingsgraad (ook regionaal) onverhoopt toeneemt, kunnen de regels plots (weer) verscherpt worden.

Voorbeeld 1: van Nederland naar Spanje

België 
Je kunt met de auto vrij door België reizen. Er gelden geen restricties of afwijkende regels voor mensen die op doorreis zijn, omdat je minder dan 48 uur in het land bent. Het is verstandig je reservering mee te nemen, zodat je bij controle kunt bewijzen op doorreis te zijn.

Luxemburg 
Ook door Luxemburg kun je vrij reizen.

Frankrijk
Ben je op doorreis in Frankrijk, dan gelden dezelfde beperkingen als voor het inreizen: iedereen van 12 jaar en ouder moet een negatieve PCR-test of snelle antigeentest van maximaal 24 uur oud kunnen tonen (gerekend vanaf het moment van afname). Ben je gevaccineerd of hersteld van corona (minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden) én kun je dit aantonen? Dan hoef je geen negatieve testuitslag te laten zien.

Onder gevaccineerd verstaan de Fransen: 2x een inenting met Pfizer, Moderna of AstraZeneca. De 2e vaccinatie is 7 dagen of langer geleden gezet. Ben je gevaccineerd met het Janssen-vaccin (1x) dan moet deze 28 dagen of langer geleden gezet zijn. Zowel het Digitale Corona Certificaat als het gele boekje worden gezien als geldig bewijs hiervan.

In alle gevallen moet je als reiziger een getekende gezondheidsverklaring (‘verklaring bij erewoord’) bij je hebben. Gevaccineerd of niet, negatieve test of niet en ongeacht leeftijd; iedereen moet deze verklaring invullen. Op zo’n gezondheidsverklaring geef je aan dat je geen aan Covid-19 gerelateerde symptomen hebt en de afgelopen veertien dagen niet in contact bent geweest met een besmet iemand. Een printbaar formulier daarvoor vind je hier.

Spanje
Je kunt naar Spanje reizen als je gevaccineerd bent (14 dagen of langer geleden), of wanneer je kunt aantonen dat je corona hebt gehad (minimaal 11 dagen, maximaal 180 dagen na de eerste positieve test). Je kunt ook de grens over met een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur of negatieve antigeentest van maximaal 48 uur oud. Voldoe je aan bovenstaande eisen dan hoef je niet in quarantaine. Uitgezonderd zijn kinderen jonger dan 12 jaar: zij kunnen zonder deze documenten naar Spanje reizen en hoeven niet in quarantaine.

Red je het qua geldigheid van de testuitslag niet wanneer je je in Nederland laat testen, dan kun je je in Frankrijk laten testen; zie hier de testlocaties in het buitenland. 

Voor reizigers die door de lucht of over zee aankomen vanuit een gebied of land met een hoog risico, geldt ook de eis dat ze een Health Control Form invullen. Dit is vereist voor iedereen van 6 jaar en ouder.

Voorbeeld 2: van Nederland naar Italië

Duitsland
Voor reizigers die minder dan 24 uur in Duitsland blijven omdat zij op doorreis zijn of grenswerker zijn, gelden geen inreisbeperkingen. Je hoeft dus geen negatieve uitslag van de PCR-test bij je te hebben, niet in quarantaine en je hoeft je vooraf niet digitaal aan te melden (dit moet allemaal wel wanneer je langer dan 24 uur in Duitsland verblijft).

Wel moet je een bewijs bij de hand te hebben waarmee je kunt aantonen dat je daadwerkelijk op doorreis bent. Denk aan een bevestigingsmail van de camping/het park waar je naartoe gaat. Op doorreis zijn betekent in dit geval: zonder te overnachten, maar je mag wel je auto uit om te tanken of voor een sanitaire stop. Binnen 24 uur dien je Duitsland weer te hebben verlaten. Let er ook op dat een medisch mondmasker verplicht is voor tankstations en wegrestaurants.

Zwitserland
Je kunt vrij door Zwitserland reizen. Net als in België gelden er geen restricties of afwijkende regels voor reizigers die met de auto op doorreis zijn.

Italië
Wanneer je op vakantie naar Italië gaat, moet elke reiziger een Digital Passenger Locator Form kunnen laten zien bij aankomst in het land. Verder moet je óf volledig gevaccineerd zijn (14 dagen of langer geleden), óf je hebt een negatieve testuitslag die niet ouder is dan 48 uur (PCR-test of antigeentest), óf je hebt een herstelbewijs dat niet ouder is dan 6 maanden. Voldoe je aan deze eisen dan hoef je niet in quarantaine. Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven zich niet te laten testen.

Reis je naar Sicilië, dan moet je je bij aankomst op het eiland (wederom) laten testen. Ook als je al een negatieve testuitslag hebt of volledig gevaccineerd bent.

Terug naar Nederland

Geeft Buza (Ministerie van Buitenlandse Zaken) jouw vakantieland de kleurcode geel, dan moet je vanaf 8 augustus (iedereen van 12 jaar en ouder) een negatieve test kunnen overhandigen bij terugkomst in Nederland. Kun je dit niet dan kun je een boete van EUR 95,- krijgen. Voor de PCR-test geldt dat deze niet ouder dan 48 uur mag zijn, een antigeentest niet ouder dan 24 uur. Uitgezonderd zijn de mensen die een vaccinatie- of herstelbewijs hebben. Zij hoeven in dit geval geen negatieve testuitslag te kunnen tonen. Bij kleurcode groen kun je inreizen als vanouds, zonder beperkingen.

Houd er rekening mee dat je de kosten van deze testen zelf moet betalen. Zo kost een PCR-test in Frankrijk je al gauw EUR 49,-. Prijzen kunnen flink verschillen, zelfs binnen een land. In Duitsland betaal je in de meeste steden rond de EUR 75- voor een PCR-test, maar ga je naar een luchthaven als die van München dan betaal je voor diezelfde test EUR 128,-. Ook in Italië variëren de prijzen enorm: van EUR 50,- tot EUR 125,-. In Spanje liggen de prijzen tussen EUR 85,- en EUR 135,-. Antigeentests zijn in alle beduidend goedkoper, maar minder lang geldig en daardoor in sommige gevallen wellicht geen goede optie.

Een testlocatie vinden in het buitenland doe je het gemakkelijkst hier.
Je kunt uiteraard ook even bij de receptie van je hotel of camping vragen waar je het best heen kunt gaan om je te laten testen.

De Nederlandse overheid verzoekt reizigers bij terugkomst in Nederland vanuit hoogrisicolanden (kleurcode rood) nog tien dagen in vrijwillige zelfquarantaine te gaan. Op dag 5 kun je je laten testen. Bij een negatieve uitslag mag je dan voortijdig uit quarantaine.

Actueel reisadvies

Let op: sinds afgelopen week staan alle landen weer op geel of groen. Deze adviezen kunnen echter elk moment veranderen. Houd daarom voor vertrek, tijdens je vakantie en bij terugkeer naar Nederland het reisadvies in de gaten. In onze Reiswijzer vind je de meest actuele reisadviezen.

Wanneer je op doorreis bent in een oranje of rood land, rijd dan zo veel mogelijk door en stap zo min mogelijk uit. Neem echter wel na elke twee uur rijden 15 tot 20 minuten rust, maar tank alleen als het echt moet, ga niet van de snelweg af en overnacht enkel indien noodzakelijk. Houd je hierbij altijd aan de algemeen geldende maatregelen die het desbetreffende land getroffen heeft.

Zie ook: