Coronatesten voor, tijdens en na vakantie; dit zijn de spelregels

Paspoort? Check. Negatieve testuitslag? Check! Een negatieve uitslag van een coronatest is deze zomer voor veel landen nodig als je de grens over wilt. Welke testen zijn toegestaan wanneer je op vakantie gaat, en welke wanneer je terugkomt in Nederland? Waar kun je je laten testen? Wat zijn de regels over de geldigheid van de uitslag, minimale testleeftijd en eventuele quarantaineplicht? In dit artikel zetten we dat allemaal voor je op een rijtje.

Verschillende soorten coronatesten uitgelicht

PCR-test

De bekendste coronatest is waarschijnlijk de PCR-test. Deze ‘neus-keel swab’ wordt beschouwd als de beste test om corona vast te stellen of uit te sluiten. Via een swab wordt er met een lang wattenstaafje slijm uit de keel en neus verzameld. In een laboratorium wordt gekeken of er zich in de keel- of neusholte genetisch materiaal (RNA) van het coronavirus bevindt.

NAAT

De PCR-test is een NAAT, wat staat voor Nucleic Acid Amplification Test, een verzamelnaam voor testen die corona aan kunnen tonen. Ook de mPOCT, LAMP, TMA en TR-PCR vallen hieronder. De uitslagen van deze testen laten ongeveer een dag op zich wachten, een beetje afhankelijk van het soort NAAT dat je doet.

Antigeen-sneltest

Een ander soort test is de antigeen-sneltest. Hierbij heb je de uitslag gewoonlijk in minder dan drie uur, soms binnen 20 minuten. Bij deze test – waarbij ook slijm uit neus- en keelholte wordt afgenomen met een wattenstaafje – wordt gekeken naar de aanwezigheid van bepaalde voor het coronavirus specifieke eiwitten in het keel- en neusslijm. De uitslag is in vergelijking met een NAAT minder betrouwbaar, omdat de samples niet per se in een laboratorium onderzocht hoeven worden.

Zelftest

Dan zijn er ook nog de zelftesten. Deze zijn het minst betrouwbaar van alle testen en dus niet geschikt om te gebruiken wanneer je op vakantie of op reis gaat. De uitslag van een zelftest is geen toegestaan bewijs om een land binnen te komen.

Testen om op vakantie te kunnen: de spelregels

Wil je op vakantie, dan is de kans aanwezig dat je een negatieve uitslag op een coronatest moet kunnen laten zien bij binnen-/aankomst in je vakantieland. Dat is meestal het geval als je nog niet volledig gevaccineerd bent. Soms moet je zelfs een test laten zien als je al gevaccineerd bent, bijvoorbeeld om te vliegen of bij je accommodatie. Check de ANWB Reiswijzer voor de eisen van jouw vakantieland.

Waar een paar weken geleden de meeste landen vooral een negatieve PCR-test vereisten, staan veel landen inmiddels ook een negatieve uitslag op een antigeen-sneltest toe. Na het doen van een van deze testen ontvang je, uiteraard alleen bij een negatieve uitslag, een Internationaal Reiscertificaat.

Gratis testen

Ga je op vakantie en moet je een negatieve testuitslag kunnen laten zien, dan kun je je in de maanden juli en augustus gratis laten testen op door de overheid aangewezen testlocaties. Een afspraak maken voor zo’n gratis test kan via de site van de overheid: Gratis coronatest voor reizigers | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl.   

Let op: je kunt voor een test om op reis te kunnen niet terecht op coronatest.nl of bij de andere afsprakennummers van de GGD. En naar verwachting zijn vanaf 1 september de kosten voor een test weer voor jezelf.

CoronaCheck-app

Blijkt uit de test dat je geen corona hebt en is de uitslag negatief? Maak dan met de verkregen ophaalcode – deze krijg je van je testlocatie of per mail – een QR-code in de gratis CoronaCheck-app. Met dit Digitale Corona Certificaat (DCC) heb je je bewijs van testen én negatieve uitslag altijd op zak. Heb je geen smartphone of wil je het DCC liever op papier meenemen? Maak er dan een print van.

Blijf up-to-date

Of een negatieve test noodzakelijk is bij binnenkomst van een land en welke testen hiervoor toegestaan zijn, hangt zoals gezegd af van je bestemming. Daarbij kunnen de adviezen en regels elk moment veranderen, dus je doet er goed aan vlak voor vertrek en tijdens je vakantie regelmatig te checken welke maatregelen op dat moment gelden. Welke eisen voor jouw bestemming gelden, hoe oud de testuitslag maximaal mag zijn (variërend van 24 tot 96 uur) en vanaf welke leeftijd een test vereist is, vind je in onze Reiswijzer (anwb.nl/reiswijzer).

Terug naar huis: moet ik me laten testen en moet ik in quarantaine?

Op de pagina Quarantaine Reischeck COVID-19 | Rijksoverheid.nl vind je de coronarisicostatus van jouw vakantieland plus het bijbehorende advies of de verplichting bij terugkeer naar Nederland. Check die status vóór je terugkeert naar Nederland.

Keer je terug uit een gebied met een zeer hoog coronarisico, dan is een NAAT verplicht en moet je na thuiskomst verplicht tien dagen in thuisquarantaine. Deze wettelijke quarantaineplicht geldt ook wanneer je gevaccineerd bent en staat los van het vervoermiddel waarmee je reist. Houd je je niet aan de quarantaineplicht, dan riskeer je een boete.

Kom je uit een gebied met een hoog risico, dan moet je je laten testen vóór je de grens oversteekt (kinderen tot 13 jaar uitgezonderd), ook als je volledig gevaccineerd bent. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Bij terugkeer in Nederland geldt het dringende advies om vrijwillig tien dagen in quarantaine te gaan.

In beide bovenstaande gevallen kun je op de vijfde dag een coronatest laten doen. Bij een negatieve uitslag mag je voortijdig uit quarantaine.

Locaties waar je je in het buitenland kunt laten testen vind je hier: Waar kan ik een NAAT(PCR)- of sneltest laten doen in het buitenland? | Nederlandwereldwijd.nl | Ministerie van Buitenlandse Zaken Alle soorten NAAT zijn toegestaan voor je terugkeer naar Nederland.

Zelftest bij thuiskomst

Het kan zijn dat je vlak voor vertrek of bij thuiskomst van je vakantie een zelftest op je deurmat vindt. Dinsdag 29 juni maakte demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid na het coronaoverleg van het kabinet bekend dat het demissionaire kabinet zelftests huis aan huis wil gaan verspreiden. Terugkerende vakantiegangers wordt dringend verzocht deze zelftest bij thuiskomst te doen. Of je naar het buitenland bent geweest of in Nederland bent gebleven maakt niet uit. Deze oproep geldt ook voor mensen die corona hebben gehad of gevaccineerd zijn, omdat zij het virus nog steeds kunnen verspreiden.

Eerder verschenen:

Ook interessant: