1001 vragen over op vakantie gaan in coronatijd

We helpen je op weg

De vakantie in 2020/2021 is een hele bijzondere. Wat is er allemaal mogelijk en waar moeten we ons aan houden in andere landen. En ook vragen die je normaal hebt bij een vakantie. We helpen je graag op weg! Hieronder staan de meest gestelde vragen van dit moment. Staat jouw vraag er niet bij? Stel je vraag dan aan Iris.

Per werkdag houden we in de ANWB Reiswijzer bij wat de status is van 20 populaire Europese vakantielanden en of je er al heen kan reizen.

 

Het verschilt per reisverzekeraar of zij dekking bieden bij de verschillende reisadviezen van het ministerie van buitenlandse zaken, code geel (Let op: veiligheidsrisico’s), code oranje (alleen noodzakelijke reizen) en code rood (niet reizen). Informeer van te voren bij jouw reisverzekeraar hoe het precies zit met de dekking. Wil je weten wat de ANWB Reis- en Annuleringsverzekering vergoedt in geval van corona? Lees hier wat wel en niet verzekerd is.

Het reisadvies is een het advies van de Nederlandse overheid. Als deze naar oranje of rood gaat, betekent dat een negatief reisadvies. Rood betekent ‘niet reizen’ naar het land en oranje is ‘alleen noodzakelijke reizen’. Heb je een pakketreis geboekt bij een reisorganisatie, dan heb je recht op hulp en bijstand. Dat kan repatriëring betekenen. Vaak worden kosten voor een aantal extra overnachtingen vergoed.

Is er sprake van een gekoppeld reisarrangement, dan kun je mogelijk ook recht hebben op hulp en bijstand.

Wanneer je losse reisdiensten (zoals vlucht of accommodatie) hebt geboekt, dan kun je niet terugvallen op een reisorganisatie. De kosten voor langer verblijf of repatriëring zijn voor eigen rekening. 

Voor kosten die onvoorzienbaar zijn en voor eigen rekening komen kan de reisverzekering uitkomst bieden. Er kunnen maximale vergoedingen in de voorwaarden zijn opgenomen. De verzekeringsvoorwaarden bepalen wat er wordt vergoed. Kijk deze na.

Neem bij wijziging van code geel naar code oranje of rood contact op met je reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij, reisverzekeraar en alarmcentrale om de mogelijkheden te bespreken. Ben je met de auto, dan kun je naar alle waarschijnlijkheid met de auto terug naar huis. Het kan zijn dat je een (doorreis)formulier bij je moet hebben. Dat was het geval in het voorjaar, toen veel landen ‘op slot’ gingen. Het formulier was toen te downloaden op de website van de rijksoverheid bij het betreffende reisadvies. Houd ook de ANWB Reiswijzer Europa in de gaten.

Wanneer je terugkeert vanuit een vakantieland, waarvan het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode oranje of rood heeft vanwege een hoog aantal Corona besmettingen in dat land, krijg je het dringende advies om in thuisquarantaine te gaan. Dit geldt ook als de kleurcode eerst geel of groen was en de code tijdens de vakantie gewijzigd is naar oranje of rood. Reis je met de auto door een oranje gebied, doe dit dan zoveel mogelijk zonder tussenstop. Je vindt de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken hier. Wat er precies van je verwacht wordt als je het advies krijgt om in quarantaine te gaan lees je hier.

Heb je een camping geboekt in het buitenland, dan kan het zijn dat de camping je graag wil ontvangen, maar dat je nog niet naar de camping mag reizen in verband met reisbeperkingen. Veel landen in Europa laten namelijk (nog) geen toeristische reizigers toe. Ook is nog niet duidelijk of er beperkingen worden opgelegd als je terug naar Nederland komt. Bespreek dit met de camping en vraag wat de mogelijkheden zijn nu je niet naar de camping kunt komen. Misschien kun je omboeken naar een naar een andere periode, of zijn er aangepaste annuleringsvoorwaarden. 
Je kunt altijd zelf annuleren, maar dan worden annuleringskosten in rekening gebracht. In dit geval is je accommodatie niet bereikbaar.  Dit kan vallen onder je annuleringsverzekering.  Vraag dit na voor je annuleert. 

Je kunt op vakantie. Je vakantieland is open voor toerisme. Houd wel rekening met de maatregelen ter plaatse. Ook in je vakantieland zullen de omstandigheden dit jaar anders zijn, net zoals dat in Nederland het geval is. In onze Reiswijzer Europa vind je welke regels er in je vakantieland gelden en wat je kunt verwachten bij bezoek aan bijvoorbeeld restaurants en musea, strand. 

Ga je toch liever niet op reis, dan kunt je zelf annuleren. Daar zijn over het algemeen wel kosten aan verbonden. Hoe dichter bij de dag van vertrek, des te hoger deze kosten zullen zijn.  

Heb je een pakketreis geboekt? Neem dan contact op met de reisorganisatie. De annuleringskosten vind je terug in de voorwaarden van de reisorganisatie. 

Heb je geen pakketreis geboekt, maar losse onderdelen, zoals accommodatie of vervoer, neem dan contact op met de verhuurder of vervoerder waarbij je hebt geboekt. De annuleringsvoorwaarden vind je terug in de voorwaarden die bij de geboekte onderdelen horen. 

Kijk voor je annuleert of er andere mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld omboeken. Neem daarvoor contact op met degene waar je de reis of vervoer hebt geboekt. 

Je kunt altijd zelf annuleren, maar dan worden er over het algemeen annuleringskosten in rekening gebracht.  Vraag bij je annuleringsverzekeraar of deze kosten gedekt zijn voordat je annuleert.
Heb je een pakketreis geboekt bij een Nederlandse reisorganisatie, dan zal de reisorganisatie bij een negatief reisadvies van het ministerie van BuZa, de reis waarschijnlijk verplaatsen, omboeken of een reisvoucher aanbieden. Neem hierover contact op met je reisorganisatie.

Heb je geen pakketreis geboekt, maar losse onderdelen, zoals accommodatie of vervoer, neem dan contact op met de verhuurder of vervoerder waarbij je hebt geboekt.  Leg de situatie uit en bespreek de mogelijkheden bijv. om de boeking te verplaatsen.  In sommige landen kun je aanspraak maken op een voucher.  Vraag dit na bij de ondernemer.

Het ministerie kan de reisadviezen elk moment aanpassen. Wordt de code voor je vakantieland geel, dan kan je reis doorgaan. Je kunt dan nog steeds zelf annuleren, maar dan zijn de annuleringskosten voor eigen rekening. Hou op reis wel rekening met de corona maatregelen in de landen waar je (door-) heen reist. Deze maatregelen vind je in onze Reiswijzer Europa

De ANWB Reiswijzer geeft geen reisadvies zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa).
Wij bieden de actuele stand van zaken over de regels en maatregelen over het Corona virus per land. 
De informatie komt tot stand in samenwerking met de zusterclubs van de ANWB, ANWB Alarmcentrale, ANWB Verkeersinformatie en ANWB vakantie experts. De ANWB Reiswijzer helpt reizigers de afweging te maken, of ze willen en of kunnen reizen. En hoe je voor te bereiden op de reis. 

De ANWB geeft een land vier kenmerken mee. Het land is “dicht” als je daar niet welkom bent.
Afhankelijk van de beperkende maatregelen krijgt het land de status “beperkt toegankelijk” of “grotendeels toegankelijk”. Zijn er geen beperkende maatregelen dan geeft de ANWB aan het land de status “open”.     

Op dit moment worden vouchers aangeboden als je geboekte reis door de reisorganisatie, vervoerder of accommodatieverstrekker wordt geannuleerd. Of dat in de herfstvakantie nog zo zal zijn is niet met zekerheid te zeggen. Blijven de omstandigheden nog langere tijd zoals ze nu zijn, dan is het zeker mogelijk dat er ook in de herfstvakantie nog vouchers worden aangeboden. Een voucher kun je gebruiken om een nieuwe reis te boeken.  Je bent in Nederland niet verplicht om een voucher te accepteren. Je kunt vragen om teruggave van de door jou betaalde som. 

Waar gaat je vraag over