1001 vragen over op vakantie gaan in coronatijd

We helpen je op weg

De vakantie in 2020/2021 is een hele bijzondere. Wat is er allemaal mogelijk en welke regels gelden in andere landen. We helpen je graag op weg. Hieronder staan de meest gestelde vragen van dit moment. Staat jouw vraag er niet bij? Stel je vraag dan aan Iris.

Momenteel geldt voor het  buitenland een oranje reisadvies en worden vakantiereizen naar het buitenland afgeraden. Dit laatste geldt in ieder geval tot eind maart 2021. Het is dus een onzekere tijd om nu een vakantie te boeken.

Als je nu een vakantie boekt, moet je er rekening mee houden dat de vakantie wel eens niet door kan gaan vanwege het geldende reisadvies of inreisbeperkingen, bijvoorbeeld omdat de vereiste coronatest positief is of dat je bij een coronatest bij aankomst positief blijkt te zijn. Je moet er ook rekening mee houden dat door de plaatselijke coronamaatregelen voorzieningen, zoals restaurants en cafés, bezienswaardigheden en skipistes e.d. gesloten kunnen zijn of beperkt toegankelijk. Check voor de coronamaatregelen per land de ANWB Reiswijzer.

Wil je toch een vakantie naar het buitenland boeken, lees dan eerst de algemene voorwaarden van de reisorganisatie en ga na wat hun annuleringsvoorwaarden zijn. Boek je geen pakketreis, maar vervoer en accommodatie apart, lees dan ook eerst de algemene voorwaarden. Zo weet je waar je aan toe bent, als je toch moet annuleren. 

Corona of niet, het is altijd verstandig om een annulerings- of reisverzekering af te sluiten. Maar ga,  voordat je een vakantie boekt, na of jouw annulerings- en reisverzekering dekking biedt in verband met corona. Check ook de dekking van jouw ziektekostenverzekering voor het geval je langer moet blijven of juist eerder naar huis moet.

Ga je met eigen vervoer, dan is er het risico dat pechhulp niet of beperkt mogelijk is.

Houd tevens rekening met eventuele thuisquarantaine na je vakantie.

Dat ligt er aan. Als je een pakketreis hebt geboekt, terwijl je vakantiebestemming een gebied/land is met code oranje of rood, dan is het afhankelijk van de algemene voorwaarden van de reisorganisatie of je kosteloos kunt annuleren. Dit geldt ook als je vervoer en accommodatie los van elkaar hebt geboekt.

De algemene regel is dat, wanneer de reisorganisatie annuleert, je in principe recht hebt op kosteloze annulering. Maar gezien de bijzondere tijden kunnen andere annuleringsvoorwaarden van toepassing zijn. Lees daarom voordat je boekt, de algemene voorwaarden goed door. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Annuleer je zelf, dan zal je annuleringskosten moeten betalen. De meeste reisorganisaties hebben een ‘staffel’, hoe langer je van te voren annuleert, hoe lager de annuleringskosten en dus hoe meer je terug krijgt van de betaalde reissom. Je kunt natuurlijk proberen om in plaats van te annuleren, de pakketreis om te boeken. Of de reisorganisator biedt je in plaats van terugbetaling in contanten een voucher aan. Die kan je later inwisselen voor een nieuwe vakantieboeking. 

Ook wanneer je twee aparte reisdiensten, bijvoorbeeld het vervoer of de accommodatie, los van elkaar hebt geboekt, heb je recht op geld terug als deze reisdienstverlener de overeenkomst annuleert. Maar annuleer je zelf en de reisdienst kan gewoon worden uitgevoerd, dan kan je in beginsel niet kosteloos annuleren. Maar misschien is het wel mogelijk om de boeking om te zetten naar een latere datum. Of krijg je een voucher aangeboden, die je later kunt inwisselen. Lees ook de algemene voorwaarden van deze reisdienstverleners door.

Als de reisdienstverlener (vervoerder of accommodatieverschaffer) annuleert, heb je recht op geld terug. Annuleer je zelf, dan zijn de annuleringskosten voor eigen rekening. Wanneer je een annuleringsverzekering hebt, dan kan je de kosten op die verzekering claimen. Maar lees de voorwaarden goed door. De meeste annuleringsverzekering bieden geen dekking tegen annulering wegens corona.

Wanneer je in een gebied bent waarvoor bij aankomst code geel gold, maar dat tijdens jouw verblijf naar code oranje gaat, dan zal de reisorganisator nagaan of je de vakantie kunt afmaken of dat je moet worden gerepatrieerd. Dit wisselt van geval tot geval. Wanneer moet worden gerepatrieerd, worden de niet-genoten vakantiedagen vergoed.

Heb je zelf direct het vervoer of accommodatie geboekt en voor jouw vakantiebestemming wordt code oranje afgegeven, dan zal je zelf moeten nagaan of je de vakantie kunt afmaken. Wanneer je besluit om toch eerder naar huis te gaan, dan zijn de kosten voor eigen rekening. Lees de polisvoorwaarden van jouw reis- en/of annuleringsverzekering door of de kosten van een eerder vertrek voor vergoeding in aanmerking komt.

Ja, je kunt financieel risico lopen. Annuleer je namelijk zelf de vakantie, nadat de annuleringstermijn is verstreken, dan ben je meestal het geld kwijt. Behalve als de reden waarom je annuleert, wordt vergoed door een annuleringsverzekering. Daarnaast loop je het risico om op de vakantiebestemming corona op te lopen. In dat geval zul je daar in quarantaine moeten en daar zijn vaak kosten aan verbonden, die meestal voor eigen rekening zijn. En wanneer je op de vakantiebestemming behandeld moet worden tegen het coronavirus, kun je een beroep doen op je ziektekostenverzekering of eventueel je reisverzekering, maar die dekken mogelijk niet alle kosten.” Lees goed de voorwaarden bij boeking. Kijk bijvoorbeeld of je de vakantie nog tot een bepaalde datum kosteloos en kunt annuleren.

Voordat je boekt is het belangrijk:

Wanneer je terugkeert vanuit een vakantieland, waarvan het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode oranje of rood heeft vanwege een hoog aantal coronabesmettingen in dat land, krijg je het dringende advies om in thuisquarantaine te gaan. Dit geldt ook als de kleurcode eerst geel of groen was en de code tijdens de vakantie gewijzigd is naar oranje of rood. Reis je met de auto door een oranje gebied, doe dit dan zoveel mogelijk zonder tussenstops. Je vindt de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken hier. Wat er precies van je verwacht wordt als je het advies krijgt om in quarantaine te gaan lees je hier.

Je kunt altijd zelf annuleren, maar dan worden er over het algemeen annuleringskosten in rekening gebracht. Vraag bij je annuleringsverzekeraar of deze kosten gedekt zijn voordat je annuleert.
Heb je een pakketreis geboekt bij een Nederlandse reisorganisatie, dan zal de reisorganisatie bij een negatief reisadvies van het ministerie van BuZa, de reis waarschijnlijk verplaatsen, omboeken of een reisvoucher aanbieden. Neem hierover contact op met je reisorganisatie.

Heb je geen pakketreis geboekt, maar losse onderdelen, zoals accommodatie of vervoer, neem dan contact op met de verhuurder of vervoerder waarbij je hebt geboekt. Leg de situatie uit en bespreek de mogelijkheden bijv. om de boeking te verplaatsen. In sommige landen kun je aanspraak maken op een voucher. Vraag dit na bij de ondernemer.

Het ministerie kan de reisadviezen elk moment aanpassen. Wordt de code voor je vakantieland geel, dan kan je reis doorgaan. Je kunt dan nog steeds zelf annuleren, maar dan zijn de annuleringskosten voor eigen rekening. Hou op reis wel rekening met de corona maatregelen in de landen waar je (door-) heen reist. Deze maatregelen vind je in onze Reiswijzer Europa

Per werkdag houden we in de ANWB Reiswijzer Europa bij wat de status van 11 populaire Europese bestemmingen is. Op deze pagina vind je in één oogopslag of een populaire herfst- of winterbestemming reizigers toestaat. Per land kun je doorklikken naar een gedetailleerd overzicht met de maatregelen die specifiek in dat land gelden op het gebied van vakantie.

Het verschilt per reisverzekeraar of zij dekking bieden bij de verschillende reisadviezen van het ministerie van buitenlandse zaken, code geel (Let op: veiligheidsrisico’s), code oranje (alleen noodzakelijke reizen) en code rood (niet reizen). Informeer van tevoren bij jouw reisverzekeraar hoe het precies zit met de dekking. Heb je een annuleringsverzekering, ga dan voordat je boekt na of de annuleringskosten gedekt zijn als je de reis moet annuleren wegens corona. Wil je weten wat de ANWB Reis- en Annuleringsverzekering vergoedt in geval van corona? Lees hier wat wel en niet verzekerd is.

Het reisadvies is een het advies van de Nederlandse overheid. Als deze naar oranje of rood gaat, betekent dat een negatief reisadvies. Rood betekent ‘niet reizen’ naar het land en oranje is ‘alleen noodzakelijke reizen’. Heb je een pakketreis geboekt bij een reisorganisatie, dan heb je recht op hulp en bijstand. Dat kan repatriëring betekenen. Vaak worden kosten voor een aantal extra overnachtingen vergoed.

Is er sprake van een gekoppeld reisarrangement, dan kun je mogelijk ook recht hebben op hulp en bijstand. Wanneer je losse reisdiensten (zoals vlucht of accommodatie) hebt geboekt, dan kun je niet terugvallen op een reisorganisatie. De kosten voor langer verblijf of repatriëring zijn voor eigen rekening. Voor kosten die onvoorzienbaar zijn en voor eigen rekening komen kan de reisverzekering uitkomst bieden. Er kunnen maximale vergoedingen in de voorwaarden zijn opgenomen. De verzekeringsvoorwaarden bepalen wat er wordt vergoed. Kijk deze na.

Neem bij wijziging van code geel naar code oranje of rood contact op met je reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij, reisverzekeraar en alarmcentrale om de mogelijkheden te bespreken. Ben je met de auto, dan kun je naar alle waarschijnlijkheid met de auto terug naar huis. 

Heb je een hotel geboekt in het buitenland, dan kan het zijn dat het hotel je graag wil ontvangen, maar dat je er niet heen mag reizen in verband met de geldende reisbeperkingen. Veel landen in Europa laten geen toeristische reizigers toe. Ook kan het betekenen dat je in quarantaine moet als je terug naar Nederland komt. Neem contact op met het hotel en vraag wat de mogelijkheden zijn nu je niet naar het hotel kunt komen. Misschien kun je omboeken naar een andere periode, of zijn er aangepaste annuleringsvoorwaarden. 
Je kunt altijd zelf annuleren, maar dan worden annuleringskosten in rekening gebracht. In dit geval is je accommodatie niet bereikbaar. Dit kan vallen onder je annuleringsverzekering. Vraag dit na bij je verzekeraar voordat je annuleert.

De ANWB Reiswijzer geeft geen reisadvies zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa).

Wij bieden de actuele stand van zaken over de regels en maatregelen over het coronavirus per land. De informatie komt tot stand in samenwerking met de zusterclubs van de ANWB, ANWB Alarmcentrale, ANWB Verkeersinformatie en ANWB Vakantie experts. De ANWB Reiswijzer helpt reizigers de afweging te maken, of ze willen en of kunnen reizen. En hoe je voor te bereiden op de reis. 

De ANWB geeft een land vier kenmerken mee. Het land is “dicht” als je daar niet welkom bent. Afhankelijk van de beperkende maatregelen krijgt het land de status “beperkt toegankelijk” of “grotendeels toegankelijk”. Zijn er geen beperkende maatregelen dan geeft de ANWB aan het land de status “open”.     

Wanneer je een voucher van een Nederlandse reisaanbieder hebt geaccepteerd, dan ben je daaraan gebonden. Je kunt pas 6 maanden na uitgiftedatum van de voucher je geld terugvragen. De reisaanbieder betaalt je dan zo snel mogelijk terug, maar niet later dan na 12 maanden minus een dag na uitgifte van de voucher.

Maak je geen gebruik van de voucher en vraag je je geld niet terug, dan moet de ondernemer uiterlijk 12 maanden minus een dag na uitgifte van de voucher het geld op je rekening terugstorten. Je hoeft er in dat geval dus niet om te vragen.Voor meer vragen over vouchers klik hier.

Ja. Landen waarvoor door het ministerie van Buitenlandse Zaken code geel is afgegeven, kunnen inreisbeperkingen hebben. Bijvoorbeeld dat je een negatieve COVID-test die niet ouder dan 48 of 72 uur is moet kunnen laten zien. Ook kan een land je bij aankomst testen op corona, zoals bijvoorbeeld Griekenland.

Als je voor vertrek een negatieve COVID-test moet laten doen en de uitslag is positief, dan word je niet toegelaten tot dat land. In dat geval moet je je vakantie annuleren en heb je geen recht op geld terug. Mogelijk dekt jouw annuleringsverzekering deze kosten. Ga dit na in de polisvoorwaarden.

Word je bij aankomst op het coronavirus getest en je blijkt positief, dan kan het zijn dat je in een door de betreffende overheid aangewezen hotel in quarantaine moet (10 of 14 dagen). Het is dan meestal niet mogelijk om eerder terug naar Nederland te gaan. Je loopt het risico dat je extra kosten voor de terugreis moet maken, bijvoorbeeld voor een nieuw vliegticket. Je loopt je vakantie dan mis en je hebt geen recht op geld terug.

Ook bestaat het risico dat het reisadvies van onze Rijksoverheid wijzigt als je ter plekke bent. Zie daarvoor de vraag: Je gaat naar een bestemming waar code geel geldt. Tijdens het verblijf wordt het code oranje of rood. Wat dan?

Waar gaat je vraag over