Vervoer in Nederland

Of je nu met je eigen auto gaat, een auto wil huren, of met het vliegtuig gaat, op deze pagina vind je alle praktische informatie over vervoer in Nederland. 

Autohuur

Verhuurlocaties

Huurauto boeken

 • De tarieven kunnen erg verschillen per seizoen en per aanbieder. Van tevoren boeken kan voordeliger zijn.
 • Bij Hertz krijgen ANWB-leden korting op de huurtarieven. Kijk voor de eisen die aan het rijbewijs worden gesteld op anwb.nl/ledenvoordeel.
 • Het is ook mogelijk all-inclusive een auto te huren via Sunny Cars op anwb.nl/vakantie/autohuur.

Voorwaarden

Rijbewijs

Leeftijd

 • De minimumleeftijd verschilt per verhuurbedrijf. Bij grotere verhuurbedrijven varieert de minimumleeftijd van 18 tot 25 jaar afhankelijk van het type auto.
 • Bestuurders die jonger zijn dan 25 jaar, moeten soms een jonge-bestuurderstoeslag betalen.
 • Houd er rekening mee dat er een maximumleeftijd van bijvoorbeeld 80 jaar kan gelden. 

Waarborg

 • Alleen met een creditcard (met pincode) op naam van de hoofdbestuurder kan een auto worden gehuurd. Contant geld wordt zelden als borgsom geaccepteerd.
 • Debetkaarten (pinpassen, bankpassen), prepaidkaarten, oplaadbare of virtuele creditcards of andere betaalkaarten waarop de nummers en letters niet zijn gestanst (voelbaar reliëf), worden gewoonlijk niet geaccepteerd.

Pechhulp

Veiligheid voorop

 • Stop op een veilige plek - Stop indien mogelijk in een pechhaven, in de berm of op de vluchtstrook zo ver mogelijk naar rechts (zorg wel voor ruimte om rechts uit te stappen). Draai je voorwielen richting berm of vangrail.
 • Zet je alarmlichten aan - Laat bij pech of een ongeval altijd je alarmlichten knipperen om overige verkeersdeelnemers te waarschuwen. 
 • Doe een veiligheidshesje aan - Doe, bij voorkeur voordat je de auto verlaat, een veiligheidshesje aan en laat ook alle inzittenden een veiligheidshesje aandoen. Dit is in Nederland niet verplicht, maar wordt geadviseerd.
 • Stap uit de auto - Stap voorzichtig uit, en laat ook alle passagiers uitstappen, aan de kant waar geen verkeer rijdt en zoek een veilige plek achter de vangrail of in de berm. Blijf nooit op de vluchtstrook staan en steek nooit een rijstrook van een snelweg over. Laat eventuele gewonden die de auto niet zelf kunnen verlaten, in de auto zitten. Vergeet niet je telefoon mee te nemen.
 • Plaats indien nodig een gevarendriehoek - Alleen als de alarmlichten niet werken en je auto een obstakel vormt dat door het naderende verkeer mogelijk niet op tijd wordt opgemerkt, moet je een gevarendriehoek plaatsen. Plaats deze driehoek op auto(snel)wegen ongeveer 100 m achter je auto en op andere wegen ongeveer 30 m achter je auto. Als de alarmlichten van je auto knipperen of je auto anderszins goed zichtbaar is en tijdig kan worden opgemerkt door het naderende verkeer, hoef je geen gevarendriehoek te plaatsen. Een motor (of ander tweewielig voertuig) hoef je niet te markeren met een gevarendriehoek.

Pech

 • Bel bij pech de ANWB Alarmcentrale op 088 269 28 88 - Je kunt ook de ANWB Wegenwacht Pechhulp app (anwb.nl/wegenwacht/app) gebruiken om bij pech hulp in te roepen. Ga voor meer informatie over pechhulp naar anwb.nl/wegenwacht/service/pechmelding
 • Let op: Bel het alarmnummer 112 bij acuut gevaar of als de auto met pech op een gevaarlijke plek staat.

Zelf repareren

 • Het is in Nederland niet verboden om je voertuig te repareren langs de weg. Het is echter zeer gevaarlijk om je auto te repareren op de vluchtstrook van een auto(snel)weg. Je wordt daarom geadviseerd de hulp van de ANWB Wegenwacht in te roepen. 

Slepen

 • Het is toegestaan een andere auto te slepen. Het slepen van een motor of een auto met een aanhanger erachter is verboden.
 • Passagiers moeten zo veel mogelijk in het trekkende voertuig plaatsnemen.
 • De afstand tussen het trekkende voertuig en het gesleepte voertuig moet kleiner zijn dan 5 meter. Het gebruik van een rode vlag in het midden is niet verplicht.
 • Zet de alarmlichten aan van beide auto's.
 • Verkeersborden die gelden voor aanhangers, gelden ook voor gesleepte voertuigen. Zo geldt het bord C10 (gesloten voor motorvoertuigen met aanhangwagen) ook voor een auto die een andere auto sleept. 

Ongeval

 • Bel het alarmnummer 112 - Bij een ongeval waarbij gewonden zijn gevallen of ernstige schade is ontstaan, moet je het alarmnummer 112 bellen. Als het gaat om een aanrijding waarbij geen gewonden zijn gevallen en geen ernstige schade is ontstaan, hoef je de politie niet te bellen en kun je de aanrijding zelf afhandelen.
 • Verlaat de plaats van het ongeval niet - Je mag de plaats van een ongeval nooit verlaten zonder eventuele gewonden te helpen en je gegevens uit te wisselen met de andere partij. Dit is strafbaar, zelfs bij een kleine aanrijding.
 • Verleen eerste hulp - Als je ziet dat iemand in ogenblikkelijk levensgevaar verkeert, ben je in Nederland verplicht die persoon te helpen voor zover je daartoe in staat bent en dat kunt doen zonder jezelf of anderen in gevaar te brengen. Als je zelf niet in staat bent hulp te verlenen, wordt in ieder geval van je verwacht dat je hulp regelt, dus dat je 112 belt of de hulp inroept van iemand die wel kan helpen.
 • Wissel gegevens uit - Alle betrokkenen bij een ongeval zijn verplicht hun persoonlijke gegevens en verzekeringsgegevens uit te wisselen. Schade kun je direct digitaal afhandelen via mobielschademelden.nl of door een Europees schadeformulier in te vullen. Ga voor meer informatie naar anwb.nl/juridisch-advies/aanrijding-en-dan.

Dieren

 • Bel het landelijk meldpunt 144 Red een dier als een dier bij een ongeval gewond is geraakt en verleen voor zover mogelijk eerste hulp. Je bent in Nederland verplicht een dier in nood te helpen. Je kunt ook een plaatselijke dierenambulance, een dierenarts of een dierenopvangcentrum bellen. 
 • Het is toegestaan een gewond beschermd inheems dier in je auto naar een dierenarts of opvangcentrum te vervoeren. Een gewonde ree of een gewond hert of wild zwijn mag je echter niet in je auto vervoeren. Bel in dat geval de politie. Die zorgt voor het transport door een aangewezen vervoerder. 

Locatie doorgeven

 • Geef binnen de bebouwde kom een straatnaam, de dichtstbijzijnde zijstraat en indien mogelijk een huisnummer door.
 • Geef buiten de bebouwde kom de gegevens van het dichtstbijzijnde hectometerpaaltje door. Langs veel wegen staan om de 100 m groene hectometerpaaltjes. Hierop zie je het wegnummer (bijvoorbeeld A3), het aantal kilometers en hectometers tot aan het begin van de weg (bijvoorbeeld 74,6) en vaak de rijbaanaanduiding, waarbij Li of Re staan voor linker- of rechterbaan kijkend in de richting waarin de nummering oploopt.
 • Gebruik je navigatiesysteem of je telefoon om zelf je locatie te bepalen en geef deze door.
 • Gebruik een app, zoals de ANWB Wegenwacht Pechhulp app (anwb.nl/wegenwacht/app), om je locatie automatisch door te geven.
 • In Nederland worden geen praatpalen meer gebruikt.

ANWB service

 • Met de Wegenwacht Europa Service ontvang je dag en nacht pechhulp in het Nederlands. Bekijk alle mogelijkheden voor pechhulp in het buitenland op anwb.nl/wegenwacht of bel voor informatie 088 269 22 22.
 • Bij pech kun je via de ANWB Wegenwacht Pechhulp app (anwb.nl/wegenwacht/app) hulp inroepen. Druk op de knop Pech melden en de rest wijst zich vanzelf. Download de ANWB Wegenwacht Pechhulp app voor Android of IOS.
 • Erg praktisch voor onderweg is de ANWB Vakantiehulp app. Vanuit het hoofdscherm van deze app kun je de ANWB Alarmcentrale en lokale noodnummers bellen. Daarnaast bevat de app belangrijke informatie per land en ook verkeersregels, een handige taalgids, verkeersinformatie, juridische tips en bestemmingsinformatie. Download de ANWB Vakantiehulp app voor Android of IOS.

Veerdiensten

Veerdiensten naar de waddeneilanden

route vaartijd rederij

Holwerd - Ameland

± 0.50 uur of ± 0.20 uur (sneldienst) Wagenborg

Lauwersoog - Schiermonnikoog

± 0.45 uur of ± 0.20 uur (sneldienst) Wagenborg

Harlingen - Terschelling

± 2 uur of ± 0.45 uur (sneldienst) Doeksen

Den Helder - Texel

± 0.20 uur Teso

Harlingen - Vlieland

± 1.30 uur Doeksen

Belangrijke overige veerdiensten

route vaartijd veerdienst rederij
Enkhuizen - Stavoren ± 1.20 uur (apr t/m okt) fiets- en voetveer V&O
Enkhuizen - Urk ± 1.30 uur (juli t/m aug) fiets- en voetveer De Zuiderzee
Rotterdam - Dordrecht afhankelijk van bestemming waterbus De Waterbus
Vlissingen - Breskens ± 0.25 uur fiets- en voetveer Westerschelde Ferry

Informatie en tickets

Routekaarten met veerdiensten

 • Speciaal voor ANWB-leden worden elk jaar actuele routekaarten uitgegeven waarop bovenstaande veerdiensten zijn ingetekend. De kaarten zijn gratis verkrijgbaar in de ANWB-winkels of via anwb.nl/webwinkel.

Vliegtuig

Belangrijke luchthavens

Nationale luchtvaartmaatschappij

Bijzonderheden

 • In geval van annulering, overboeking, vertraging of bagageproblemen kun je een beroep doen op de Europese Verordening 261/2004. Voor uitgebreide informatie en voorwaarden zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.

Meer praktische informatie over Nederland:

Adressen en telefoonnummers
Auto en verkeer
Douaneregels
Reisdocumenten
Betalen in Nederland
Tol
Nederlandse verkeersborden
Vervoer
Praktische info ter plaatse