Verkeersregels in Moldavië
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Sommige verkeersregels in Moldavië zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.
Op een kruising moet je voorrang verlenen aan bestuurders die van rechts komen, tenzij met verkeerstekens anders wordt aangegeven.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,3 promille.
Als je een rotonde wilt oprijden, moet je voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden, als dit wordt aangegeven met verkeerstekens, zoals haaientanden en voorrangsborden. Als er geen verkeerstekens aanwezig zijn op de rotonde, heeft verkeer van rechts voorrang.
Let goed op de verkeerstekens, rij voorzichtig en neem geen voorrang.
Rijdende trams moeten rechts worden ingehaald, tenzij er rechts onvoldoende ruimte is. Op eenrichtingswegen mag de tram ook links ingehaald worden.
Bestuurders mogen bij een rood verkeerslicht rechtsaf slaan als zich naast het rode licht een zwart bord bevindt met daarom een groene naar rechts wijzende pijl. Bestuurders moeten echter het verkeer dat groen licht heeft, voor laten gaan.
Het geven van geluidssignalen is toegestaan als er direct gevaar voor een aanrijding bestaat. Buiten de bebouwde kom mogen bestuurders ook een geluidssignaal geven als teken als ze willen inhalen.
In de winterperiode van 1 november tot en met 31 maart is dimlicht of dagrijlicht (ook led) overdag verplicht. Buiten de winterperiode zijn automobilisten net als in Nederland overdag alleen bij slecht zicht verplicht om licht te voeren.
Let op: In tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet dimlicht worden gevoerd.
Als automobilist moet je fietsers, bromfietsers en motoren als volgt veilig inhalen:
Als je inhaalt met een snelheid van meer dan 50 km/h, moet je de (onderbroken) middellijn van de weg overschrijden met ten minste de helft van de breedte van je auto.
Het is bestuurders van gemotoriseerde voertuigen verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Handsfree bellen mag wel.
Kinderen onder de 12 jaar mogen niet voorin zitten, maar moeten op de achterbank in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zitverhoger worden vervoerd.
Bij het vervoer van een huisdier kun je het beste uitgaan van artikel 5 in de Nederlandse Wegenverkeerswet (WVW 1994). Volgens dit artikel moet een huisdier zodanig vervoerd worden dat dit niet tot gevaarlijke situaties of verkeershinder kan leiden. Lees hier meer informatie over hoe je jouw huisdier zo veilig mogelijk vervoert in de auto.
In Moldavië ben je verplicht op winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden. Deze winterbandenplicht geldt ook voor Nederlandse auto's en campers. Winterse omstandigheden zijn onder andere sneeuwval, ijzel of gladheid op de weg door vorst. Banden met het keurmerk M+S (MS, M&S) worden als winterband beschouwd. De winterbanden moeten worden gemonteerd op alle wielen. Voor auto's van meer dan 3500 kg is het rijden op winterbanden in de winterperiode verplicht ongeacht de weersomstandigheden.
De ANWB adviseert je in de winter een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken die is voorzien van de aanduiding M+S en het sneeuwvloksymbool (3PMSF). Voor het rijden in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met een sneeuwvloksymbool vaak onvoldoende grip en veiligheid. Meer informatie op anwb.nl/winterbanden.
Sneeuwkettingen
Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan in de winterperiode. Het wordt zeer aangeraden om bij winters weer sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. Voor auto's van meer dan 3500 kg is het meenemen van sneeuwkettingen in de winterperiode verplicht.
Spijkerbanden
Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan van begin oktober tot eind februari en ook buiten deze periode op met ijs en sneeuw bedekte wegen.
Meer informatie over sneeuwkettingen en sneeuwsokken op anwb.nl.
Let op: Een eventuele fietsendrager achterop wordt meegerekend in de lengte.
De hierna vermelde verkeersregels voor een fiets gelden ook voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h en een vermogen van maximaal 500 watt.
Je hoeft geen fietshelm op als je op wegen rijdt met een maximumsnelheid die niet hoger is dan 50 km/h. Op wegen waar een hogere maximumsnelheid geldt dan 50 km/h moet je een fietshelm dragen.
Het is op de fiets verboden om een hoofdtelefoon of oortjes te dragen.
In het donker en overdag bij slecht zicht zijn fietsers verplicht een reflecterend veiligheidsvest of andere reflecterende kleding te dragen.
Je mag geen passagiers vervoeren. Alleen kinderen jonger dan 7 jaar mogen in een geschikt kinderzitje worden vervoerd.
Kleine kinderen op een kinderfiets mogen op stoepen en wandelpaden fietsen onder begeleiding van een volwassene. Alleen kinderen van 14 jaar of ouder mogen op de openbare weg fietsen.
Een fiets moet aan de voorzijde een witte reflector hebben, aan de achterzijde een rode en aan de zijkant een oranje. Ook moet de fiets zijn voorzien van goed werkende remmen en een bel.
Je mag een aanhanger met één as aan de fiets koppelen.
Als een fietser zichtbaar onder invloed is en de fiets niet meer goed kan besturen, kan een boete worden gegeven.
Je mag geen telefoon vasthouden tijdens het fietsen.
Waar fietspaden zijn, moeten ze ook gebruikt worden. Waar fietspaden ontbreken, moet zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg gereden worden.
Je mag niet naast elkaar rijden.
Fietsers mogen op wegen met meerdere rijstroken per rijrichting niet linksaf slaan of omkeren.
De Nederlandse verkeersregels vind je hier.
Ga je met de auto naar Moldavië, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.
Verplicht:
ANWB Advies: De bestuurder en passagiers moeten een veiligheidsvest dragen als ze bij pech of een ongeval het voertuig verlaten. In Europa moet een veiligheidsvest voldoen aan de norm EN 20471:2013 (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen). De brandblusser moet je op een goed bereikbare plek bewaren en goed vastzetten. Let bij het huren van een huurauto altijd of de verplichte uitrusting aanwezig is.
De beste route naar Moldavië loopt via Duitsland, Polen en Oekraïne. Een alternatieve route is via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Roemenië. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto.
Verplicht in Duitsland Verplicht in Oostenrijk Verplicht in Hongarije Verplicht in Roemenië
Let op: Zowel de bestuurder als een eventuele passagier is verplicht een reflecterend veiligheidsvest te dragen bij pech of een ongeval. Motorrijders met zijspan moeten ook een gevarendriehoek en een verbanddoos bij zich hebben.
De beste route naar Moldavië loopt via Duitsland, Polen en Oekraïne. Een alternatieve route is via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Roemenië. Check hier welke items daar verplicht zijn op de motor.
Verplicht in Duitsland Verplicht in Oostenrijk Verplicht in Hongarije Verplicht in Roemenië
Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.
Auto <3500 kg
Auto <3500 kg met aanhangwagen/caravan
Auto <3500 kg met aanhangwagen/caravan
Voor beginnende bestuurders die minder dan 2 jaar een rijbewijs hebben, geldt een maximumsnelheid van 70 km/h.
De maximumsnelheid op autowegen kan ook lager zijn. Dit wordt door middel van borden of op het wegdek aangegeven.
De maximumsnelheid rond scholen en ziekenhuizen en in historische binnensteden is 30 km/h. In woonwijken ligt het maximum op 20 km/h.
Bij zware regenval of mist of als de wegen bedekt zijn met sneeuw, hagel of ijs, is de maximumsnelheid voor wegen buiten de bebouwde kom tenminste 20 km/h lager.
Boetes kunnen ter plekke geïnd worden. De hoogte van het boetebedrag wordt vastgesteld aan de hand van een rekeneenheid. Eén rekeneenheid is ongeveer MDL 50.
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen.
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen.
Snelheidsovertreding
Door rood licht rijden
Niet verlenen van voorrang
Parkeerovertreding
Rijden zonder veiligheidsgordel
Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden
Rijden onder invloed
Afhankelijk van het promillage: vanaf MDL 7.500 en mogelijk een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van minimaal 2 jaar.
Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.