Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Petra in Jordanië

Een wereldwonder op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Jordanië is misschien wel het meest bekend om de stad Petra. De stad werd in 1985 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is uiteraard niet voor niets. De stad ligt in een kloof en werd, met de hand, voor een groot gedeelte uit rotsen gehakt.  Door de roze gloed van de rotsen hier wordt Petra ook wel de ‘roze stad’ genoemd. Bij elke rondreis door Jordanië staat deze indrukwekkende stad op het programma.

Petra in Jordanië - een uitgehakte stad

Petra telde op haar hoogtepunt ruim 60.000 inwoners. Door de strategische ligging op de handelswegen tussen Arabië, China, India en Egypte werd deze uitgehakte stad bijzonder rijk, vooral door de handel in wierook. Mede daarom had de stad voldoende middelen om de gigantische rotswoningen uit te hakken.

Toen de stad in de zesde eeuw werd belegerd en ook nog eens getroffen werd door een verwoestende aardbeving, verlieten de bewoners de stad en was het gedaan met de hoogtijdagen van de Jordaanse stad Petra. Pas in de 19e eeuw werd de stad herontdekt. Toen de stad in 1929 werd opgegraven kwam het westerse toerisme bijzonder snel op gang. Om de stad te beschermen tegen deze massale stroom reizigers worden er vandaag de dag nog maar maximaal 1500 toeristen tot de stad toegelaten. Wees je er dus bewust van dat je vroeg op pad gaat! Anders sta je wellicht voor de spreekwoordelijke dichte deur.

Bezienswaardigheden Petra

Petra is een prachtige stad met diverse bezienswaardigheden. Hieronder hebben we de zes monumenten op een rijtje gezet die je niet mag missen. Maar er is meer! Om het maximale uit je bezoek aan Petra te halen, raden we je aan om een reisgids mee te nemen als je gaat rondreizen door Jordanië en Petra. Je reisgids kun je natuurlijk bestellen in de ANWB webshop.

 

Schatkamer van de Farao (Al Khazneh) 

De meest bekende is de Schatkamer van de Farao (Al Khazneh) met het beroemde voorportaal met Korintische zuilen. Het is dé blikvanger van Petra en is maar liefst 40 meter hoog. De bouw ervan duurde, in tegenstelling tot wat je zou denken als je ervoor staat, slechts enkele maanden.  Heel lang dacht men dat het gebouw gebruikt werd als tempel, maar onlangs werd ontdekt dat het een heuse schatkamer is. Er zijn vier graven ontdekt, vermoedelijk van één familie.  Archeologen denken dat het gaat om de familie van koning Areta IV.

Klein Petra of de Siq-al-Berid

Een kilometers lang slingerpad leidt je naar het prachtige Petra. De hoofdingang van de stad wordt gevormd door het zogenoemde Klein Petra of de Siq-al-Berid: Een heel smalle kloof tussen de bergwanden van soms slechts 350 meter breed. De hoogte varieert van 91 tot ongeveer 182 meter. Je weet niet wat je ziet! Deze kloof is, in tegenstelling tot andere kloven, natuurlijk gevormd door kleine aardverschuivingen (en dus niet door water).

De Zuilenweg

De hoofdweg van Petra wordt omarmd door een prachtige rij aan roze gekleurde zuilen. Hoewel een deel al opgegraven is, wordt er in dit gebied nog altijd veel onderzoek gedaan naar wat er nog verstopt ligt onder de grond. Zo stonden langs deze weg waarschijnlijk de belangrijkste openbare gebouwen zoals paleizen, tempels en badhuizen. Doordat er een groot gedeelte verwoest is, is dit voorlopig echter gissen…

Het Amfitheater

In de helling van Petra werd dit indrukwekkende amfitheater uitgehakt. De Grieken bouwden dit theater initieel voor 3000 man, de Romeinen hebben het later uitgebreid naar ruim 80.000 toeschouwers.

Het Klooster El Deir

Hoewel de naam iets anders zegt, is El Deir hoogstwaarschijnlijk een tempel geweest. Het is het best bewaard gebleven monument in Petra. De tempel is een must-see vanwege de prachtige ligging, even ten noordwesten van het stadscentrum. Het monument is extra bijzonder door de bouwstijl: rechte en kromme lijnen lopen dwars door elkaar heen, een rond gebouw met koepel trekt gegarandeerd je aandacht.

Grote Tempel

Hoewel we inmiddels heel veel weten over de historische stad Petra in Jordanië, is de Grote Tempel nog altijd een groot mysterie. Er is weinig van bewaard gebleven. Wel weten we dat dit gebouw onderscheidend was van de rest in Petra, onder andere omdat dit gebouw niet werd uitgehakt, zoals de Schatkamer van de Farao. De tempel was, net als Het Klooster, een bijzondere mix aan bouwstijlen.

Bekijk ook:

Rondreis Jordanië

Rondreizen Jordanië boeken bij ANWB

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Jordanië met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB. Benieuwd naar ons aanbod?

 

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.