7 tips voor Hawaï

Zwem in het donker met een reuzenmanta, drink bier in een koel bergdorp en wacht op Tarzan bij de waterval. Iris Hannema neemt ons mee naar The Big Island, Hawaï.

1. Oerwoudexplosie

Je ziet de enorme waterval al vanaf de parkeerplaats. Het wandelpad loopt door een oerwoudexplosie van alle mogelijke kleuren groen en overal bloeien hibiscusbloemen (de officiële bloem van de staat Hawaï). Ik waande me in Jungle Boek en met het geluid van het kletterende water op de achtergrond, is het wachten op Tarzan.

Meer informatie

Kahuna Falls, in het Akaka Falls State Park.
hawaiistateparks

2. Hippies overal

Al decennialang is Hawaï de droombestemming van hippies van over de hele wereld. En nog altijd heeft Hawaï’s Big Island een bonte verzameling aan hippiecommunes. In de stad Hilo komt dat alles samen: organisch, biologisch, holistisch, ecologisch, apart, vreemd en een beetje raar. Ik neem de fris uitziende liftende hippies graag mee in mijn huurauto, een enerverend gesprek gegarandeerd! ‘Geef een Hawaï-hippie eens een lift met je huurauto: goed gesprek gegarandeerd!’

3. Kaboem!

In het Hawai’i Volcanoes National Park zijn maar liefst twee actieve vulkanen en ik zeg het maar meteen: het beste uitzicht, recht de krater in, op de vloedgolven van lava, heb je vanuit een helikopter (reken op zo’n 200 euro per persoon). Voor wie niet vliegen wil, niet getreurd: ook de wandelingen en autoroutes zijn spectaculair. nps (er is ook een app beschikbaar, zoek op Hawai’i Volcanoes National Park iApp.)

4. Snorkelen 2.0

Heel bijzonder: in het donker snorkelen (of duiken) met reuzenmanta’s. Het is een beetje een circus, compleet met hordes toeristen en grote schijnwerpers
waar de beesten op af komen, maar zodra je ze ziet, ben je overstag. De reuzenmantas vliegen als vogels door het water, hebben vinnen als vleugels en een enorme mond (geen nood, ze eten alleen plankton).

Meer informatie

mantapacific

5. Sterren kijken

De Maunakea is de hoogste vulkaan ter wereld, tenminste, als je meet vanaf de voet, gelegen op de bodem van de oceaan: iets meer dan 10 kilometer. Het ‘stukje’ dat boven het wateroppervlakte uitsteekt, ligt op 2800 meter en met de auto kun je helemaal naar boven rijden. Hier op de top van Maunakea staarde ik ’s avonds naar ons sterrenstelsel en wat je door de telescopen ziet, is een openluchtmuseum van planeten, vallende sterren en Melkwegen. Kippenvel!

Meer informatie

ifa

6. Uren rondtoeren

Big Island is echt groot (twee keer zo groot als alle andere eilanden van Hawaï bij elkaar) en dankzij de actieve vulkanen wordt het ook almaar groter. Wat je hier dus kunt (en op de andere eilanden niet) is lekker lang met de auto toeren. Je rijdt door landschappen van vulkanen, de aarde lavazwart, met als fotowaardig contrast het springerige gele riet, de groene berghellingen, beeldschone stranden en de oceaanpanorama’s.

7. Biertje?

Eén man met een enorme passie voor bier leert het vak en begint te brouwen. Hij heeft talent, wordt meesterbrouwer en begint zijn eigen eilandbrouwerij, Big Island Brewhaus. In Waimea heeft Thomas Kerns zijn brewhaus (je kunt er ook eten en slapen).

Meer informatie

bigislandbrewhaus

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

7 tips voor wereldstad Tokio