De leukste tips voor Bordeaux

Bordeaux is shopping- wijn- én havenstad in één en met de TGV ben je er groen en in no-time. Begin jaren negentig was de stad nog een sleeping beauty, maar dankzij grootscheepse renovaties ontwaken hier 17e-eeuwse theaters, poorten, kathedralen en pleinen. Wij geven je een aantal niet te missen activiteiten in ‘Port de la Lune’, bij dag en bij nacht.

Bordeaux bij dag

Het grootste plein van Bordeaux is Esplanade des Quinconces. Naast het monument Girondes met de steigerende paarden, bevindt zich hier ook de belangrijkste stop van de ultramoderne lightrailtram. Hier kan je overstappen op veel verschillende lijnen en met een dagkaart heel Bordeaux verkennen. Aan de rand van het plein bevindt zich het Café Nulle part Ailleurs. Al is het café zelf niet zo heel bijzonder, de eigenaren des te meer: oud-voetballers Zidane en Dugarry zwaaien hier de scepter.

Bordeaux Place des Quinconces (Foto: Van Beets)

Waarschijnlijk kom je op winkelgebied in de Gouden Driehoek (Allés de Tourny, Cours de l’Intendance en Cours George Clemenceau) niets tekort, maar voor wie even van de grote straten afwijkt liggen er leuke passages verborgen. Zo is er tussen het Cours Mably en de Cours L’Intendance de Passage Sarget. Een sfeervolle winkelgang met hoedenwinkel ‘La boite à chapeaux.

We blijven nog even in de Gouden Driehoek: elke woensdag is er voor het winkelcentrum Marche des Grands Hommes een boekenmarkt.

De meeste kerken zijn op maandagochtend gesloten. Een leuke manier om tijdens je bezoek de verschillende grote kathedralen aan te doen, is door de gouden plaketten met een afbeelding van de Sint Jakobsschelp te volgen. Deze markeren de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Rondreis Europa - Bordeaux St Andre kathedraal (Foto: Van Beets)

Musea zat in Bordeaux om mooie dingen te zien, maar even iets anders zijn de wisselende exposities in een ruimte aan Cours Mably of de fototentoonstelling aan de hekken van het Jardin Public. Deze laatste tentoonstelling illustreert de meest recente musicals van Beethoven, Straus en Verdi uitgevoerd door het Opera National van Bordeaux in het Grand Theâtre. Elk jaar wisselt het thema van de tentoongestelde foto’s.

Ook de Jardin Public met haar botanische tuinen is een bezoek waard.

Rondreis Europa - Bordeaux Jardin Public (Foto: Van Beets)

Bordeaux bij nacht

Aanschouw in alle rust de Bordelais die zich op de kades (‘les quais’) in het zweet werken met hardlopen, skaten of hockeyen. Tuur in de verte naar de Pont du Pierre die met zijn verlichte bogen het mooie, oude Bordeaux met de mindere fraaie wijk La Bastide aan de overkant verbindt. Een reden om La Bastide tóch met een bezoekje te vereren: het uitzicht op de skyline van Bordeaux.

Bezoek het Maison du Vin en de Bar à Vin die vlak naast elkaar tegenover het toeristenbureau liggen. In een heel relaxte sfeer (veel ruimte, veel wit, veel wijn) kan je hier rustig bijkomen van een lange dag Bordeaux.

Rondreis Europa - Bordeaux Maison de vin (Foto: Van Beets)

Beklim de Porte Cailhau als de grootste drukte voorbij is. Van juni tot september is de toren open voor publiek en biedt de bezoeker een panoramisch uitzicht over de stad.

Houd de wijnbeschaving van de Bordelais in ere door op een terrasje neer te strijken op het Place du Parlement, Place St Pierre of een van de straatjes ertussen.

Per TGV van Parijs naar Bordeaux

Rondreis Europa - Bordeaux Trein (Foto: Van Beets)

Koop op het eerste traject een kaartje voor de metro van Parijs in het barrijtuig . Treuzel niet bij overstap, van Paris Nord naar Paris Montparnasse begeef je je zeker een half uur lopend in de ondergrondse gangen van Parijs. Neem metro M4 die je in een minuut of twintig naar Montparnasse brengt.

Let op het perronnummer dat twintig minuten voor vertrek op de borden verschijnt. Het kan zijn dat je coupé zich ver achterin de trein bevindt en je zo’n tien minuten over het perron moet lopen. Geen aanrader voor mensen die slecht ter been zijn.

Zelf naar Bordeaux?

Bordeaux ligt in voormalig Aquitaine. Ga je in deze regio op vakantie of reis je vanuit Parijs naar het zuiden, combineer je vakantie dan met een bezoekje aan deze fantastische stad! Of ga er gewoon lekker een paar dagen tussenuit en kies voor een stedentrip naar Bordeaux. Hoe dan ook: Bordeaux boek je bij de ANWB en haar reisdochters.

Misschien vind je dit ook interessant:

Overzicht ANWB Reisverhalen over Frankrijk