Bezienswaardigheden in de Bourgogne

In Bourgogne stikt het van de domeinen die geweldige wijnen maken. Maar behalve culinair valt er ook qua cultuur veel te genieten. Bourgogne heeft prachtige kunststeden en beschikt over ontelbaar mooie kastelen en gerestaureerde kloosters. Kortom, de ideale vakantiebestemming voor de levensgenieters onder ons.

Terug in de geschiedenis

Zelfs als je hard op weg bent naar het Franse zuiden, is het de moeite waard even bij Beaune te stoppen, een typisch Frans wijndorp waar je de plaatselijke toppers én sfeer kunt proeven. Vlak bij de snelweg is het themapark Archéodrôme de Bourgogne. Een leuke combinatie van attractiepark en dierentuin is Touroparc bij Romaneche-Thorins. Dit is de tweede dierentuin van Frankrijk! Er zijn meer dierentuinen, waaronder het boerderijdierenpark van St-Christophe-en-Brionnais en het hertenpark van Quarré-les-Tombes.

Kloostercomplexen

Kastelen, kerken, kloosters, belangrijke wijndomeinen, uitzichtpunten en rijke musea; in de Bourgondië is meer dan genoeg te zien. Opvallend zijn de grote kloostercomplexen, met als toppers die van Fontenay en Pontigny. De meeste bezienswaardigheden vind je aan weerszijden van de snelweg A6. Wijnkenners komen naar Bourgondië voor bezienswaardigheden zoals de Clos de Vougeot of het Hôtel-Dieu van Beaune. Liefhebber van grote kastelen? Tanlay, Ancy-le-Franc en Cormatin laten zien hoe rijk de Bourgondische adel was.

De leukste dorpen en steden

Genoeg mooie dorpjes en steden in Bourgogne. Hier maken ze zelfs van daken nog kleurige 'kunstwerken', zoals in Noyers-sur-Serein. Veel dorpen groeperen hun huizen rond de plaatselijke kerk. Zo ontstaat er een intiem sfeertje. In het noordoosten zijn eerder langgerekte straatdorpen te vinden. Al rondreizend kom je ook terecht in mooi ogende vestingstadjes zoals Semur-en-Auxois. De steden doen vaak sierlijk aan. Dijon maar ook Beaune, Auxerre, Autun en Tournus zijn daar elegante voorbeelden van.

Eten en drinken: de allerbeste Franse keuken

Bourgondisch tafelen is top. Er zijn veel restaurants waarvan meerdere tot de landelijke top behoren. Door de geografische ligging heeft Bourgondië veel te bieden: de beste rundvleessoorten (Charolais), heerlijke maïskip (Bresse), wild, paddestoelen uit de Morvan, geweldige wijnen (vaak in de sauzen te proeven), riviervis en slakken. De wijngaardslak wordt á la bourguignonne smakelijk bereid. Dijon levert bijna heel Frankrijk mosterd. De wijnen kunnen wel prijzig zijn. Iets goedkopere wijnen worden in het zuiden van Bourgondië gemaakt. Zelfs het aperitief komt van Bourgondische grond: de crème de cassis.

Kunst en cultuur

Deze streek is bijzonder geschikt om kunst en cultuur te proeven. Bourgogne was in de late Middeleeuwen een wereldrijk. Veel kastelen zijn daar nog het bewijs van. In de musea van Dijon zie je de kunstschatten van het Bourgondische Hof. Bourgogne zette zich al eerder op de 'kunstkaart'. Rond het jaar 1000 begon een enorme opleving van kloosters. Eerst van de benedictijnen (Cluny), daarna van de cisterciënzer kloosterorde. Nog verder terug in de tijd  hebben de Romeinen hun stempel op dit gebied gedrukt. Hier zijn veel restanten van terug te vinden. Bijvoorbeeld het Romeinse theater in Autun.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Frankrijk
Milieuzones: alles wat je moet weten
Leuke tips voor een vakantie naar Frankrijk