Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden van Kopenhagen

De Deense hoofdstad Kopenhagen zit vol kleur: van de creatieve Vrijstad Christiania, de kunstgaleries in Vesterbro tot de kleurige huizen aan de kade van Nyhavn. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Kopenhagen op een rij.

Wat te doen in Kopenhagen?

Slechts 1,5 uur vliegen vanaf Nederland ligt de Deense hoofdstad Kopenhagen. De mensen in deze sfeervolle stad leven met en aan het water. Op sommige plekken heeft de stad zelfs iets weg van Nederlandse steden. Kopenhagen is compact, historisch en ultramodern tegelijk. De kleurrijke koopmanshuizen van Nyhavn en het beeld van de Kleine Zeemeermin zijn bekende visitekaartjes voor de stad. Ga op zoek naar Deense gezelligheid – oftewel hygge – in een hippe koffiebar in de wijk Vesterbro, tijdens een picknick in de kasteeltuinen van Slot Rosenborg en tussen de foodtrucks op Refshaleøen. Verken Kopenhagen met de twaalf leukste bezienswaardigheden.

1. Sterren kijken in de Ronde Toren

De Ronde Toren (Rundetårn), middenin het centrum van Kopenhagen, is Europa’s oudst werkende observatorium. De toren werd in de 17e eeuw gebouwd onder toezicht van koning Christian IV als astronomisch onderzoekscentrum voor de Universiteit van Kopenhagen. Nog steeds vinden amateurastrologen hun weg naar boven om de sterrenhemel te bestuderen.

Wandel (7,5 keer) al draaiend door de toren heen naar de 34,8 meter hoge top. Niet over treden, maar door een traploze gang die in spiraalvorm naar boven loopt. Onderweg doorkruis je de bibliotheekzaal, waar met regelmaat kunsttentoonstellingen en concerten plaatsvinden. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over de stad, met in de verte de Sontbrug die Kopenhagen met Malmö verbindt.

2. Nyhavn: kleurrijke koopmanskade

De kleurrijke koopmanshuizen van Nyhavn vormen het visitekaartje voor Kopenhagen. In de 17e eeuw was Nyhavn de plek waar luidruchtige zeemannen hun vertier zochten. Vandaag de dag herinneren enkel de dobberende zeilschepen en kajuiten nog aan deze tijd. Strijk neer bij een van de uiteenlopende horecagelegenheden met een ‘koude aan de kade’.

Een van de bekendste bewoners van Nyhavn was Hans Christian Andersen. De sprookjesschrijver bracht een groot deel van zijn leven door in drie verschillende huizen aan de haven. Bezoek nummer 20 waar de auteur De prinses op de Erwt en De Tondeldoos schreef en nummer 67 waar hij 20 jaar woonde. Sluit af bij nummer 18, de plek waar Andersen zijn laatste levensjaren doorbracht.

3. Tivoli: familievertier in het oudste pretpark ter wereld

Tivoli mag zich sinds de opening in 1843 een van de oudste pretparken ter wereld noemen, maar is nog steeds springlevend. Het pretpark bevindt zich op een prominente plek in de stad, recht tegenover het centraal station en biedt iedere generatie een heerlijk dagje uit. Van nostalgische attracties zoals de houten achtbaan uit 1914 tot klassiek kermisvermaak als gokautomaten, botsauto’s en draaimolens.

De grote hoeveelheid bomen, bloemen en lichtjes geven het park tijdens elk seizoen net een beetje extra charme. Let op: je bezoekt Tivoli met een los entreeticket. Voor de attracties zijn losse kaartjes nodig. Bepaal dus zelf hoeveel je uitgeeft.

4. Koffie en kunst in Vesterbro

Kopenhagen heeft een woeste aantrekkingskracht op ‘hipsters en yuppen’. Of eigenlijk op iedereen die gek is op alternatieve cafés en vintage zaakjes. De wijk Vesterbro, vlak achter Tivoli, is daar een goed voorbeeld van. In het verleden was het de rosse buurt, maar door de jaren heen is de wijk getransformeerd tot de creatieve ruggengraat van Kopenhagen.

Istedgade vormt de hoofdstraat van Vesterbro en loopt van het Centraal Station tot Enghave. Werp hier een blik in een van de vele galeries, waar gevestigde maar ook opkomende kunstenaars een plekje hebben bemachtigd. Stop bij een koffiebar rondom de groene Sønder Boulevard en sluit de dag af in het Meatpacking District (Kødbyen) met een bezoek aan een bierbrouwerij.

5. De Kleine Zeemeermin: rotsvast stadssymbool

Met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar, is de Kleine Zeemeermin de rots in de branding van de Denen. Wie van plan is door het oude havendistrict van Nyhavn te wandelen, kan niet om een bezoek aan ‘Lille Havfrue’ heen. Als er tenminste geen menigte omheen staat die het beeld blokkeert: het beeld is slechts 1,25 meter hoog.

Sinds 1913 kijkt de meest gefotografeerde vrouw van Denemarken dromerig uit over de zee. Het beeld werd gemaakt in opdracht van Carl Jacobsen (van brouwerij Carlsberg). Na zijn bezoek aan het Koninklijk Deens Ballet was hij zo onder de indruk was van de schone uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen, dat hij besloot het beeld aan de stad te schenken.

6. Strøget: de ‘Champs-Elysées van Kopenhagen’

Winkelen en flaneren doe je rondom Strøget. Geen specifieke straat, maar het gebied tussen Rådhuspladsen en Kongens Nytorv. Over een lengte van 1 kilometer vind je een aaneenschakeling van zowel internationale winkelketens als authentieke boetieks en designwinkels. Duik voor goedkopere alternatieven ook eens een zijstraatje in. Bijvoorbeeld om tweedehands Deens design op de kop te tikken.

Strøget wordt onderbroken door Gammeltorv, het oudste plein van Kopenhagen en de ideale stop om je tassen te tellen op een terras. Kijk hoe mensen en muzikanten elkaar kruisen en geniet van Deense hygge (gezelligheid): met een goede kop koffie en traditioneel smörrebröd, oftewel belegd roggebrood.

7. Deense kroonjuwelen in Slot Rosenborg

Het 400 jaar oude Slot Rosenborg, in het stadspark Østre Anlæg, is het oorspronkelijke zomerverblijf van koning Christian IV. Sinds 1838 is het in renaissancestijl opgetrokken paleis opengesteld voor publiek. Bezoek de vertrekken van de voormalige, koninklijke bewoners en daal af naar de kelder voor een blik op de Deense kroonjuwelen. De zittende koningin draagt de overdadig versierde juwelen slechts een paar keer per jaar bij bijzondere gelegenheden en mag de landsgrenzen hiermee niet verlaten.

Slot Rosenborg grenst aan Kongens Have, de oudste koninklijke tuinen van Denemarken. Wandel over de slotgracht, langs de rozentuin en het standbeeld van Hans Christian Andersen. In de zomermaanden speelt het marionettentheater hier dagelijks twee voorstellingen.

8. Skovtårnet: in de achtertuin van Kopenhagen

Het is vanaf Kopenhagen een uur in zuidelijke richting rijden, maar voor een natuurlijke ontsnapping buiten de stad zeker een omweg waard. Skovtårnet, vrij vertaald ‘toren in het bos’, steekt als een zandloper boven de toppen van het Gisselfeld Klosters-bos uit. Een duurzaam ontwerp, gemaakt met 7750 eiken planken uit het Deense Seeland.

Via een spiraalvormig vlonderpad loop je 45 meter omhoog voor een 360 graden-uitzicht op het bosrijke landschap. De hellingshoek van het pad is 7,5 procent, wat de toren ook geschikt maakt voor kinderwagens. Het park dat de toren omringt, omvat het grootste klimpark van Denemarken: Camp Adventure. Met tien klimparcoursen van verschillende moeilijkheidsgraden (variërend tussen 1,5 tot 25 meter hoogte) en de langste zipline (475 meter) van Denemarken.

9. Nationaal Museum: vikingvondsten en verkleedpartijen

Maak een reis door de Deense cultuurgeschiedenis in het Nationaal Museum in Kopenhagen. Alleen het pand is al een bezoek waard: het museum is gevestigd in een voormalig koninklijk paleis uit de 18e eeuw. Bekijk vaste tentoonstellingen over uiteenlopende tijdsperiodes: van het Vinkingtijdperk en de Middeleeuwen tot aan de Renaissance en het heden.

Meer dan vijfduizend objecten en bijzondere vondsten ondersteunen het geheel, zoals de Zonnestrijdwagen van Trundholm (1400 v. Chr.) en de gouden Gallehus-hoorns uit de 5e eeuw. Ook leuk met kinderen: volg een speurtocht door het museum, verkleed je als een Viking of ridder en neem plaats in een oude Deense schoolklas.

10. Koninklijk Kopenhagen in Amalienborg

In de 18e eeuw liet de Deense adel in de wijk Frederiksstaden rondom een plein een viertal vrijwel identieke rococopaleizen bouwen. Vijftig jaar later werden ze door de koninklijke familie betrokken, die na de brand in 1794 in hun voormalige paleis Christiansborg, ineens dakloos werden. Het verblijf in Amalienborg beviel zo goed, dat de familie nooit meer terugkeerden naar hun oude residentie.

De paleizen zijn vernoemd naar Deense vorsten, waarvan het Christian IX-paleis de residentie van koningin Margrethe II is. De kroonprins woont met zijn gezin in het Frederik VIII-paleis. Bezoek het Amalienborg-museum in het Christian VIII-paleis voor een unieke kijk in het leven van het Deense koninklijk huis. Zorg dat je rond 12:00 uur weer buiten staat voor de wisseling van wacht. Vanaf kasteel Rosenborg marcheren wachters naar het plein tussen de paleizen van Amalienborg.

11. Christianshavn en het vrijgevochten Christiania

Dit is Kopenhagen op zijn Amsterdams. De gelijkenis is geen toeval, want toen de Deense koning aan het begin van de 17e eeuw een nieuwe wijk liet bouwen in dit toenmalige moerasgebied, haalde hij Hollandse bouwmeesters naar Denemarken. Christianshavn was het resultaat. De wijk bestaat nog altijd uit diverse eilandjes waar kleurrijke boten de kanalen vullen.

In Christianshavn bevindt zich eveneens de Vrijstad Christiania, een zelfverklaard semi-onafhankelijk ministaatje. Opgericht door een groep hippies in 1970 en sindsdien bewoond door kunstenaars en hippies. Het staat er vol met zelfgebouwde huizen, biologische eettentjes en kunstgaleries. Let wel op: foto’s maken is op veel plekken niet toegestaan. Vraag daarom altijd toestemming aan bewoners bij het maken van een foto.

12. Non-stop streetfood in Reffen

Maak een culinair uitstapje naar Refshaleøen, op ongeveer 15 minuten fietsen van Nyhavn. Op het streetfood-terrein Reffen vind je vijftig kraampjes in de vorm van scheepscontainers en foodtrucks. Standhouders worden zorgvuldig geselecteerd en streven naar minder voedselverspilling en het gebruiken van lokale en biologische ingrediënten. Daarnaast geldt: hoe duurzamer de standhouders werken, hoe meer korting ze krijgen op de huur van een kraam.

Leun achterover in strandstoelen aan het water en verplaats je ’s avonds naar Werkstatt, een voormalige scheepswerf die is omgetoverd tot overdekte-foodhall. Een plek voor een snelle hap of het ontdekken van nieuwe smaken: van Italiaanse cuisine, Mexicaanse taco’s en Griekse gyros met huisgemaakte tzatziki. Zelfs glutenvrij eten is hier geen enkel probleem!

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.