Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De 13 hoogtepunten van Noord-Jutland

ANWB samen met VisitDenmark

Alleen al Noord-Jutland heeft dertien redenen om op vakantie naar Denemarken te gaan. Van een geliefd monument dat terrein verliest aan de machtige oceaan, tot de idyllische badplaats Skagen vol gele huizen. In deze regio hoef je je geen minuut te vervelen.

Wat te doen in Noord-Jutland?

1. De miniwoestijn Råbjerg Mile

Råbjerg Mile © Christian Faber

Een woestijn? In Denemarken? Het lijkt er wel degelijk op. Råbjerg Mile is een fascinerend fenomeen; een gigantische migrerende reeks zandduinen – de grootste in Noord-Europa – met een snelheid van 15 meter per jaar. Het lijkt wel een maanlandschap, op minder dan 20 minuten van de vakantiestad Skagen.

2. De kunstzinnige vakantiestad Skagen

Skagen is een zevenhonderd jaar oud vissersdorp en staat bekend om zijn vele gele huizen. De idyllische badplaats ademt Deense hygge, oftewel gezelligheid. Misschien spot je hier wel een filmster, want het is het Saint-Tropez van Jutland. Het rijke culturele en culinaire erfgoed maakt het de perfecte plek voor een ontspannen dagje uit. De levendige visafslag is een must om te zien, net als het Skagen’s Museum. Hier vind je een grote collectie schilderijen uit de jaren tussen 1870 en begin 20ste eeuw van de beroemde Skagenschilders. 

Zin om te gaan? Bekijk dit 8-daags arrangement Denemarken.  

3. De botsende zeeën bij Grenen

Grenen, Skagen © Vesterbrofotograferne

Grenen, het noordelijkste punt van Denemarken, is een natuurlijk wonder van botsende zeeën waar de wateren zich niet lijken te mengen. Het is een uniek spektakel dat je maar op enkele plekken in de wereld kunt zien. Laat het zwemmen maar over aan de lokale zeehonden, want de stroming is hier veel te sterk. Maar met de voeten in het ondiepe water is ook een beleving op zich.

4. De Viking-begraafplaats Lindholm Høje

Lindholm Høje © Walter Bibikow

Fans van Vikingen moeten bij Lindholm Høje zijn; een mooi bewaard gebleven grafheuvel met 680 graven. Ook zijn hier restanten van een dorp gevonden, die je van dichtbij ziet in het bijbehorende museum. Je leert hier alles over het leven van de Vikingen in deze regio; 3D-animaties laten bijvoorbeeld zien hoe ze hun huizen versierden en wat ze aten. 

5. De gastvrije surfgemeenschap op Cold Hawaii

Klitmøller © Mette Johnsen

Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, is Klitmøller een klein surfparadijs waar het net iets kouder is dan op Hawaii. Bij Cold Hawaii ervaar je de beste surfomstandigheden van Europa. Ben je geen surfer? Ga er toch naartoe om de relaxte en gastvrije sfeer van de surfgemeenschap te ervaren – en de moves van de surfers te bewonderen.

6. De met zand bezaaide landschappen van Thy National Park

Krondyr, Thy National Park @ Susanne Worm

Ga de ongerepte duinen, verwrongen bossen en traditionele kustplaatsen van het wildste nationale park van Denemarken in. In vissersdorpen als Stenbjerg wordt het meteen duidelijk waarom de lokale ritmes en tradities in en rond Thy National Park worden gevormd door de machtige Noordzee. Je kunt deelnemen aan vistochten met lokale vissers om het authentieke leven hier écht te proeven. 

7. De stad Aalborg aan het water

Aalborg is een bruisende oude stad vol cultuur aan de Limfjord. Maak er een wandeling langs de mooie waterkant. Ooit was dit het industriële hart van Aalborg, nu is het een culturele wijk. Er huizen belangrijke nationale locaties, zoals The House of Music (Musikkens Hus). En het Utzon Centre; de hotspot voor Scandinavische architectuur en design, genoemd naar de lokale Jørn Utzon die de architect was van het Sydney Opera House.

8. De iconische Rubjerg Knude

Rubjerg Knude © Daniel Villadsen

De Rubjerg Knude is een van de meest iconische herkenningspunten van Denemarken. Om te voorkomen dat de vuurtoren in zee zou storten, is deze in oktober 2019 op rolschaatsen (!) 70 meter landinwaarts verplaatst. Anders zou de beroemde vuurtoren, die op de klifhoge duinen aan de noordkust staat, door de afbrokkelende kust op termijn recht in zee zijn gestort. Het laatste stukje naar de toren is een pittige klim door het zand.

9. De zeewierhuizen op het eiland Læsø

Læsø © Travelbook

Zeewierdaken waren eeuwenlang een traditie op het eiland Læsø. Vandaag de dag zijn er negentien huizen met traditionele zeegrasdaken te bezoeken, waaronder veel monumentale ‘gebouwen’. Læsø staat ook bekend om zijn lekkere zeezout. In de zoutziederij is te zien hoe het wordt gemaakt. Al met al is het een fantastisch eiland om nieuwe dingen te ontdekken.

10. De vogelkliffen bij Bulbjerg

Bulbjerg © Flying October

Tijdens een strandwandeling onder de steile kalkstenen kliffen bij Bulbjerg voel je je heel klein. Ze lijken nog indrukwekkender omdat ze de enige rotswanden zijn in de hele regio Noord-Jutland. Deze zestig miljoen jaar oude rotsformaties zijn een belangrijke broedplaats voor drieteenmeeuwen en het is er dan ook een vogeldrukte van belang.

11. Palmestrand

Palmestranden © Mette Johnsen 

Dicht bij Rønnerhavnen ligt Palmestrand met aardig wat palmbomen. Het is het lokale en kindvriendelijke strand van Frederikshavn met een exotische sfeer en veel activiteiten. Van mei tot september staan er ongeveer 125 palmbomen op het strand, in de winter verhuizen deze naar een kas. Er zijn volleybalvelden, jeu-de-boulesbanen en een barbecueplek op het strand. En ook fijn: je kunt gratis gebruikmaken van de ligstoelen. Rønnerhavnen en Nordre Skanse liggen op loopafstand.

12. Op fossielenjacht aan de voet van de Hanklit en Feggeklit

Mors © Daniel Brandt Andersen

Voor liefhebbers van fossielen zijn de MoClay-kliffen, langs de kustlijn van de Limfjord op Nordmors, een waar walhalla. Daar kun je fossielen vinden die een kijkje geven in het leven van dieren en planten van tientallen miljoenen jaren geleden. Denk aan fossiele vissen, insecten en reptielen. Bij de MoClay-putten en de stranden op Nordmors, maar ook op het Ertebølle-strand in Vesthimmerland maak je kans om fossielen te vinden.

13. Kijken hoe ze de schepen het strand op slepen bij Slettestrand

Slettestrand © Niclas Jessen

Het kleine vissersdorp Slettestrand is nog steeds actief. Ze missen alleen een haven. De vissers slepen hun boten dan ook elke dag het strand op. In het culturele centrum krijg je een kijkje in de keuken hoe ze de boten op traditionele wijze restaureren en bouwen. Veel Denen komen hier graag voor de brede zandstranden en het omliggende natuurgebied. Aan Slettestrand grenst Svinkløv Klitplantage, een leefgebied van herten. Het 20 kilometer lange mountainbikepad werd verkozen tot een van de beste mountainbikeroutes van het land.

Nóg meer bezienswaardigheden en activiteiten in Noord-Jutland vind je op de website van VisitDenmark.

 

Copyright headerbeeld: Thorup Strand © Mette Johnsen

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.