Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooie stranden in Denemarken

ANWB samen met VisitDenmark

Ze zeggen dat Denemarken de mooiste stranden van Noord-Europa heeft: wit zand, helder water, hoge duinen en uitgestrekte natuur erachter. Het maakt niet uit waar je logeert, want in dit land ben je nooit verder dan 50 kilometer verwijderd van de kust. We geven je negen tips voor een dagje strand in Denemarken: van zonnebaden aan de voet van hoge witte krijtrotsen tot surfmoves spotten bij het Hawaii van Noord-Europa.

1. Palmestranden: tropisch dagje strand 

Palmestranden, Frederikshavn © Mette Johnsen

Laat de Caraïben maar links liggen, want ook in Denemarken lig je op een wit zandstrand tussen de palmbomen. Tenminste, op Palmestranden staan er 125 te wuiven, van mei tot september. Het 400 meter lange strand loopt langzaam uit in zee, wat het heel kindvriendelijk maakt. Ook zijn er volleybalvelden, jeu-de-boulesbanen, natuurlijk een strandbar, maar ook een barbecueplek. Nog een pluspunt: gebruik van de ligstoelen is gratis. 

Je vindt Palmestranden aan de noordoostkust, ongeveer 1,5 kilometer van het centrum van de havenstad Frederikshavn. De palmbomen verhuizen in de wintermaanden naar een speciaal ontworpen kas.
 

2. Cold Hawaii: surfparadijs

Cold Hawaii, Klitmøller © Mette Johnsen

Het strand van vissersdorp Klitmøller wordt ook wel Cold Hawaii genoemd – een knipoog naar de tropische eilandengroep, want de windcondities zijn vergelijkbaar. Surfers uit heel Europa komen naar deze plek voor de uitdagende wind en golven. Met aan de ene kant de ruwe Noordzee en aan de andere kant het Nationaal Park Thy. Struin over de promenade langs de cafés en surfscholen, of bekijk de surfers die op hun planken de ruige golven weten te trotseren. 

Van de twintig surflocaties tussen Agger en Hanstholm is Klitmøller de surfhoofdstad. Het dorp is trouwens ook een geliefde plek onder sportvissers. 

3. Blokhus: een autoritje over het zand

Blokhus © Mette Johnsen

Het fijne, witte zand tussen de zee en de hoge duinen maakt van het strand van Blokhus een van de mooiste stranden van Noord-Europa. Naast luieren kun je hier ook kite- en windsurfen. In de zomer is het levendig in het kustdorp met allerlei leuke winkels, cafés en restaurants. 

Blokhus ligt in Noord-Jutland. Vanaf Rødhus, er vlak onder, kun je met de auto een ritje over het strand maken richting het noorden. Het strand is er zo’n 100 meter breed, ruimte genoeg. Zet ergens onderweg je strandstoelen neer, of rijd 20 kilometer – over het zand dus – naar de badplaats Løkken voor verse vis in een van de traditionele restaurants. 
 

4. Het Zuidstrand in Hvide Sande: op zoek naar het Deense goud 

Hvide Sande © Mikkel Heriba

Het Zuidstrand in Hvide Sande is eens verkozen tot Het beste zwemstrand van Denemarken. Het kilometerslange witte zandstrand is ideaal voor gezinnen; je kunt er zelfs met de kinderwagen het strand op rijden. Tijdens de zomermaanden houden de strandwachten een extra oogje in het zeil in verband met de onderstroom en golven. In de omgeving kun je het Deense goud vinden: barnsteen. Dat wordt goed zoeken tussen de donkere stapels zeewier, zeesponsen en drijfhout op het strand. De vindkans is extra groot na een dag met een stevige westen- of zuidwestenwind. 

Havenstad Hvide Sande staat bekend om z’n visrestaurants; die zouden de lekkerste maaltijden in de omgeving serveren. Zelf een vis vangen? Vaar mee op een van de kotters of gooi een hengel uit vanaf de pier.
 

5. Tisvildeleje: kleurige strandhutten in de duinen

Tisvildeleje Strand © Daniel Overbeck

Als je het dorp Tisvilde in rijdt, creëren de vissershuizen, (goede!) restaurants en terrassen meteen een vakantiesfeer. Er ligt een uitgestrekt, gezinsvriendelijk strand voor de deur: Tisvildeleje, met helder water en goudkleurig zand. In de zomermaanden zijn er twee strandwachtposten bemand voor extra veiligheid. Kleurrijke strandhutten fleuren de duinen op. Erachter ligt de Tisvilde Fence, het op vier na grootste bos van Denemarken.

De kleine kustplaats Tisvilde, aan de noordkust van Sjaelland, wordt drukbezocht door de inwoners van Kopenhagen. Het ligt er namelijk maar 30 kilometer boven. Ook Denen die wat verder weg wonen, komen hier geregeld voor een weekendje weg.
 

6. Flyvesandet: grote zandduinen en kinderactiviteiten

Vroeger vloog het zand je hier om de oren, van het strand naar het land. Dat is nu verleden tijd, omdat een groot deel is overwoekerd met helmgras. Kinderen klimmen op de zachte zandduinen en rollen er gierend vanaf. Het Flyvesandet-strand heeft de Blauwe Vlag, die staat voor goede kwaliteit, fijne faciliteiten en schoon water. Kindvriendelijk is het er ook: het water is ondiep, kinderen leren hoe je krabben vangt en de beste zandkastelen bouwt. Ook op dit strand heb je kans om barnsteen en belemnieten te vinden en het uitzicht reikt tot aan Samsø. 

Het Flyvesandet-strand ligt op Noord-Funen. Gaat de hond mee op vakantie? Naast het strand ligt een groot omheind hondenbos met fijne wandelroutes.

7. Møns Klint: zonnebaden onder spierwitte krijtrotsen

Møns Klint © Niclas Jessen

Veel Denen vinden dit het bijzonderste strand van Denemarken: aan de voet van hoge, witte krijtrotsen, die 128 meter boven de zeespiegel uitstijgen. Het strand heeft als bijnaam Cold Caribbean, omdat het water helderblauw is en het zand wit. Actievelingen komen hier graag om te duiken en te kajakken. Zie je mensen vol concentratie ergens naar zoeken? Grote kans dat ze hun ogen openhouden voor fossielen. Vooral na een stormachtige nacht, als de zeebodem is omgewoeld, spoelen eeuwenoude resten van planten en dieren aan. Dit is dan ook hét strand voor natuurliefhebbers.

Møns Klint ligt aan de Baltische zee ten zuiden van Kopenhagen. 
 

8. Grenen: het strand waar twee zeeën tegen elkaar botsen

Grenen, Skagen ©Vesterbrofotograferne

Op het strand van het noordelijkste puntje van Denemarken komt het water van het Kattegat en het Skagerrak samen. Je raakt hier niet snel uitgekeken hoe de zeeën tegen elkaar aan botsen, met witte kruisende waterstrepen tot gevolg. De twee zeeën lijken zelfs een eigen kleur te hebben. Het is niet echt een plek om dagelijks op het strand te liggen en zo nu en dan een verfrissende duik te nemen; zwemmen is door de gevaarlijke stroming verboden. Maar doordat het strand hier voortdurend in beweging is, ontstaan er geregeld lagunes waar kinderen en volwassenen in pootjebaden. 

De beste plek om dit unieke natuurfenomeen te bewonderen is op de punt van Grenen, een paar kilometer van Skagen.
 

9. Dueodde Strand: een van de beste van Europa

Bornholm © Niclas Jessen

Ultrafijn zand, helder water en veel zandbanken. Drie van de redenen waarom Dueodde bekendstaat als een van de beste stranden van Europa. De zandbanken zorgen ervoor dat er zowel diep als ondiep water is, waardoor het een ideale plek is voor gezinnen. Actievelingen zwemmen, suppen, of beklimmen de 196 treden van de vuurtoren voor een uitzicht over de kust en Zuid-Bornholm. De vuurtoren, de hoogste van Noord-Europa, staat er sinds 1960. 

Het strand van Dueodde ligt op het zuidelijkste puntje van het eiland Bornholm. 5 kilometer verderop ligt het vissersdorp Snogebæk met karakteristieke huizen en galeries.

Nog meer strandplezier in Denemarken vind je op deze 19 stranden.
 

Copyright headerbeeld: © Niclas Jessen

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.