Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zuid-Jutland: leuk voor kinderen!

ANWB samen met VisitDenmark

Voor kinderen is Sønderjylland/Zuid-Jutland één groot wonderland met spannende, enerverende én educatieve ervaringen. Lekker racen op het strand in een 'blokart' of spannende proefjes doen in het Universe-museum.

Zo kunnen de kids de Deense geschiedenis ervaren en een dag soldaat worden. Of - superleuk - pannenkoeken bakken naar traditionele recepten uit de negentiende eeuw. Een segway uitproberen, of een supersnelle blokart op het strand: in Zuid-Jutland kan het allemaal. Minder spectaculair, maar net zo leuk is kanoën, vissen en de diepe en magische bossen verkennen. (Buiten)speelplaatsen vind je hier overal!

Onze tips

1. Zeehondensafari

Zeehonden willen ook weleens op vakantie, dus spot je ze niet alleen bij onze wadden. Kom naar Havneby in Zuid-Jutland voor een van de leukste zeehondensafari's. Op een houten boot vaar je naar het Duitse eiland Sylt waar de vertererende zeedieren zich ophouden. Onderweg vang je met de andere passagiers krabben en garnalen die je zelf mag koken en opeten. Wie weet zie je ook nog een (kleine) walvis!

2. Crossen op een segway

Altijd al op zo'n toffe segway een ritje willen maken? Je hoeft in Zuid-Jutland niet meteen het verkeer in te duiken. Bezoek het speciale segway-parcours in Sydals en je kunt op zo'n 2500 m2 oefenen. 

3. Ritje met een oldtimertrein

Oké, dit is niet dé Harry Potter-trein, maar je krijgt wel een heel nostalgisch gevoel bij de 'vintage' stoomtrein tussen Haderslev and Vojens. Jaarlijks genieten duizenden enthousiaste bezoekers van het ritje. Neem de harde houten banken een paar uur voor lief, deze choo choo-express rijdt door een adembenemend landschap.

4. Racen op het strand met een blokart

Gaan met die banaan! Een blokart is een driewielig strandkarretje waar je als een raket mee over het strand 'vliegt'. De beste plek om dat te leren zijn de brede stranden van Rømø’s Sønderstrand. In 10 tot 15 minuten heb je de basics onder de knie. Zelfs kinderen van acht jaar mogen aan deze leuke activiteit meedoen.

5. Picknicken op z'n Deens

Denen houden van uitgebreide, zoete buffetten én picknicken. Lekker gemakkelijk: laat je picknickmand vullen met lekkernijen zodat je alleen maar een mooi plekje hoeft te vinden. Danhostel Haderslev (inderdaad: in Haderslev) vult je mandje met overheerlijke Skagens salad (garnalen en krab), meloen, ham, worstjes, kaas en huisgemaakt brood. Voor kinderen is er een speciale versie.

6. Heel bijzonder: de spreeuwenlucht!

Van 4 september tot 26 oktober 2019 is er een bijzonder fenomeen te zien in Denemarken: de Zwarte Zon. Honderdduizenden spreeuwen verzamelen zich boven het moerasland en voeren magische dansen in de lucht uit. Neem een verrekijker mee om dit bijzondere natuurverschijnsel goed te zien!

7. Universe: zelf proeven doen

Het Universe Science Park bewijst dat een natuurkundig museum allesbehalve saai hoeft te zijn. Je kunt hier testen hoe lang je op een spijkerbed kunt liggen, of hoe je energie opweekt of een piramide bouwt. Experimenteer naar hartelust met graafmachines, waterfietsen en elektrische auto’s. Het Universe Science Park ligt in Nordborg, in het noordelijkste punt van het schiereiland Als.

8. Koekeloeren naar F-16's

Fighter Wing Skrydstrup is de thuisbasis van de Deense luchtmachtvloot van F-16-jagers. Normaal gesproken is de basis in Vojens gesloten voor publiek, maar nu mag je als belangstellende een tour maken langs imposante straaljagers. De excursie vindt plaats in een bus met een medewerker als gids. Tijdens de tour stop je verschillende keren en krijg je de kans om heel dicht bij een F-16-jager te komen.

9. Klauteren en klimmen

High Park is een spannend touwenparcours, gelegen in een prachtige vallei. Bezoekers kunnen kiezen uit vier klimroutes. Elke klimroute heeft zijn eigen moeilijkheidsgraad, ieder met twaalf verschillende obstakels, waarvan minstens twee kabelbanen zijn. 
Op het hoogste punt hang je 25 meter boven de grond! Na het klimmen kun je heerlijk smullen in het populaire pannenkoekenhuis.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.