De 8 mooiste wandelroutes in Denemarken
ANWB samen met VisitDenmark
Denemarken is een geliefd land onder wandelaars. De natuur lonkt en je hoeft er niet eens zo gek ver voor te rijden. Vanaf Utrecht is het slechts 600 kilometer. Wandelaars komen hier om te genieten van het landschap en de historie. We geven je de acht mooiste wandelroutes op Jutland en de Deense eilanden.
1. The North Sea Trail langs de Noordzeekust
Thy National park © Susanne Worm
Schrik niet: de North Sea Trail heeft een totale lengte van 5000 kilometer. De route loopt langs de kust van Schotland, Engeland, België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen. Onderweg kom je door Nationaal Park Thy aan de westkust van Denemarken. Wie weet spot je onderweg wel rondstruinende rode herten of zonnende zeehonden op het strand. Wandel ook naar Blokhus Strand, dat bekendstaat als een van de mooiste stranden van Noord-Europa dankzij haar witte zand en hoge duinen. En sla de beroemde gele huizen van Skagen niet over, in het noordelijkste puntje van Denemarken.
2. Het Gendarmenpad in Zuid-Jutland (Sønderjylland)
Sønderborg © Michael Fiukowski & Sarah Moritz
Het Gendarmenpad is een 84 kilometer lange wandelroute in de regio Zuid-Jutland. Vanaf de Duits-Deense grens bij Padborg loop je langs Kollund, Gråsten, Broagerland, Vemmingbund en Dybbøl verder naar Sønderborg en Høruphav op het eiland Als. Tussen 1920 en 1958 liepen Deense grenswachters van het Gendarmekorps deze route, op zoek naar smokkelaars. Het was de taak van het korps om naar hen uit te kijken, om te voorkomen dat zij waren het land in of uit brachten zonder tol te betalen. De tol was namelijk eeuwenlang een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Denemarken. Je loopt voornamelijk langs de kust, maar ook door bossen, weilanden en veengebieden. Andere langere wandelroutes in Zuid-Jutland zijn de Marskstien en Alsstien, ook elk met een eigen verhaal.
Lees meer over wandelen in de regio Zuid-Jutland.
3. Wandelen over de Hærvejen (De Heerweg)
© David Miesbauer / EyeEm
Wandel je over de Hærvejen, dan loop je precies dezelfde landweg als waarover vroeger soldaten liepen. Van de verdedigingswerken van Danevirke in het zuiden tot Viborg in het noorden. Daarnaast werd dit pad veel gebruikt door veedrijvers, waardoor het ook wel de ossenweg wordt genoemd. De Hærvejen is de oudste landweg van Denemarken. Het mooie landschap is te danken aan de ijstijd, toen het ijs grote hoeveelheden klei, grind en stenen omhoogduwde langs de gletsjerrand. Het smeltwater liep richting het westen over het ijsvrije gebied. Nadat het ijs zich terugtrok, baanden beken en rivieren zich ook een weg in oostelijke richting. Het gebied tussen de oostelijke en westelijke waterlopen heet een waterscheiding; dé plek om met droge voeten door Jutland te lopen. Zo ontstond de Hærvejen langs de waterscheiding.
Lees meer over de Hærvejen.
4. Mols Bjerge in Aarhus
KasteelruÏnes Kalo © fotoember
De Mols Bjerge Trail is een 60 kilometer lange wandelroute in het Deense Nationaal Park Mols Bjerge, ten oosten van Aarhus. 18.000 jaar geleden stopte de ijsverplaatsing in wat nu het nationale park is. Het landschap is gedurende miljoenen jaren ontstaan door enorme ijstongen en gigantisch veel water. Op verschillende punten langs de route heb je panoramische uitzichten over de baai en het schilderachtige gletsjerlandschap met heuvels, kloven, valleien en ketelgaten: kuilen gevormd door gletsjerijs. De wilde paarden die vrij in deze Deense bergen grazen, houden je onderweg gezelschap.
Lees meer informatie over de regio Aarhus.
5. Tisvilde Pelgrim Route op Noord-Seeland
Esrum Lake © Daniel Overbeck - VisitNordsjælland
Noord-Seeland wordt ook wel koninklijk Noord-Seeland of de Deense Rivièra genoemd. Het is een landschap waar de Vikingen zijn verslagen, koningen hebben geregeerd en legendes zijn ontstaan. De aantrekkelijke ligging van Noord-Seeland trok veel handel, nederzettingen en verkeer aan. Je vindt hier niet alleen een stuk culturele geschiedenis zoals grafheuvels en ruïnes, maar ook een scala aan natuurgebieden, ijstijdlandschappen en zeldzame diersoorten. Op naar de wandelroutes, want er zijn er verschillende, waaronder de bekende Tisvilde Pelgrim Route. De route naar begint bij Esrum Abbey en eindigt bij Helene Kilde in Tisvildeleje. De route loopt dwars door het nationale park Kongernes Nordsjælland en is in totaal 60 kilometer lang.
Lees meer informatie over de regio Noord-Seeland.
6. De Camøno – het vriendelijkste wandelpad van Denemarken
Møns Klint © Daniel Villadsen
De Camøno, ook wel de vriendelijkste wandelroute van het koninkrijk genoemd, is meer dan 175 kilometer lang en baant zich een weg door Møn, Bogø en Nyord. Onderweg passeer je het mooiste landschap van de omgeving, wandel je langs kustlijnen, zie je verschillende bezienswaardigheden en ontdek je gezellige dorpen. De route laat je onder andere de populairste natuurlijke attractie van Denemarken ervaren; de Møns Klint-kliffen, een Unesco-biosfeergebied en het Dark Sky-fenomeen. Hier ervaar je de nachtelijke hemel op zijn best. Deze populaire wandelroute is ook geschikt voor gezinnen.
Lees meer over de regio Zuid-Seeland, Lolland, Falster en Møn.
7. Archipelago Trail op Funen
Faaborg © Michael Fiukowski & Sarah Moritz
Centraal in Denemarken vind je het eiland Funen. Hier gaan rust en ruimte hand in hand met mooie natuur en activiteiten. Ontdek de stranden langs de 1100 kilometer lange kustlijn, wandel langs de 123 kastelen en herenhuizen of ga eilandhoppen op de Zuid-Funense eilanden; rondom Funen liggen er meer dan honderd. Er zijn op Funen verschillende wandelroutes, zoals de 220 kilometer lange Archipelago Trail. Het pad gaat door de Zuid-Funense archipel, evenals over de eilanden Tåsinge, Langeland en Ærø. Onderweg kom je havendorpen tegen als Faaborg, Svendborg en Rudkøbing. Je wandelt door het heuvelachtige landschap van de Fuunse alpen en de Egebjerg heuvels. Strandliefhebbers genieten extra van het deel langs Stengade Strand.
Lees meer informatie over het eiland Funen.
8. Kanino op Endelave, het Konijneiland
Endelave © Tom Nielsen
Endelave is een van de mooiste natuurlijke eilanden van Denemarken en ligt ten zuiden van de Horsens Fjord in Oost-Jutland. Het Konijneiland is uitgeroepen tot het Deense eiland van het jaar 2020/21. De naam komt van de duizenden wilde konijnen die hier leven. De wandelroute met de toepasselijke naam Kanino is een tocht van 21 kilometer rond Endelave, en begint in de haven. Tijdens deze wandeling kom je langs de favoriete leefgebieden van de konijnen. Grote kans dus dat je de mascotte van het eiland ergens vrolijk in het rond ziet springen. Het grootste deel van de route loopt langs de kustlijn en door prachtige landschappen. Er is ook de Mini-Kanino van 12 kilometer.
Lees meer informatie over het eiland Endelave.
Copyright headerbeeld: Rubjerg Knude © Daniel Villadsen