Tanken en laden in België
Hoewel België heel dichtbij is, worden bepaalde brandstoffen soms toch anders genoemd. Ook zijn ze niet allemaal even goed beschikbaar.
Brandstofprijzen België
Bekijk hier de actuele brandstofprijzen in België en andere Europese landen.
Benzine
E5 - E10
- Euro 95 E10 (SP95 E10, Euro 95 E10, Super 95 E10, Eurosuper 95 E10) is goed verkrijgbaar.
- Is je auto niet geschikt voor E10, tank dan E5. Ga naar anwb.nl/auto/brandstof/benzine-e10-e5 voor meer informatie.
- Superplus 98 E5 (Super 98, Superplus, Eurosuper 98, Essence Super Sans Plomb, SP98 (E5)) is goed verkrijgbaar.
- Voor auto's die nog loodhoudende benzine nodig hebben, is bij tankstations een loodvervangend middel te koop dat aan de benzine kan worden toegevoegd.
Diesel
B7
- Diesel (Diesel, Gazole) is goed verkrijgbaar. B7 bevat maximaal 7% biodiesel.
Gas
LPG
- Lpg (LPG, GLP) is redelijk goed verkrijgbaar. Er zijn ongeveer 365 lpg-tankstations in België (bron: mylpg.eu, november 2022). Kijk op mylpg.eu voor een lijst en kaart met lpg-tankstations.
- Je hebt in België een lpg-vulnippel Europa (ACME) nodig als verloopstuk voor een lpg-installatie met een Nederlandse bajonetaansluiting. Lpg-vulnippels zijn onder meer verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.
CNG
- Aardgas (GNvert, CNG) is verkrijgbaar bij ongeveer 175 tankstations (bron: ngva.eu, november 2022). Kijk voor een actueel overzicht van alle aardgasvulstations bijvoorbeeld op ngva.eu of services.totalenergies.be.
- Zoek op de website directlease.nl/tankservice of in de DirectLease-app (iOS en Android) naar tankstations waar CNG verkrijgbaar is.
H2
- Waterstof (H2) is momenteel voor zover bekend bij 5 openbare tankstations voor personenauto's in België verkrijgbaar (bron: alternative-fuels-observatory.ec.europa.eu, november 2022).
- Ga naar waterstofnet.eu/nl voor meer informatie en een kaart met locaties van waterstoftankstations.
Elektriciteit
- België heeft bijna 18.000 laadpunten. Ter vergelijking: Nederland heeft er ongeveer 100.000. (Bron: alternative-fuels-observatory.ec.europa.eu, november 2022).
- Er ligt in het Vlaamse deel van België een uitgebreid netwerk van openbare laadpunten, maar in Wallonië is het aantal laadpunten beperkter. Het reizen met een elektrische auto door België vergt enige planning en voorbereiding. Leestip: anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/vakantie/met-een-elektrische-auto-naar-belgie.
- Een actueel overzicht van laadpunten vind je op anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/waar-staan-de-oplaadpunten of bijvoorbeeld op chargemap.com.
- Zoek naar laadpunten met de ANWB Onderweg-app (iOS en Android) of bijvoorbeeld de app Chargemap (iOS en Android), Shell Recharge (iOS en Android) of Plugsurfing (iOS en Android).
- In Vlaanderen worden alle Nederlandse laadpassen, waaronder die van de ANWB (anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/laadpas-abonnement) geaccepteerd, maar in Wallonië heb je vaak een speciale app of laadpas nodig.
- Gebruik de ANWB EV-Routeplanner om routes te plannen via de juiste oplaadpunten voor jouw elektrische auto.
- Let op: Sinds 1 oktober 2022 is het verboden op straffe van een boete om op een parkeerplaats met een laadpaal te parkeren zonder dat de auto is aangesloten op de laadpaal.
Tankstations
Openingstijden
- Tankstations langs de auto(snel)wegen zijn vrijwel allemaal dag en nacht geopend.
- Andere tankstations zijn in elk geval van maandag t/m zaterdag van 8-20 uur geopend. Op zondag kunnen deze stations gesloten zijn of bijvoorbeeld slechts geopend zijn van 10-19 uur.
Actuele brandstofprijzen
- Een overzicht van actuele brandstofprijzen vind je op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/brandstofprijzen-europa.
Betalen
- Bij vrijwel alle tankstations kan tijdens de gewone openingstijden worden betaald met contant geld.
- Ook kan worden betaald met een bankpas, creditcard of tankpas.
- Let op: Als bij het tanken wordt gevraagd om als borg je identiteitsbewijs af te geven, doe dat dan bij voorkeur niet. Zie ook anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/reisdocumenten/paspoort-wel-of-niet-afgeven. Je kunt in zo'n geval eventueel aanbieden vooraf een bedrag te betalen.
Tankautomaten
- Er zijn diverse onbemande tankstations in België, waarnaar wordt verwezen met Express, Easy, automatisch 24/24 self-service of pompes sans exploitant.
- Bij tankautomaten worden Belgische bankpassen (zoals Mistercash en Bancontact), bankpassen (met Maestrologo), creditcards (Visa en Mastercard) en vaak ook tankpassen (tankkaart/carte carburant) geaccepteerd. Ook kan soms worden betaald met bankbiljetten.
- Nederlandse bankpassen en creditcards blijken soms niet bruikbaar bij tankautomaten.
- Let op: Bij het betalen met een bankpas wordt er vaak eerst als borg (preautorisatie) een bepaald standaardbedrag van € 100-150 op de rekening gereserveerd om te controleren of het saldo voldoende is voor een volle tank. Meestal wordt binnen 20 minuten het bedrag waarvoor is getankt, afgeschreven en de rest van het geld weer vrijgegeven, maar soms kan het ook een paar dagen tot wel twee weken duren voor het gereserveerde bedrag weer kan worden gebruikt.
Goedkoper tanken
- Over het algemeen zijn in België de brandstofprijzen het laagst bij onbemande tankstations die niet langs de snelweg liggen. Tankstations langs de snelwegen zijn vrijwel altijd iets duurder.
- Zoek bijvoorbeeld op carbu.com/belgie naar de goedkoopste tankstations in de buurt of in een bepaalde plaats.