Naar artikel

Zo bespaar je energie!

Stijgende energieprijzen: besparen op gas en elektriciteit

De energieprijzen zijn sinds oktober 2021 flink gestegen. De energieprijzen stegen sinds oktober 2021 al flink. Met name de oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft daar een flinke schep bovenop gedaan. Wat kun je doen om energie te besparen zonder te verbouwen? Bekijk hoe je op een simpele, doeltreffende manier energie kan besparen!

Of je de ontwikkelingen op de energiemarkt terugziet op je energierekening hangt af van het soort contract dat je hebt. Zijn er dalende óf stijgende inkoopprijzen, dat zie je bij een dynamisch contract direct aan de uurtarieven.

Wees je bewust dat je op dit moment duurder uit bent dan normaal. Bij normaal verbruik betaal je dubbele kosten voor een kuub gas. Door de hoge gasprijzen stijgen de kosten van een kWh stroom mee. Er wordt namelijk ook gas gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Hoe kan je besparen zónder verbouwingen en langlopende subsidietrajecten voor een warmtepomp, elektrische boiler en kookplaat? Bekijk een aantal praktische tips.

Wel verbouwen? Lees dan: in drie stappen van het gas af.

Warme trui aan, verwarming uit

Zet de verwarming uit. Of in ieder geval lager, er is anders een kleine kans dat bij vorst de leidingen van de verwarming bevriezen. Zet je de thermostaat 1 graden lager, dan zorg je dat je energierekening 6% lager is per jaar. Je hoeft natuurlijk geen kou te lijden! Maar waar je eerst lekker in je t-shirt en op blote voeten door je huis liep, ben je met een trui en pantoffels nu véél goedkoper uit. 

In een goed geïsoleerd hoekhuis verstook je in de winter dagelijks zo’n 5 m3 gas voor de verwarming. Doe je dat niet, dan bespaar je elke dag € 10. Bij oudere huizen is die besparing hoger vanwege de minder goede isolatie.

Als de zon schijnt, doe dan je gordijnen open. Dan verwarmt de zon je huis. Daar heb je tot in de avond plezier van. Als je huis redelijk goed is geïsoleerd, tenminste. Vergeet op zo’n moment ook niet je huis te luchten. Doe je ramen en gordijnen wel op tijd dicht. Zo hou je de warmte in huis.

Kort(er) douchen, niet in bad

Douch je graag warm en lekker lang? Dan ben je met een douchbeurt van een half uur ongeveer 1 kuub gas kwijt. Datzelfde geldt overigens voor het laten vollopen van het bad. Je ligt er weliswaar misschien wat langer in, maar het duurt net zo lang om het te vullen. Als een huishouden van 4 personen elke dag zo uitgebreid baddert, lopen de kosten aardig op.

Zet de CV-ketel lager

De meeste CV-ketels hebben naast de comfort-stand ook een eco-stand. Bij comfort is het water in de ketel continu warm. Switch je naar eco, dan verbruikt je ketel alleen gas als je warm water gebruikt. Dat kost wel meer water, maar met hoge gasprijzen scheelt het toch gauw 30 euro per jaar.

Ook de temperatuur van de CV-ketel kun je lager zetten. Meestal staat die op 80 graden. Maar op 60 graden verwarmt die je huis ook prima.

Gebruik de goedkoopste stroom

Het stroomtarief verschilt van uur tot uur. Dat merk je zeker bij een dynamisch energiecontract. Een verschil tussen het hoogste en laagste dynamisch uurtarief van meer dan 30 cent is met de huidige hoge energieprijzen niet vreemd.

Bij een vast of variabel energiecontract heb je alleen het normale en (bijvoorbeeld nachtelijke) daltarief om rekening mee te houden. Die verschillen zijn kleiner. Daarbij is een centrifugerende wasmachine in het holst van de nacht niet fijn.

Doe je een gemiddelde wasbeurt tegen een laag uurtarief bij een dynamisch contract, dan bespaar je al gauw ’n paar euro per maand. Bij gezinnen met kleine kinderen is dat aanzienlijk meer.

Stroom is natuurlijk ook goedkoop als je zonnepanelen hebt en de zon flink schijnt. Als je op zo’n moment je stroom-grootverbruikers aanzet, ben je duurzaam bezig. Al bespaar je door de salderingsregeling geen extra kosten.

ANWB Energie

Met een dynamisch energiecontract van ANWB Energie betaal je de inkoopprijs voor energie. Zonder winstmarges en verrekening van risico’s in de prijs. De afgelopen jaren lag het tarief 85% van de tijd ónder het gemiddelde vaste tarief. Ook bij de huidige prijsstijgingen is dat nog zo.

Bedenk dat een dynamisch contract je meer mogelijkheden om te besparen geeft. Je kan rekening houden met de goedkoopste uurtarieven. Dan bespaar je meer dan bij een vast of variabel contract.

Lees meer over ANWB Energie

Alles over energie

Alles over Energie

Alles over Energie

Alle informatie over energie en je energiecontract!
Waarom is energie nu zo duur?

Waarom is energie nu zo duur?

De prijzen van stroom en gas zijn enorm gestegen, hoe kan dat?
Goedkope energie zonder overstappen

Goedkope energie zonder overstappen

Op zoek naar de goedkoopste energieleverancier? Lees dan dit eens!
ANWB Energie
EnergietegenInkoopprijs

ANWB Energie

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.