Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

In 3 stappen van het gas af

Hoe je gasloos kan wonen?

Van het gas af, een mooie ambitie die op termijn positieve invloed op het klimaat heeft. De praktijk is weerbarstig. Gasloos wonen heeft (meestal) veel voeten in aarde. Bekijk hoe je het in 3 stappen kan aanpakken.

Stap 1: isoleren, isoleren, isoleren!

De eerste en belangrijkste stap om van het gas af te gaan, is zorgen voor goede isolatie. Zeker in oude huizen kan dat een grote investering zijn. Maar wel een zinvolle. Eigenlijk een verplichte stap op weg naar gasloos wonen.

Zou je een warmtepomp installeren in een slecht geïsoleerd huis, dan bespaar je niets of weinig. De pomp moet hard werken om je huis te verwarmen. Dat kost nou net de energie die je wilde besparen.

Veel nieuwere huizen met energielabel A, B of C zijn geschikt voor een warmtepomp, als het gaat om isolatie tenminste. Al loont het altijd nog eens goed te kijken naar (nog) betere isolatie. Beter isolerend dubbel glas bijvoorbeeld. In oude huizen is vaak veel te winnen met moderne vloer-, muur- en dakisolatie.

Lees meer: isoleren, waar moet je beginnen?

Stap 2: warmtepomp installeren

Als je de cv-ketel de deur uitdoet, heb je de belangrijkste stap naar gasloos wonen gezet. Het grootste deel van je gas - zo’n 70 % - verbruik je door je huis te verwarmen.

Je woning én je portemonnee bepalen waarschijnlijk welk type warmtepomp je kiest. Dat heeft te maken met de mogelijkheden van en rond je huis. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, zoals een lucht-lucht warmtepomp, lucht-water warmtepomp en bodemwarmtepomp.

Sommige warmtepompen verzorgen naast verwarming ook warm water. Dat komt vanuit een voorraadvat waarin het wordt opgewarmd. Bij andere type pompen is een elektrische boiler nodig voor het warme water.

Het is niet altijd nodig om nieuwe radiatoren te plaatsen als je van het gas afgaat. Mogelijk zijn de radiatoren die je hebt hangen groot genoeg om je woning te verwarmen met een lagere temperatuur. Anders is bijplaatsen van radiatoren een oplossing of kiezen voor een heel ander soort verwarming een mogelijkheid (zoals vloerverwarming).

Subsidie warmtepomp checken

Misschien kan je gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat is een subsidie van de overheid, die onder meer is bedoeld om gasloos wonen te bevorderen. Ook als particuliere woningeigenaar kan je recht hebben op een subsidie bij de aanschaf van een warmtepomp.

Controleer ook welke plannen jouw gemeente heeft om van het gas af te gaan. Alle gemeenten hebben per wijk een warmteplan gemaakt voor de energietransitie. Ook als gemeente van het gas af dus. Het warmteplan van je gemeente kan invloed hebben op je keuze voor warmtepomp.

Hybride warmtepomp kiezen

Het is makkelijk gezegd: van het gas of door een warmtepomp te installeren. In veel oude huizen is dat niet mogelijk. Bijvoorbeeld doordat er buiten simpelweg geen ruimte is om te boren voor een bodemwarmtepomp.

Je kan dan kiezen voor een hybride warmtepomp. Dan ben je deels van het gas af. In feite breid je de (bestaande) cv-ketel uit met een lucht-water warmtepomp. Je verbruikt dan veel minder gas. Installeren van een hybride warmtepomp is vaak makkelijker in oude huizen.

Lees meer: welke warmtepomp kies ik?

Stap 3: elektrisch koken

Het levert niet de grootste bijdrage aan gasloos wonen. Zoals gezegd vraagt verwarming 70 % van het verbruik. Warm water slokt ongeveer 25 % van je gasverbruik op. De resterende 5 % is voor het koken.

Het is minder ingrijpend dan een warmtepomp installeren: overstappen van koken op gas naar elektrisch koken. Daar heb je minder smaken dan aan warmtepompen: een keramische kookplaat of een inductiekookplaat.

Ook bij elektrisch koken bepalen de mogelijkheden van je woning en je portemonnee voor welke gasloze oplossing je kiest. Houd er rekening mee dat een inductiekookplaat krachtstroom vraagt. Dat betekent dat er om van het gas af te gaan ook iets in de stoppenkast moet gebeuren.

Tenminste, als je het volle vermogen van de inductiekookplaat wil benutten. Een andere oplossing is dan een keramische kookplaat kiezen.

En de volgende stap?

Als je van het gas af bent, wat is de volgende stip op de horizon? De techniek helpt mee, bijvoorbeeld door zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij. Of bidirectioneel laden en je elektrische auto gebruiken als thuisbatterij. Misschien is zelfvoorziening de volgende halte!

Nog niet toe aan grote(re) investeringen? Lees dan hier hoe je makkelijk kan besparen op je gas- en stroomkosten.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 800.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.