Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Terugleverkosten met zonnepanelen

Wat zijn terugleverkosten en hoe voorkom je ze?

Terugleverkosten voor zonnepanelen zijn kosten die je energiemaatschappij in rekening brengt als je zonnestroom teruglevert aan het net. Bij vrijwel alle energiemaatschappijen betaal je extra als je zelf stroom opwekt en teruglevert. Waarom is dat en belangrijker, kun je deze extra kosten ook omzeilen?

Laatste update: 11 december 2024

Wat zijn terugleverkosten voor zonnepanelen?

Bijna geen enkel huishouden met zonnepanelen verbruikt alle opgewekte zonne-energie zelf. Op zonnige momenten wordt vaak meer opgewekt dan je op dat moment verbruikt. De overtollige stroom lever je dan terug aan het net.

Door de salderingsregeling moeten energiemaatschappijen jou dezelfde prijs betalen voor teruggeleverde stroom als voor de stroom die je afneemt. Omdat de marktprijzen voor stroom vaak laag zijn wanneer er veel wordt teruggeleverd, is de salderingsregeling duur voor energiemaatschappijen. Daarom proberen ze die kosten op een andere manier bij de consument te leggen.

Hoe worden terugleverkosten voor zonnepanelen berekend?

Er zijn nogal wat manieren waarop huishoudens met zonnepanelen geconfronteerd worden met extra kosten op hun energierekening:

  1. Hogere vaste leveringskosten
  2. Bedrag per dag/maand voor terugleveren stroom (staffel)
  3. Vast bedrag aan terugleverkosten per kWh
  4. Geen of lagere welkomstkorting
  5. Minder gunstige energietarieven

1. Hogere vaste leveringskosten

Een aantal energiemaatschappijen berekent hogere vaste leveringskosten als je zonnepanelen hebt, zoals Coolblue Energy, Clean Energy en Greenchoice. Andere grote energiemaatschappijen als Eneco, Engie en Oxxio rekenden voorheen hogere vaste leveringskosten, maar zijn voor nieuwe contracten overgestapt op een vast bedrag aan terugleverkosten per kWh.

2. Bedrag per maand voor terugleveren stroom (staffel)

Een grote groep energiemaatschappijen (o.a. Vandebron, Essent, Vattenfall, Budget Energie, United Consumers en Vrijopnaam) werken met een zogenaamde staffel. Je betaalt een bedrag per maand en de hoogte van dat bedrag is afhankelijk van hoeveel stroom je teruglevert. Hoe meer stroom je teruglevert, hoe hoger dat bedrag. Voorbeeld: bij Vandebron betaal je bijvoorbeeld 16,25 euro per maand als je jaarlijks tussen de 1500 en 1750 kWh teruglevert.

Let op: terugleveren is iets anders dan netto terugleveren!

Belangrijk is het verschil tussen terugleveren en netto terugleveren. In dat laatste geval gaat het om het verschil tussen wat je in een jaar verbruikt en wat je in een jaar hebt teruggeleverd. De meeste energiemaatschappijen werken echter niet met netto teruglevering, ze gaan simpelweg uit van elke kWh die je in een jaar aan het stroomnet teruglevert.

Stel dat je in een jaar 3000 kWh elektriciteit verbruikt en 2000 kWh aan zonnestroom opwekt, dan lever je netto niet terug. Tegelijkertijd is de kans groot dat je van die 2000 kWh zonnestroom maar zo’n 800 kWh direct verbruikt. Je levert dan dus 1200 kWh terug aan het net en daar betaal je bij veel energiemaatschappijen al snel een tientje per maand voor.

3. Vast bedrag aan terugleverkosten per kWh

Een aantal energiemaatschappijen rekent een vaste bedrag per teruggeleverde kilowattuur. Let wel, het gaat hier om alle teruggeleverde stroom, niet je netto teruglevering. Bij Eneco, Oxxio (onderdeel van Eneco) en Engie betaal je (op het moment van schrijven) 0,115 euro per teruggeleverde kWh.

4. Geen of lagere welkomstkorting

Veel energiemaatschappijen geven een welkomstkorting of loyaliteitsbonus als je een energiecontract afsluiten. Tenminste, al je geen zonnepanelen hebt. Bij diverse energiemaatschappijen krijg je namelijk helemaal geen welkomstkorting als je aanvinkt dat je zonnepanelen op het dak hebt liggen.

Een voorbeeld is Oxxio, die bovenop een hoge terugleververgoeding per kWh hun klanten met zonnepanelen ook geen welkomstkorting geeft, terwijl klanten zonder panelen 170 euro aan korting krijgen. Ook bij Budget Energie en Gewoon Energie krijg je met zonnepanelen een aanzienlijk lagere welkomstkorting. Let wel, bij deze leveranciers betaal je ook al terugleverkosten. Je wordt dus dubbel bestraft!

Energiemaatschappijen die wel een gelijke korting betalen aan huishoudens met en zonder zonnepanelen zijn onder andere Vandebron, Energiedirect en Essent.

5. Minder gunstige energietarieven

Dit is er eentje die we op het moment van schrijven gelukkig niet meer kunnen vinden, maar nog niet zo lang geleden waren er energiemaatschappijen die andere, minder gunstige tarieven rekenden voor nieuwe klanten mét zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan een hogere prijs per kuub gas!

Hoe voorkom of beperk je terugleverkosten met zonnepanelen?

Terugleverkosten beperken begint al bij het vergelijken van energiecontracten. Bekijk goed welke voorwaarden energiemaatschappijen hebben en zorg dat je een goed beeld hebt van hoeveel stroom je teruglevert. Let wel, dat gaat dus om alle stroom die je teruglevert, niet alleen het overschot aan teruglevering wanneer je je verbruik daar aftrekt.

Zoveel mogelijk direct verbruiken of opslaan in thuisbatterij.

Heb je al een energiecontract met variabele terugleverkosten, bijvoorbeeld terugleverkosten per kWh of een maandelijks bedrag dat afhankelijk is van je teruglevering, dan kun je proberen de teruglevering zoveel mogelijk te beperken. Probeer zoveel mogelijk zelfopgewekte zonnestroom direct zelf te verbruiken. Een andere optie is een thuisbatterij, al zijn deze nog duur in aanschaf. Het is dan ook de vraag of je die investering terug kunt verdienen.

Zijn er ook energiemaatschappijen zonder terugleverkosten voor zonnepanelen?

Zeker, bij ANWB Energie betaal je geen terugleverkosten als je zonnepanelen hebt. Wel werkt salderen iets anders dan bij een contract met vaste tarieven. Je krijgt namelijk voor je zonnestroom precies de prijs die stroom op dat moment kost als je het af zou nemen. Kortom, je krijgt altijd de eerlijke prijs voor je stroom.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract met zonnepanelen?

Salderen met zonnepanelen werkt in de basis hetzelfde als bij een vast of variabel energiecontract. Het grote verschil is dat je zonnestroom elk uur een andere prijs kan hebben. Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten over salderen met een dynamisch energiecontract.

Heb je geen zonnepanelen, maar twijfel je of aanschaf nog rendabel is? We vertellen je graag hoe je het meeste rendement uit je zonnepanelen haalt.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 800.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.