Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een thuisbatterij voor zonnepanelen

Met een dynamisch energiecontract en zonnepanelen zijn thuisbatterijen interessant(er)

Het is een slimme gedachte: met een thuisbatterij kan ik op goedkope momenten opladen om zonnestroom op dure momenten te verkopen of gebruiken. Dat klopt! Maar batterijen zijn kostbaar en eigenlijk nog niet rendabel. Lees over terugverdientijd en de toekomst.

Een thuisbatterij of thuisaccu is een oplaadbare batterij, maar dan groot. In een elektrische auto zit al gauw 50 kWh, bij een thuisbatterij loopt dat van 2,5 tot 40 kWh. Een huishouden verbruikt dagelijks zo’n 8 kWh, maar een beetje zonnesysteem wekt afhankelijk van de ligging van de zonnepanelen ’s zomers wel 30 kWh per dag op.

Met een batterij van ongeveer 10 kWh kan een gemiddeld huishouden ongeveer 60% in plaats van 30% van de zelf opgewekte zonnestroom direct gebruiken.

Je kan verschillende keuzes maken:

Zonnestroom zo veel mogelijk zelf gebruiken

Als er stroom wordt opgewekt, slaat de batterij die op. Wordt er stroom verbruikt, dan ontlaadt de batterij. Als de batterij vol is, lever je terug aan het net. Is de batterij leeg, dan koop je in van het net.

Rekening houden met het kWh-tarief

Als je een dynamisch energietarief hebt, is het onverstandig om de batterij op te laden als het kWh-tarief hoog is. Dan kan je beter je ‘eigen’ stroom benutten uit de batterij. Een slim systeem kan helpen met de keuze voor opladen en ontladen. Rekening houdend met het kWh-tarief én de verwachte zonopbrengst.

Lange terugverdientijd

Een thuisbatterij is best duur. De prijzen zijn de afgelopen jaren gedaald voor € 400 tot € 600 per kWh.  Je hebt ook nog een batterij management-systeem, omvormer en installatie nodig. Het totaal is dan ongeveer € 750 per kWh. Dus voor een 10 kWh-batterij betaal je ongeveer € 7.500.

Er zijn (vooral buiten Nederland) verschillende fabrikanten die vrijwel kant-en-klare thuisbatterijen leveren. Merken zoals Huawei, LG en Tesla. Maar ook makers van omvormers zoals Growatt en Enphase.

Een batterij heeft (net als zonnepanelen) een omvormer nodig. Bij batterijen werken omvormers twee kanten op: voor opladen van wisselstroom naar gelijkstroom. Voor ontladen van gelijkstroom naar wisselstroom. Het stroomnet (je stopcontacten thuis) werkt met wisselstroom.

Verschil hoog en laag kWh-tarief

Met de huidige schommelende stroomprijzen kan je gebruikmaken van het verschil tussen de laagste en de hoogste dagprijs. Dat was in 2022 gemiddeld zo’n 15 cent per kWh. Dat kan je dus per dag per kWh verdienen. Met een batterij van 10 kWh zou je dus per jaar € 548 verdienen. De terugverdientijd is dan bijna 14 jaar.

Een batterij in combinatie met zonnepanelen maakt het verschil tussen de laagste prijs en hoogste prijs per dag meestal groter, omdat zonnestroom altijd goedkoop is. Zonnestroom kost ongeveer € 0,07 per kWh, als je rekening houdt met afschrijving van de zonnepanelen. Het verschil per dag is dan in 2022 gemiddeld 17ct per kWh. Dat scheelt ongeveer twee jaar terugverdientijd.

Toekomst van de thuisbatterij

De toekomst van de thuisbatterij is afhankelijk van prijsontwikkelingen. Wordt de stroom (nog) kostbaarder en dalen de prijzen van thuisbatterijen, dan is de aanschaf natuurlijk steeds aantrekkelijker. Los van terugverdientijd, rendabele investeringen, hoge en lage tarieven: de meest duurzame oplossing is een thuisbatterij aanschaffen om zoveel mogelijk schone zonnestroom te gebruiken.

 

 

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!