Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Energie vergelijken: zo doe je dat

Waar let je op bij het vergelijken van energiecontracten in 2024?

Sommige mensen doen het steevast elk jaar, anderen bijna nooit: het vergelijken van energie en overstappen van leverancier. We leggen je uit waar je op moet letten als je de prijzen voor gas en elektriciteit gaat vergelijken én waarom het misschien niet nodig is om elk jaar een nieuw energiecontract af te sluiten.

Voor je stroom en gas gaat vergelijken: wat voor soort contract wil je?

Er zijn anno 2024 verschillende soorten energiecontracten en deze laten zich moeilijk onderling vergelijken. Daarom is het handig om eerst te bedenken wat voor soort energiecontract het beste bij je past. Het vaste energiecontract is het bekendst, daarbij zet je de tarieven voor gas en de stroomprijs voor een jaar of soms zelfs twee of drie jaar vast. Zomaar je contract tijdens de looptijd opzeggen is er niet bij, je krijgt dan te maken met een opzegboete.

Wil je de vrijheid om maandelijks op te zeggen, zonder opzegboete, dan zijn er twee andere opties: het variabele energiecontract en een dynamisch energiecontract. Bij een variabel energiecontract wijzigen de prijzen minimaal twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, al veranderden maatschappijen tijdens de energiecrisis hun tarieven vaker. Ook nu nog passen veel energielevernaciers hun tarieven elk kwartaal of soms zelfs elke maand aan.

Dynamisch energiecontract, anders dan variabel en vast

Bij een dynamisch energiecontract krijg je stroom en gas tegen de inkoopprijs. De prijzen voor stroom verschillen per uur, voor gas elke dag. De energieprijzen volgen dus direct de markt, terwijl je prijsverhogingen bij vaste en variabele contracten pas vaak wat later merkt. Dat geldt echter ook – en misschien nog sterker - voor prijsverlagingen.

De afgelopen vijf jaar lagen dynamische tarieven namelijk 85 procent van de tijd onder die van een gemiddeld vast contract. Daarnaast bieden de variabele stroomprijzen gedurende dag nog de mogelijkheid om extra te besparen door je verbruik te sturen naar die goedkope uren.

Lees ook: Dynamische energiecontracten vergelijken

Vergelijkingswebsites: vijf dingen om in je achterhoofd te houden

Voor veel mensen begint de zoektocht naar een nieuw energiecontract bij een vergelijkingssite. Independer, Consumentenbond, gaslicht.com of Pricewice, het zijn zomaar een aantal bekende voorbeelden. Deze geven een handig overzicht van energiecontracten en je geschatte maandbedrag. Toch is het ook goed om de volgende vijf dingen in je achterhoofd te houden.

1. Niet alle energiemaatschappijen staan op een vergelijkingssite

Sommige energiemaatschappijen kiezen er voor om hun contract niet te laten zien bij een vergelijkingssite. ANWB Energie is een van die maatschappijen. Dat is niet omdat we niet vergeleken willen worden, maar vooral omdat vergelijkingssites niet gratis zijn. Voor elk afgesloten contract betaalt de energiemaatschappij een vergoeding aan de vergelijkingssite. Wij houden liever onze kosten zo laag mogelijk, daar profiteer jij als klant van.

2. Het goedkoopste energiecontract staat niet altijd bovenaan

Doorgaans zijn klanten opzoek naar de goedkoopste energiemaatschappij, maar misschien is het je al eens opgevallen dat niet altijd de goedkoopste aanbieding bovenaan staat. Net als bij Google staat er soms een gesponsord aanbod bovenaan. Er staat wel bij dat het een advertentie is, maar niet bij elke vergelijkingswebsite is dat even opvallend. Goed opletten dus!

3. Kijk niet alleen naar de tarieven voor gas en stroom bij vergelijken

De tarieven voor gas en stroom zijn voor veel mensen doorslaggevend als ze contracten gaan vergelijken, maar staar je niet blind op het goedkoopste aanbod alleen. Bekijk ook eens goed welke leverancier dat aanbod doet. Is het een grote bekende partij, of een piepkleine prijsstunter? Daarvan zijn er de afgelopen jaren immers een aantal van failliet gegaan en klanten waren daar de dupe van. En hoe zijn de ervaringen van andere klanten met die energieleverancier? Een onafhankelijk reviewplatform, zoals Trustpilot, is een goede manier om de klanttevredenheid te checken.

4. Terugleverkosten voor zonnepanelen vergelijken

In 2024 heeft ongeveer een derde van alle huizen in Nederland ze op het dak liggen: zonnepanelen. Het vergelijken van energiecontracten met zonnepanelen is nog een stukje ingewikkelder, omdat bijna elke energiemaatschappij terugleverkosten voor zonnepanelen rekent, maar de manier waarop verschilt. Houd er ook rekening mee dat je met zonnepanelen vaak een lagere of helemaal geen cashback of loyaliteitsbonus krijgt, die klanten zonder zonnepanelen bij dezelfde energieleverancier wél krijgen.

Gelukkig zijn er nog een aantal energieleveranciers die geen terugleverkosten voor zonnepanelen rekenen. ANWB Energie is er daar één van. Wel werkt salderen met een dynamisch energiecontract net even anders.

5. Cashback of loyaliteitsbonus: niet zo leuk als het lijkt

Vroeger gaf bijna elke energiemaatschappij een welkomstkorting bij het afsluiten van een contract, maar die term mag van de ACM niet meer worden gebruikt. Tegenwoordig spreken leveranciers liever van een cashback of loyaliteitspremie. Zo’n flink bedrag cadeau aan het einde van de looptijd van een contract lijkt mooi, maar in werkelijkheid is het vooral een verdienmodel van energiemaatschappijen.

Heb je een contract met een cashback of loyaliteitsbonus afgesloten? Zet dan iets meer dan een maand voor afloop van je contract alvast een reminder in de agenda. Zo kun je tijdig overstappen, zodat je niet teveel betaalt. Let wel op dat je bij het afsluiten van dat nieuwe contract geen eerdere ingangsdatum aangeeft dan de einddatum van je oude contract, anders kun je naar die cashback fluiten.

Energie vergelijken in 2025: wat verandert er?

Moet je nog dit jaar overstappen of wacht je tot volgend jaar? Er gaan een aantal dingen veranderen, maar die zijn geen reden om het overstappen uit te stellen. Zo gaan in 2025 zeer waarschijnlijk de netbeheerkosten omhoog, maar die verhoging betaal je ook als je nog dit jaar een ander energiecontract oversluit. Hetzelfde geldt voor de in 2025 iets lagere belasting op gas, ook die geldt voor iedereen, ongeacht wanneer je bent overgestapt. Kijk dus vooral goed naar je huidige situatie en bepaal het beste overstapmoment.

Nooit meer overstappen met een dynamisch energiecontract

Voor sommigen is het jaarlijkse vergelijken van gas en stroom een voldoening gevend ritueel, maar de meeste mensen hebben een hekel aan overstappen. Met een dynamisch energiecontract van ANWB Energie krijg je altijd stroom en gas tegen de inkoopprijs. Je betaalt dus altijd de eerlijke prijs van dat moment. Zo weet je dat je goed zit, zonder dat jaarlijkse overstapritueel. 

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 800.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.