Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Checklist energie vergelijken

Waar let je op bij het vergelijken van energiecontracten?

Wie regelmatig zijn vaste of variabele energiecontract vergelijkt met het aanbod van energieleveranciers op vergelijkingswebsites kan daarmee een mooie besparing op zijn energiekosten realiseren. We leggen je uit waar je op kan vergelijken!

1. Type energiecontract vergelijken

Om te beginnen is het belangrijk om ‘appels met appels’ te vergelijken. Daarmee bedoelen we vergelijk vaste contracten met vaste contracten, variabel met variabel en dynamisch met dynamisch. Ga deze niet onderling met elkaar vergelijken. 

Dynamische energiecontracten vergelijken

Is je interesse gewekt door een dynamisch energiecontract? Dan werkt het vergelijken net wat anders dan bij vast of variabel. Aanbieders van dynamische energiecontracten leveren in de basis allemaal tegen hetzelfde leveringstarief, namelijk de beursprijs. Eenmaal overgestapt hoef je voor dat tarief in principe nooit meer over te stappen.  Lees hier waar je dynamische energiecontracten op vergelijkt.

Gaat je voorkeur uit naar een vast of variabel energiecontract en wil je deze met elkaar vergelijken? Lees dan onder de afbeelding verder: 

2. Looptijden van het contract vergelijken

Ook hier geldt dat je moet vergelijken met dezelfde looptijd. Dus bijvoorbeeld jaarcontracten met jaarcontracten. Kies je voor een vast energiecontract voor één of meerdere jaren zit je daar ook écht aan vast, tenzij je de overstapboete incasseert. Vastzetten betekent zekerheid, maar hoe langer je je energiecontract vastzet hoe groter het risico is voor de energieleverancier. Dat zie je terug in de tarieven. 

3. Energieleveranciers vergelijken

Is het een bekende partij of heeft de energieleverancier een naam waar je nog nooit van hebt gehoord? Er zijn tijdens de energiecrisis een aantal kleinere en minder bekende energiebedrijven failliet gegaan omdat ze hun beloften van (te) scherpe tarieven niet na konden komen. Als iets te mooi is om waar te zijn is dat vaak ook zo.   

Voor andere zaken als bereikbaarheid van de klantservice en andere ervaringen kun je op zoek gaan naar reviews, niet alleen op de website van het energiebedrijf zelf, maar ook op review platformen zoals Trustpilot. In de App Store en Google Play Store vind je ook ervaringen met de app van de energieleverancier.

4. Leveringstarieven vergelijken

Het vaste leveringstarief en de leveringskosten, daar zitten de grote verschillen per leverancier. De vaste leveringskosten zijn een vaste bedrag per maand die je betaalt per aansluiting, voor zowel stroom als gas. Per aansluiting kan het bedrag verschillen. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebben willen energieleveranciers nog weleens hogere vaste leveringskosten voor stroom hanteren. Maar daarover meer bij punt 5. 

Het leveringstarief is wat je betaalt per kWh elektriciteit en gasprijs per m3, inclusief alle bijkomende kosten.  

5. Vergelijk welkomstbonussen

De tijd dat je werd overladen met gratis iPads, flatscreen tv’s en andere welkomstcadeaus is wel een beetje voorbij. Toch zie je de ‘welkomstbonus’ in de vorm van een geldbedrag nog wel voorbij komen. Dit kan interessant zijn. Houd er wel rekening mee dat je dit bedrag pas ontvangt nadat je een jaar klant bent geweest. Het jaar daarop is die leverancier misschien niet meer zo interessant. 

6. Teruglevervoorwaarden vergelijken

De Salderingsregeling blijft dan in theorie wel bestaan, in de praktijk ga je steeds vaker extra betalen als je stroom teruglevert. 9 van 10 de energieleveranciers hanteren een bepaalde vorm van terugleverkosten. Daardoor betaal zomaar een paar honderd euro per jaar extra. Ben je in het bezit van zonnepanelen verdiep je dan goed in de geldende terugleverkosten. 

Helemaal nooit meer vergelijken 

Heb je helemaal geen zin om alle vergelijkingssites af te struinen voor de goedkoopste killowatuurtjes en kuubjes gas? Met het dynamisch uurtarief van ANWB Energie betaal je altijd een eerlijke prijs voor jouw energie. Namelijk: de inkoopprijs die wij ook betalen. Zonder winstopslag. Daarmee ben je 85% van de tijd al goedkoper uit dan het landelijke gemiddelde en kan je ook nog eens extra besparen in de uren waarin stroom en groenst én voordeligst is. 

Je kunt natuurlijk ook al kosteloos besparen op energie

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!