Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Energielabel voor woningen

Van label A tot en met G: hoe zuinig woon je?

Bekijk je een woning, dan zie je door het energielabel direct waarmee je te maken hebt. Zuinig groen, duur rood of iets oranje-geels er tussenin? De energielabels gaan van A++++ tot en met G: van méér dan zuinig tot grote energieslurper. Lees wat zo’n label betekent, hoe het wordt vastgesteld en wat je eraan kan veran­­­­­­­deren.

Energielabels bestaan sinds 2002, toen ging het Europees Parlement akkoord met de ‘EPBD-richtlijn’. Die afkorting staat voor Energy Performance of Buildings Directive. Het doel daarvan is het terugdringen van energieverbruik door gebouwen. De regels gaan over systemen, verbruik en keuringen van apparatuur en installaties. Inmiddels is de EPBD al meerdere malen aangepast en gemoderniseerd.

Regels voor gebouwen

De gedachte is dat uitstoot van CO2 en afhankelijkheid van fossiele brandstoffen minder wordt, als er op gebouwniveau in Europees verband regels zijn. Onder meer om verbruik inzichtelijk te maken. Door een energielabel is direct zichtbaar hoe het met een gebouw gesteld is als het over energieverbruik gaat.

Volgens de regels moet je verplicht een energielabel hebben bij verkoop, verhuur en oplevering van een gebouw. Die regels gelden voor de meeste woningen en grote gebouwen (zoals een kantoor, ziekenhuis en school). Een uitzondering geldt bijvoorbeeld voor religieuze gebouwen en monumenten.

Welk energielabel een woning heeft, is gebaseerd op een schatting. Hoeveel kilowattuur (kWh) wordt jaarlijks per vierkante meter gebruikt voor verwarming, warm water en mogelijk koeling? Daarbij wordt níet gekeken naar het verbruik van normale huishoudelijke apparaten. Als je zelf energie opwekt door zonnepanelen wordt dat van het verbruik afgetrokken.

Verbruik per energielabel

Energielabels geven gebouwgebonden verbruik weer. Dat betekent dat je er niet eenvoudig invloed op hebt. Het verbruik is gerekend met ‘primaire energie’. Het gaat over álle energie die nodig is voor een vierkante meter in de woning. Ook de energie die dat kost vóórdat het op jouw energiemeter staat. Dus van de bron naar het huis, daar gaat ook energie bij verloren.

Het energielabel beïnvloeden, kan eigenlijk alleen met grotere maatregelen. Zoals een jaren 30-huis uitstekend isoleren.

De getallen geven het verbruik van fossiele brandstof (in kilowattuur) weer per vierkante meter. De zuinigste categorie is A++++, daarin wordt meer energie opgewekt dan verbruikt.

LabelVerbruik in kWh (stroom)Beschrijving energielabel

A++++

0, energieleverend

Geen energieverbruik

A+++

0 - 50

Zeer laag energieverbruik

A++

75 - 105

Zeer laag energieverbruik

A+

105 - 160

Zeer laag energieverbruik

B

160 - 190

Laag energieverbruik

C

190 - 250

Redelijk laag energieverbruik

D

250 - 290

Gemiddeld energieverbruik

E

290 - 335

Redelijk hoog energieverbruik

F

335 - 380

Hoog energieverbruik

G

> 380

Zeer hoog energieverbruik

 

Dit stroomverbruik kan je ook als verbruik in gas berekenen. Dan gaat het over 1 gigajoules: dat is de energie die gewonnen wordt uit 30 m3 aardgas. Wat weer gelijkstaat aan zo’n 280 kWh.

Energielabel aanvragen

Een energielabel kan je aanvragen bij een ‘Energie Prestatie Adviseur’ (EPA). Dat zijn gecertificeerde experts (of organisaties) die de labels uit mogen geven. Een EPA bezoekt een woning en beoordeelt allerlei onderdelen. Zoals de isolatie van dak, gevel en vloer. De ramen van leef- en slaapruimte, de verwarmingsinstallatie en ventilatie.
Zie ook: in 3 stappen van het gas af

Een energielabel geldt voor een soort woning, zoals een hoekhuis, tussenwoning of appartement. Hoeveel een label kost, hangt af van het soort woning en van regionale verschillen. Een energielabel kost ongeveer tussen de € 200 en € 500. Het label blijft 10 jaar geldig. Is een woning tussentijds extra geïsoleerd, dan kan je een nieuw label (en dus bezoek van een EPA) aanvragen.

Boete betalen

Het energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van een gebouw. Heb je het niet, dan kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete geven. Voor een particulier die een woning verkoopt zonder energielabel is dat € 435, bedrijven betalen € 870.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.